StoryEditor

Ústavný súd bude riešiť odmeny právnych zástupcov

19.03.2018, 23:00
Okresnému súdu Bratislava V sa nepozdáva nemožnosť meniť výšku odmeny právnych zástupcov.

Odmeňovanie advokátov v trestných konaniach budú riešiť v Košiciach. Bratislavský Okresný súd V na konci februára podal na Ústavný súd návrh, v ktorom namieta ústavnosť vyhlášky o odmenách a náhradách advokátov. Súdu sa nepáči, že norma vo svojom ustanovení zakazuje meniť výšku odmeny právnych zástupcov v trestných konaniach po tom, čo dôjde k zmene kvalifikácie trestného činu. Predseda Okresného súdu Bratislava V Dušan Srogončík si myslí, že ide o značne nesystémové ustanovenie, ktoré je proti základným myšlienkam, na ktorých je spôsob výpočtu odmeny obhajcu postavený.  

Dvojsečná zbraň
Podľa aktuálne platnej vyhlášky totiž platí, že na zmenu právnej kvalifikácie sa neprihliada. To znamená, že od určitého okamihu je výška odmeny ustanoveného obhajcu nemenná. V priebehu trestného konania však môžu byť zistené napríklad ďalšie okolnosti, ktoré zakladajú inú právnu kvalifikáciu deliktu. Odmena by sa tak teoreticky mohla meniť smerom nadol, aj smerom nahor. „Dôvod existencie tohto ustanovenia mi jasný nie je, myslím si, že za jeho zavedením do vyhlášky bola snaha ušetriť na odmenách ustanovených obhajcov v prípadoch, kedy došlo k zmene kvalifikácie trestného činu v neprospech obžalovaného, tvrdí advokát Vendelín Benkóczki.

Napadnuté ustanovenie je podľa neho navyše dvojsečné. „Na jednej strane, ak dochádza k zmene kvalifikácie trestného č...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:40