Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Zeman sa vyjadril k situácii na Slovensku: Myslím si, že ide o ďalšiu farebnú revolúciu

21.03.2018, 17:00
Autor:
redred
Český prezident bude o svojom názore hovoriť so slovenskými politikmi.

Český prezident Miloš Zeman v rozhovore pre český denník Mladá fronta DNES hodnotí aj politickú situáciu na Slovensku, spomína farebnú revolúciu. Rozhovor vznikal v čase, keď ešte nebolo známe, či a kedy vymenuje Andrej Kiska novú vládu Petra Pellegriniho. Prečítajte si tú časť, kde diskutuje o aktuálnom dianí u nás.

Ako hodnotíte udalosti na Slovensku, kde podala demisiu vláda Roberta Fica. Prezident Andrej Kiska ale odmietol vymenovať kabinet Petra Pellegriniho (rozhovor vznikal ešte pred tým, než Kiska oznámil, že novú vládu vymenuje, pozn. red.) navrhnutý doterajšou koalíciou. Postupuje podľa vás Kiska správne?

Tak vláda v demisii vykonáva svoju funkciu po celú dobu, než je vymenovaná vláda nová. To je napokon aj u nás, to nie je nič nové. Vláda v demisii je podľa ústavy vládou plnohodnotnou. Takže nech táto vláda vládne a nech sa diskutuje o tom, kto má a kto nemá byť jej členom. Ja by som pokladal za nešťastné, keby som akokoľvek zasahoval do slovenských vnútorných záležitostí. Ale teraz pôjdem na Slovensko do Tatier, predpokladám, že sa tam stretnem so slovenskými politikmi a spýtam sa ich, o čo ide.

V túto chvíľu si netrúfate povedať, o čo na Slovensku ide?

Môžem sa domnievať, že ide o pokus o ďalšiu farebnú revolúciu. Ale to je zatiaľ iba moja domnienka a rád si túto domnienku overím práve týmito rozhovormi.

A ďalej hovorí, že v Česku žiadnu farebnú revolúciu nedopustí:

Chcel by som konštatovať, že pokiaľ budem prezidentom, nikdy nepripustím Majdan, farebnú revolúciu. Nech demonštranti v uliciach vyjadrujú akékoľvek názory, vždy sa budem riadiť vetou, ktorú Klementovi Gottwaldovi povedal, ale bohužiaľ nedotiahol do konca, Eduard Beneš. Nikdy nepripustím, aby o osude republiky rozhodovala ulica.

Celý rozhovor si môžete prečítať zajtra v českom denníku MF Dnes alebo na webe HNonline.sk.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:38