TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Mafia na východnom Slovensku? Veď tam nič nie je, povedal Fico europoslancom

14.03.2018, 10:56
Autor:
klkl
Europoslancov na Slovensku nezaujímali naše úspechy, ale skutočné problémy, ktorým čelíme.

Keď prišla minulý týždeň na Slovensko delegácia z Európskeho parlamentu, aby sa informovala o okolnostiach vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, stretla sa s viacerými predstaviteľmi vlády.

Tí sa podľa správy, ktorú poslanci zo stretnutia vypracovali, snažili vykresliť pozitívny obraz o Slovensku. Pripomínali ekonomický rast, slobodu médií a ďalšie veci, ktoré považujú za úspechy.

Fica sa pýtali na mafiu a Troškovú

Europoslancov však zaujímali iné veci. Premiéra Fica sa napríklad pýtali na pôsobenie mafie na východnom Slovensku. „Pán Fico odpovedal, že samotná myšlienka, že by mafia mohla mať záujem o východné Slovensko je absurdná, lebo tam nič nie je,“ píšu europoslanci v správe.

Ďalej však dodávajú, že možnosť kúpy poľnohospodárskej pôdy a prijímania priamych dotácií na ňu by pre niekoho mohla byť zaujímavá.

Fico odpovedal aj na otázky o Troškovej. Podľa správy europoslancov povedal, že sa necíti byť zodpovedný za  to, čo robila pred tým, než sa k nemu pripojila.

Obava z krvavých protestov

Premiér delegácii Európskeho parlamentu rozprával aj o tom, že sa Kiska stretol s Georgom Sorosom v septembri 2017 bez zástupcov ministerstva zahraničia. Podľa Fica bola otázka toho, o čom sa na stretnutí rozprávali legitímna.

Fico mal na stretnutí s europoslancami vyjadriť aj obavy z protestov, ktoré boli naplánované na ďalší deň (9. marca 2018, pozn. red.). „Pokračoval, že Slovensko nie je známe pre násilné demonštrácie, ale obáva sa, že demonštranti budú chcieť prepadnúť Úrad vlády a že sa dostane do situácie, kedy bude musieť požiadať políciu o zásah proti nim,“ píše sa v správe.

„Nazdáva sa, že protestujúci hľadajú útoky a zranenia, odvolávajúc sa na správu polície o tom, že demonštrácie budú krvavé,“ dodáva správa Ficove podozrenia.

Kaliňák bagatelizoval

S Ficom sa stretnutia zúčastnil aj odchádzajúci minister vnútra Robert Kaliňák. Europoslancov zaujímala žaloba špeciálneho prokurátora Vasiľa Šprika na Kaliňáka, ktorú ohlásil práve v deň, kedy sa minister vnútra stretol z delegáciou Európskeho parlamentu.

„Ohľadne žaloby na svoju osobu, bagatelizoval jej dôležitosť tým, že ju označil za boj dvoch politických strán, ktorý sa zakladá na faktoch z roku 2010. Navyše podotkol, že Slovensko je špeciálne, pretože veľké množstvo informácií je verejne dostupných a odhadol, že 80 percent obsahu prezentovaného nebohým novinárom bolo získaného z ministerstva vnútra,“ popisujú europoslanci reakciu ministra vnútra.

Absolvovali veľké množstvo stretnutí

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu bola na Slovensko vyslaná, aby sa informovala o situácii v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Europoslanci sa zároveň zaujímali o informácie, týkajúce sa možnej prítomnosti talianskej mafie na východnom Slovensku. Tie zbieral Kuciak pre svoj posledný článok, ktorý nestihol dokončiť a po jeho smrti ho zverejnili všetky slovenské a viaceré zahraničné médiá.

Šesť poslancov sa na Slovensku v dňoch 8.-9. marca stretli okrem premiéra a ministra vnútra aj s prezidentom Andrejom Kiskom, s ministrom financií Petrom Kažimírom a podpredsedom vlády Petrom Pellegrinim, s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou, s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou, s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a ďalšími policajnými funkcionármi, s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, s predstaviteľmi Najvyššieho Kontrolného Úradu a Poľnohospodárskej platobnej agentúry.

Mimo predstaviteľov vlády a štátnej správy sa stretli aj so zástupcami médií, opozície, s organizátormi protestov a so zástupcami mimovládok, ktoré sa zaoberajú korupciou. Navštívili aj Veľkú Maču, kde sa stala vražda priamo v dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

01 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 02 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 03 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 14:23:37 - Feat.: - Title: Zlo treba včas odhaliť a zastaviť. Politici si pripomínajú šieste výročie vraždy Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 10:38