TASR - Pavel Neubauer
StoryEditor

V Nitre sa uskutoční ďalší Koncert pre Jána a Martinu. Ten košický kvôli počasiu preložili

18.03.2018, 08:11
Autor:
TASRTASR
Nitra má špecifický význam - Ján aj Martina tu študovali a spoznali sa.

Koncert pre Jána a Martinu sa v nedeľu podvečer uskutoční len v Nitre. Plánovaný bol aj v Košiciach, pre zlé poveternostné podmienky ho však presunuli na budúci týždeň.

"Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa spoznali v Nitre, kde študovali na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa. Preto si chceme uctiť ich pamiatku aj v tomto meste," informoval za organizátorov podujatia Anton Repka.

Vystúpia známe mená

Z tejto univerzity pochádza aj pedagóg Július Fujak, ktorý koncert otvorí piesňou Ľalia poľná od Mariána Vargu. Folklórny súbor Ponitran spolu s ďalším miestnym súborom Zobor podujatie symbolicky uzavrie.

"Z Nitry sú aj speváčka Katarzia a kapela Fresh Out of The bus. K ním sa pridajú David Koller, Para, Bez ladu a skladu, Juraj Podmanický z kapely Billy Barman a Tolstoys," priblížil program. Koncert sa uskutoční na Svätoplukovom námestí so začiatkom o 17.00 h.

Koncert bude aj v Bratislave

O dva dni neskôr, v utorok 20. marca, je naplánovaný koncert aj v Bratislave, konkrétne v kostole Cirkvi bratskej na Cukrovej 4 so začiatkom o 18.00 h. Pripravuje ho tím festivalu Konvergencie. Zaznejú na ňom skladby od Antonína Dvořáka, Johna Tavenera, Ilju Zeljenku, Romana Bergera, Vladimíra Godára, Mariána Vargu, Arvo Pärta a Borisa Lenka.

"Hlavným posolstvom koncertov je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na našej krajine. Vražda Martiny a Jána je tragédiou, ktorá nás hlboko zasiahla. Umenie potrebuje pre svoju plnohodnotnú existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncertmi im chceme vzdať úctu," povedal ich spoluorganizátor Michal Kaščák.

V metropole východu sa koncert uskutoční budúci víkend v nedeľu 25. marca na rovnakom mieste, teda pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici. Realizovali ich už v Bratislave, Žiline a Prešove.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 03 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 04 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 05 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:23