StoryEditor

Fico: Kiskovi som ponúkol aj predčasné voľby. Prezident to popiera, Ficovi adresoval tvrdý odkaz

19.03.2018, 17:25
Autor:
chocho
Premiér v demisii tvrdí, že prezidentovi ponúkol tri možnosti, ako vyriešiť politickú krízu na Slovensku.

Objavila sa nová informácia z rokovaní o politickej kríze na Slovensku medzi koaličnými lídrami a prezidentom Andrejom Kiskom, ktorá doteraz nebola známa. Premiér v demisii Robert Fico dnes na tlačovej besede povedal, že Kiskovi ponúkol aj termíny predčasných volieb.

Fico vyhlásil, že prezidentovi ponúkol možnosti, ako vyriešiť politickú krízu na Slovensku.

"Ja som mu ponúkol tri alternatívy. Voľby 7. júla, voľby 29. septembra alebo riešenie, ktoré bude znamenať pokračovanie štandardnej vlády. Toto je štandardná vláda zo strán, ktoré sú plne rešpektované. Padlo rozhodnutie, že sa prijíma tretí variant a ja som tento variant akceptoval a na druhý deň som doniesol pánovi prezidentovi demisiu," povedal premiér v demisii.

Kiska: Žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie
Prezident Andrej Kiska však podľa svojho hovorcu Romana Krpelana takúto verziu nepotvrdil.

"Žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie, predsedovia koaličných strán prezidenta informovali, že vláda je pripravená podať demisiu, ale zároveň má koalícia stále väčšinu v Národnej rade a preto navrhne nového predsedu vlády. Prezident Kiska by preto privítal, keby sa pán premiér v demisii zdržal nekorektných vyjadrení, ktoré neprispievajú k upokojeniu atmosféry na Slovensku a nechal Petra Pellegriniho rokovať samostatne," napísal pre HNonline Krpelan.

Hovorkyňa Bugárovej strany Most-Híd Klára Debnár však pre HNonline.sk Ficovu verziu potvrdila.

"Robert Fico na spomínanom stretnutí prezidentovi A. Kiskovi navrhol tri možné riešenia vládnej krízy: dva termíny predčasných volieb a svoju demisiu, pričom sa on sám prikláňal k tej poslednej," napísala v stanovisku.

Chcel som, aby nenastalo obdobie nestability
Traja koaliční lídri - teda aj predseda Mosta Béla Bugár a predseda SNS Andrej Danko - podľa Ficových slov navštívili Kisku večer predtým, ako šéf Smeru podal demisiu, čo sa stalo vo štvrtok. Tlačová beseda, na ktorej Fico, Danko a Bugár oznámili, že predseda vlády demisiu podá, sa konala v stredu 14. marca o 19.00. K stretnutiu s prezidentom muselo teda prísť skôr.

"Jediné, čo som chcel, a na tom nie je nič zvláštne, aby nenastalo obdobie nestability a chaosu, aby v tom istom okamihu ako ja podám demisiu, bolo vydané poverenie pre predstaviteľa Smeru-SD ako najsilnejšej politickej strany a to sa aj stalo," vysvetlil na brífingu Fico.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:19