TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Žitňanská: Ja som tlačila na odchod Fica. Ak je to cena za môj koniec, tak to beriem

16.03.2018, 12:44
Autor:
chocho
Odchádzajúca ministerka spravodlivosti tvrdí, že koniec Roberta Kaliňáka by mal nasledovať aj Tibor Gašpar.

"V prvom rade asi zlyhal premiér," vyhlásila odchádzajúca ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská v rozhovore pre portál Aktuality.sk.

Reagovala tak na otázku, ako je možné, že na Úrade vlády premiéra Roberta Fica pracovali Viliam Jasaň a Máriá Trošková, ktorí majú preukázateľné väzby na talianskeho podnikateľa z východného Slovenska Antonina Vadalu. Ten je podozrivý z kontaktov na taliansku mafiu a v súčasnosti je v predbežnej väzbe v Košiciach.

V HNtelevízii si pozrite aj video zo štvrtkovej tlačovej konferencie Lucie Žitňanskej, na ktorej hovorila o svojom konci na poste ministerky spravodlivosti:

Máme veľké vzopätie ľudí
"Do tak blízkeho okolia si vyberá ľudí vždy ten, pre koho pracujú. V tomto prípade pracovali pre premiéra," dodala Žitňanská.

O Vadalovi, Jasaňovi a Troškovej písal vo svojom poslednom článku zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorého popravili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou. Práve ich vražda odštartovala spoločenskú a politickú krízu na Slovensku a bola spúšťačom masových protestov.

"Máme veľké vzopätie ľudí a verejnej mienky. Keď to poviem právnickým žargónom, tak v boji za právny štát," reagovala Žitňanská na otázku, ako poprava mladého páru zmenila Slovensko.

Žitňanská priblížila aj okolnosti jej konca vo funkcii ministerky spravodlivosti. Tvrdí, že jej stranícky šéf Béla Bugár jej dal na výber z viacerých možností, ktoré vzišli z rokovaní koaličných lídrov.

Gašpar by mal skončiť
Odchádzajúca šéfka justície tvrdí, že presadzovala odchod Kaliňáka aj Fica. "Ja som tlačila aj na odchod pána premiéra. Ale ak toto je tá cena, tak ja to beriem," povedala v rozhovore.

Koniec Roberta Kaliňáka v kresle ministra vnútra by podľa nej mal nasledovať aj policajný prezident Tibor Gašpar. "V situácii, v ktorej sa nachádzame, by to mala byť samozrejmosť," vyhlásila.

Zároveň dodala, že by sa mal zmeniť aj samotný spôsob výberu policajného prezidenta. Ináč by podľa nej mala byť kreovaná aj policajná inšpekcia.

Riešiť jej politickú budúcnosť je podľa slov Žitňanskej zatiaľ predčasné. Na priamu otázku, či zvažuje uchádzať sa o funkciu ústavnej sudkyne, odpovedala: "Nevylučujem nič. Nič ani nepotvrdzujem. Chcem si oddýchnuť, potrebujem sa zamyslieť a potom si povedať to, čo považujem za pre mňa užitočné. Či sa vrhnem ešte viac do politiky alebo do niečoho úplne iného."

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:27