StoryEditor

Organizátori zrušili piatkový protest v Bratislave. Iné mestá pokračujú

22.03.2018, 12:22
Autor:
redred
Organizátori zhromaždenia za slušné Slovensko zrušili piatkovú akciu v Bratislave, v protestoch chcú pokračovať vysokoškoláci.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v piatok v Bratislave nebude. Organizátori sa ho rozhodli po vymenovaní novej vlády zrušiť. 

V protestoch sa rozhodli pokračovať vysokoškoláci z iniciatívy Nie je nám to jedno. Oznámili to vo svojej udalosti na Facebooku. Ich protest bude mať formu pietneho pochodu spred budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí na Námestie SNP, kde budú klásť sviečky.

Zrušenie vysvetľujú najmä tým, že sa dostali do bodu, kedy je spoločnosť rozdelená. "Teraz sme sa dostali do bodu, kedy vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici, a kroky ktoré sa majú diať v parlamente. Sú okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tomto je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. Slušní občania rešpektujú Ústavu," píšu v stanovisku. 

Dodávajú však, že toto nie je koniec a novú vládu budú podrobne sledovať. "My nikam neodchádzame, budeme pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať. To, čo vládna strana spravila doteraz, je aboslútnym minimom."

Nekončia

"Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcii na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle a nie ako stranícka pobočka," dodávajú organizátori.

Na to, aby mohli vo svojej činnosti pokračovať sa rozhodli založiť občiansku polatformu Za slušné Slovensko, "ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivého a slušné Slovensko."

Protesty vyvolala vražda

Protesty Za slušné Slovensko vypukli po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prvé zhromaždenie malo charakter pietneho pochodu na uctenie si pamiatky zavraždených. 

Nasledovali dve protestné zhromaždenia, ktoré sa uskutočnili v piatok 9. a 16. marca. Organizátori ich zvolali do Bratislavy, ku ktorej sa následne pridali mestá po celom Slovensku ale aj vo svete. Ľudia tak proti vláde protestovali od Skalice, cez Levice, Prievidzu, Banskú Bystricu až po Košice a Michalovce. Vo svete sa zhromaždenia uskutočnili vo viacerých európskych mestách, ale aj v Sydney či Vancouveri. 

Najväčšie zhromaždenia od Nežnej revolúcie

Základnou požiadavkou bolo dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako aj vyšetrenie všetkých káuz, na ktorých Kuciak pracoval. V tejto súvislosti požadovali koniec Roberta Kaliňáka vo funkcii ministra vnútra a Tibora Gašpara ako policajného prezidenta. Následne mala podľa organizátorov dôveru priniesť nová vláda. V jednej fáze požadovali aj predčasné voľby.

Oboch protestov sa zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí, len v Bratislave bolo podľa organizátorov 65-tisíc ľudí. Išlo tak o najväčšie zhromaždenia od Nežnej revolúcie a rovnako sa obišli bez násilností a výtržností. 

Mapa miest protestov. Zelenou sú tie, kde sa uskutočnia, červenou zrušené a žltou farbou sú mestá, ktoré sa ešte nevyjadrili. (pod mapou zoznam)

Hospodárske noviny

Mestá, ktoré oznámili, že pokračujú:

Banská Bystrica

Banská Štiavnica

Humenné

Košice

Lučenec

Martin

Michalovce

Nitra

Nové Mesto nad Váhom

Piešťany

Považská Bystrica

Prešov

Prievidza

Prešov

Rimavská Sobota

Trenčín

Zvolen

Žilina

Rozhodujú sa, čo spravia:

Bánovce nad Bebravou

Poprad

Akciu zrušili:

Bratislava (pokračovať budú študenti)

Levoča

Nové Zámky

Partizánske

Skalica

Spišská Nová Ves

Zatiaľ sa nijako nevyjadrili:

Bardejov

Brezno

Kežmarok

Krupina

Levice

Námestovo

Pezinok

Podolie

Ružomberok

Trnava

Vráble

Žiar nad Hronom

01 - Modified: 2024-05-09 19:43:48 - Feat.: - Title: V Jerevane sa koná protest proti vráteniu územia Azerbajdžanu, cieľom je dosiahnuť mierovú dohodu 02 - Modified: 2024-05-09 10:22:22 - Feat.: - Title: Študenti v Dubline ukončili propalestínsky protest, univerzita prerušuje väzby na izraelské firmy 03 - Modified: 2024-05-06 14:55:04 - Feat.: - Title: Študenti v Belgicku a Holandsku protestujú proti vojne v Gaze, začali okupáciu univerzít 04 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 05 - Modified: 2024-05-02 18:03:26 - Feat.: - Title: "Fico nám berie slobodu." Tisíce ľudí protestovalo proti zmenám v RTVS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 05:42