StoryEditor

Sulík chce dohodu opozičných strán. Do volieb však SaS pôjde samostatne

14.03.2018, 09:15
Autor:
chocho
Liberáli chcú, aby opozičné strany vylúčili povolebnú spoluprácu so Smerom a ĽSNS.

SaS pôjde do volieb samostatne, či už budú predčasné alebo riadne. S ostatnými opozičnými parlamentnými a mimoparlamentnými stranami však chcú liberáli podpísať dohodu o povolebnej spolupráci. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

Strany, s ktorými chce SaS podpísať dohodu, sú OĽaNO, Sme rodina, KDH, SMK, Progresívne Slovensko a Spolu. Sulík zároveň pripustil spoluprácu aj s menšími subjektmi.

Zatiaľ podľa jeho slov predbežne s dohodou súhlasil šéf obyčajných Igor Matovič. Sulík zdôraznil, že rokovania ešte len prebehnú. "Ale teraz s nimi začnem rokovať. Vedia o tom, že niečo takéto sa pripravuje a súhlasia s tým, že teraz začneme o dohode rokovať, aby sme dospeli k finálnej dohode. Toto je len návrh. Budeme sa snažiť v krátkej dobe dospieť k finálnej dohode, ktorú potom podpíšeme," vyhlásil.

Dohoda opozičných strán o povolebnej spolupráci, ktorú navrhuje SaS, má desať bodov:

1. Podpísané strany podporujú dôkladné vyšetrenie vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
2. Strany deklarujú, že ich prioritou je očista verejného života od korupcie a organizovaného zločinu.
3. Dohodnuté strany uprednostnia po voľbách koalíciu, ktorá bude pozostávať z tu podpísaných subjektov.
4. Rozumejú, že zloženie vládnej koalície bude závisieť od dosiahnutých volebných výsledkov.
5. Vylučujú povolebnú spoluprácu so stranami Smer-SD a Kotleba ĽSNS.
6. Súhlasia s tým, že predsedu vlády nominuje najsilnejší z tu podpísaných subjektov.
7. Zaväzujú sa k transparentnému financovaniu predvolebnej a volebnej kampane a k používaniu len legálne vykázaných finančných prostriedkov.
8. V prípade účasti vo vláde budú od svojich nominantov požadovať nulovú toleranciu voči korupcii a klientelizmu.
9. strany zabezpečia, aby všetci ich kandidáti a nominanti podpísali etický kódex.
10. Pod touto dohodou podpísané strany zabezpečia, že v prípade vstupu do vlády dohodu o vzniku do vládnej koalície podpíšu všetci ich poslanci.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:31