Peter Pellegrini, Robert Fico a Robert KaliňákTASR/M. Baumann
StoryEditor

Pellegriniho čaká náročná úloha. Bude musieť ukázať aj na Fica s Kaliňákom, tvrdí politológ

22.03.2018, 17:47
Autor:
lmlm
Podľa politológa Tomáša Koziaka bude teraz kľúčové, či sa nový premiér dokáže odpútať od Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Na ťahu je Peter Pellegrini. Na ňom bude záležať budúcnosť Smeru a či dokáže zastaviť pád preferencií a popularity.

Podľa politológa Tomáša Koziaka bude teraz kľúčové, či sa nový premiér dokáže odpútať od Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Musí povedať, že skutok sa stal

"Pokiaľ sa za Pellegriniho a Druckera prvýkrát povie, že skutok sa stal, a že došlo k vážnemu pochybeniu ľudí, ktorí mali moc v tomto štáte, tak potom môže mať Pellegrini politickú budúcnosť a môže zastaviť prepad preferencií a môže Smer načas zastabilizovať," povedal pre HNonline.sk Koziak.

​Dodáva, že pokiaľ tomu bude naopak a veci sa budú ututlávať ako doteraz, tak potom bude len Ficovou bábkou a jeho politická kariéra pôjde do zabudnutia. Politológ zdôrazňuje, že bude veľmi dôležité, aby Pellegrini vrátil sebareflexiu Smeru.

"Nový premiér bude musieť ukázať aj na Fica a Kaliňáka, ktorí sú priamo zodpovední za situáciu, do ktorej sa Slovensko dostalo. Mám na mysli mafiánske podozrenia a prípad okolo Troškovej lebo to už je politický suterén. Toto sa deje v afrike," hovorí Koziak.

Najdôležitejšia úloha pre Pellegriniho

Pellegriniho základnou úlohou bude podľa neho ukázať verejnosti to, že Smer dokáže dovládnuť funkčné obdobie aj iným spôsobom, ako tomu bolo doteraz. Koziak tvrdí, že pôjde o dovládnutie a o zastavenie prepadu Smeru.

"Toto je najdôležitejšia úloha, ktorú dostal Pellegrini od Fica.Ten urobil to najlepšie čo mohol v danej situácii, ale mal to už urobiť oveľa skôr. Už skôr mal staihnuť Kaliňáka z postu ministra vnútra a aj seba. Pellegrinimu nemožno čo závidieť a ani novému ministrovi vnútra Tomášovi Druckerovi. Hlavne na ich bedrách bude zodpovednosť, aby zachránili čo sa dá," povedal politológ.

Fico pôjde po opozícii

Tvrdí, že podľa jeho názoru je Fico na odchode. Nevie si predstaviť fakt, že by to Fico hral po ďalších voľbách opäť na premiéra.

"Fico sa bude snažiť byť mimoriadne aktivny a ukázať, že toto všetko má v rukách. Keď už prišiel o premiérsky post, tak bude chcieť ukázať, že bude veľmi silný predseda politickej strany. Tu sa to bude byť s ambíciami Pellegriniho. Sám som zvedavý, ako sa bude vyvíjať vzťah Fica a Pellegriniho. Toto nám naznačí to, akým sposobom sa bude Smer vyvíjať ďalej," vysvetľuje Koziak.

Podľa neho sa bude Fico snažiť vyhrať pre Smer ďalšie voľby tak ako to avizoval a bude doslova útočiť na opozíciu. "Aspoň to, že by vyhral voľby, to je pre neho záležitosť osobnej ambície. A to bude zlá správa pre opozíciu, pretože už nebude personifikáciou najväčšieho zla."

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:12