TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Opozícia reaguje na nomináciu Jozefa Ráža ml.: Je to Kaliňákov blízky priateľ, zmeny nečakajme

19.03.2018, 16:16
Autor:
klklTASRTASR
Predstavitelia opozície sú voči budúcemu ministrovi vnútra skeptickí.

Predstavitelia opozičných strán reagujú na nomináciu Jozefa Ráža ml na post ministra vnútra kriticky a neveria, že sa v spôsobe fungovania rezortu počas jeho pôsobenia niečo zmení. 

"Tak, ako má Robert Fico svojho Pellegriniho, má Robert Kaliňák svojho Ráža. Jozef Ráž je jeho osobným priateľom a predĺženou rukou. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) neverí, že by dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla Slovenskom," píše v oficiálnom stanovisku SaS. 

Smer je podľa najsilnejšej opozičnej strany personálne vyprázdnený, čo má dokazovať nominácia Ľubice Laššákovej na post ministerky kultúry. 

To, že by mal byť Ráž Kaliňákovi blízky naznačil v reakcii aj poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA). "Nie je dôležité, odkiaľ nový minister vnútra prichádza, ale aký je jeho vzťah s Robertom Kaliňákom. Podľa mojich informácií blízky a priateľský," napísal Grendel na Facebooku s tým, že od neho nemáme čakať zázraky. 

"Odchádzajúci minister už stihol svojmu nástupcovi verejne odkázať, aby na policajného prezidenta nesiahal. Obávam sa, že presne takto bude ministerstvo riadené a nič sa reálne nezmení," uzavrel Grendel. 

Podľa predsedu opozičnej parlamentnej strany OĽaNO Igora Matoviča výmena pár ministrov za iných kamarátov nie je rekonštrukcia vlády, len jej paródiou. "Veríme, že pán prezident Andrej Kiska využije na maximum všetky ústavné kompetencie, a tým obnoví dôveru ľudí v štát," uviedol.

Poslanec Miroslav Beblavý verí, že príchod Ráža prinesie na ministerstvo vnútra rozdiel. Nastoluje však otázku, či bude tento rozdiel stačiť. "Nový minister vnútra bude oproti Kaliňákovi asi taký rozdiel ako Drucker oproti svojim predchodcom. Rozdiel to je, ale povedzte si sami, či dostatočný," píše v statuse Beblavý.

Jozef Ráž mladší je na verejnosti vnímaný skôr ako človek ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, než Roberta Kaliňáka. Ráž doposiaľ pracoval ako šéf služobného úradu na Druckerovom ministerstve. Tam s ním prišiel zo Slovenskej pošty.

Ráž sa v štátnej správe pohybuje dlhodobo, uplatniť sa vedel počas vedenia Smeru ale aj SDKÚ. V roku 2005 prišiel na ministerstvo obrany, kde pracoval pod vtedy ešte štátnym tajomníkom (neskôr ministrom) Martinom Fedorom z SDKÚ. Na ministerstve zostal aj po voľbách v roku 2006 a po zmene garnitúr. Následne v rokoch 20011-12 pracoval pre Bratislavský samosprávny kraj pod vedením Pavla Freša z SDKÚ.

01 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 02 - Modified: 2024-01-16 14:49:55 - Feat.: - Title: Danko poslal policajtov preč a zavrel sa v dome, vyzeral opito. Matovič tvrdí, že vie, čo sa stalo 03 - Modified: 2024-01-16 09:36:22 - Feat.: - Title: Policajt na každej škole či kamerové systémy. Slovenské školstvo sa pripravuje na bezpečnostné zmeny 04 - Modified: 2024-01-13 09:53:15 - Feat.: - Title: Minister vnútra považuje zavedenie telových kamier za dobrý nápad. Budú istiť policajtov 05 - Modified: 2024-01-15 11:11:11 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:27