TASR
StoryEditor

Žitňanská reaguje na Ficov manéver. Vo vláde skončila

14.03.2018, 19:37
Autor:
TASRTASR
Ministerka spravodlivosti to uviedla po tom, ako premiér Robert Fico oznámil, že podá demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská nebude pokračovať v budúcej vláde.

Uviedla to pre TASR vo svojom stanovisku po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že podá demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

"Postoj ministerky Lucie Žitňanskej, že nestačí len odchod ministra vnútra, ale musí prísť aj k zmene na poste premiéra, bol verejne známy. Súhlasí preto aj s dnešným rozhodnutím predsedníctva strany Most-Híd. V budúcej vláde sa rozhodla už nepokračovať," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol Žitňanskej hovorca Peter Bubla.

"Vzhľadom na ďalší vývoj a vznik novej situácie predsedníctvo strany na základe mandátu od Republikovej rady odsúhlasilo navrhnuté riešenie súčasnej politickej situácie, pričom sa s ním stotožnil aj celý poslanecký klub Mosta-Híd," informovala o záveroch predsedníctva hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

S odstúpením Roberta Fica vzniká podľa strany priestor na upokojenie atmosféry v spoločnosti a krajine. "Vznikla príležitosť na vytvorenie novej dôveryhodnej vlády s novým premiérom na jej čele. Úlohou nového premiéra s novou zodpovednosťou bude upokojenie situácie. Most-Híd je pripravený na konštruktívnu debatu o budúcnosti krajiny," doplnila.

Predseda vlády Robert Fico oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu.

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

"Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom," odkázal Fico s tým, že on osobne je pre to ochotný urobiť maximum.

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 05 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:06