TASR – František Iván
StoryEditor

Vadala robil neobvyklé bankové operácie. Zapojil aj Troškovú, ktorá previedla vyše 500-tisíc eur

16.03.2018, 09:34
Trošková okrem spoluvlastníctva firmy Gia Management a priateľského vzťahu s Antoninom Vadalom nemala oficiálne nič spoločné s firmou AV-Real.

Podnikateľ Antonino Vadala, ktorý je momentálne vo väzbe, robil viaceré stotisícové neobvyklé obchodné operácie aj cez slovenské firmy už v roku 2011.

Informáciu priniesol etrend.sk. Vadala do týchto transakcií zapojil aj Máriu Troškovú, už bývalú hlavnú štátnu radkyňu a asistentku premiéra v demisii Roberta Fica. Trošková mala realizovať finančný prevod 540-tisíc eur cez Vadalovu firmu AV - Real. Banka zaznamenala túto operáciu v septembri 2011.

Neobvyklá operácia Troškovej

Trošková okrem spoluvlastníctva firmy Gia Management a priateľského vzťahu s Antoninom Vadalom nemala oficiálne nič spoločné s firmou AV-Real.

Z materiálov, ktoré má Trend k dispozícii nie je jasné, či prevod realizovala práve ona alebo mala splnomocnenie konať v mene AV-Real. Vadalova AV – Real figurovala v trestnom oznámení, podľa ktorého sa cez túto spoločnosť mali presunúť tri byty v zásade s jediným cieľom - vyžiadať si vratku DPH od štátu.

Na tento prípad upozornil aj zavraždený novinár  Ján Kuciak.

Neobvyklá finančná operácia sa uskutočnila len mesiac po tom, čo Trošková začala s Vadalom podnikať v spoločnej firme Gia Management. Firmu AV-Real vtedy výlučne vlastnil Vadala a bol jedným z dvoch konateľov.

Podľa uznesenia sa v máji 2011 mal uskutočniť prevod troch bytov medzi firmami okolo Vadalu a ďalším Talianom Antoniom Palombim.Počas niekoľkých mesiacov boli byty prevedené na spoločnosť Genna a následne na firmu AV-Real.

Nadmerné odpočty DPH

Podľa odôvodnenia policajného uznesenia, ktoré získal portál Aktuality.sk na základe infozákona, zmyslom obchodov malo byť to, že Vadalova firma AV - Real, ktorá bola v reťazci tretia, dostane nadmerný odpočet DPH vo výške asi 80-tisíc eur v súvislosti s bytmi. V pozícii svedka-poškodeného to priznal pred políciou samotný taliansky podnikateľ Palombi.

Sudca košického krajského súdu vo štvrtok rozhodol o vzatí talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu do predbežnej väzby. Potvrdila to hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová. Antonino Vadala je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

Sudca tak vyhovel návrhu, ktorý v utorok (13.3.) podal krajský prokurátor. Prokuratúra začala vykonávať predbežné vyšetrovanie o európskom zatýkacom rozkaze.

Účelom predbežnej väzby je podľa jeho slov zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky tak, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze.

Krajská prokuratúra Košice prostredníctvom slovenského národného zastúpenia Eurojust požiadala taliansku stranu o poskytnutie dodatočných informácií v zmysle zákona. "Ak súd návrhu prokuratúry vyhovie, tá bude mať 40 dní na to, aby mu doručila originál zatýkacieho rozkazu s príslušnými dokladmi, ktoré poskytne talianska prokuratúra," konštatoval Filičko.

01 - Modified: 2019-10-10 11:59:39 - Feat.: - Title: Súd poslal na deväť rokov do väzenia Vadalu. Muža, ktorý Troškovú považoval za svoju sestru 02 - Modified: 2019-06-11 13:47:15 - Feat.: - Title: Polícia má pri Vadalovi podozrenie z trestného činu, rieši to inšpekcia 03 - Modified: 2019-04-24 14:10:05 - Feat.: - Title: "Talianska mafia využila Fica na svoju ochranu." SaS posiela výzvu Čižnárovi 04 - Modified: 2019-03-31 16:38:43 - Feat.: - Title: Bývalý šéf SIS odmieta, že Vadalovi posúval informácie 05 - Modified: 2019-02-22 15:25:37 - Feat.: - Title: Fico reagoval na Kisku: Vždy niečo vyvedie a hodí to na niekoho iného
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:36