TASR/Roman Hanc
StoryEditor

V Michalovciach polícia zadržala Vadalu, Taliani naňho vydali zatykač

13.03.2018, 11:46
Autor:
redredTASRTASR
O Vadalovi a ďalších Talianoch pôsobiacich na východe Slovenska písal vo svojom poslednom článku Ján Kuciak.

V utorok v skorých ranných hodinách polícia zadržala v Michalovciach talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Na túto osobu vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz. TASR informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Trestné stíhanie pre drogový trestný čin
„Európskym zatýkacím rozkazom žiada taliansky súd o vydanie Antonina V. na trestné stíhanie do Talianska pre drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodnou pôsobnosťou. Celý postup bol realizovaný v maximálnom utajení z dôvodu zabránenia úniku informácií a prípadného zmarenia tohto úkonu,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

​Podľa jej slov predbežné vyšetrovanie v tejto veci sa vykonáva podľa príslušných ustanovení o európskom zatýkacom rozkaze v platnom znení Krajská prokuratúra Košice.

"V rámci 48-hodinovej lehoty, ktorú má prokurátor po zadržaní osoby k dispozícii na rozhodnutie o ďalšom postupe, bude Krajskou prokuratúrou Košice podaný Krajskému súdu v Košiciach návrh na vzatie zadržanej osoby do predbežnej väzby," vysvetlila Predajňová.

Do Talianska by vraj mal byť vydaný čoskoro, tvrdí portál Aktuality.sk. Čaká ho proces kvôli pašovaniu kokaínu do Európy.

"Dôležitosť vyšetrovania je v účasti niekoľkých osôb s veľkým významom v oblasti organizovanej kriminality, najmä pokiaľ ide o Vadalu," cituje portál La Repubblica talianskeho prokurátora Bruna Cherchiho.

Vadalu zadržali v rámci medzinárodnej akcie. Celkovo bolo zadržaných 17 osôb, z ktorých 11 sa nachádza vo väzbe a šesť v domácom väzení. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ocenil v tejto súvislosti profesionálny prístup polície, ktorá sa v spolupráci s prokuratúrou na tejto akcii podieľala. Súčinnosť slovenských orgánov ocenila aj špecializovaná súčasť boja proti mafii talianskej prokuratúry v Benátkach.

O Vadalovi písal Kuciak
O Vadalovi a ďalších Talianoch pôsobiacich na východe Slovenska písal vo svojom poslednom článku zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak. Poukázal v ňom na väzby Vadalu a ostatných na Kalábrijskú mafiu 'Ndrangheta. 

Kuciak zároveň upozornil na prepojenie medzi Vadalom a dvomi ľuďmi z Úradu vlády - Máriou Troškovou a Viliamom Jasaňom. Obaja na základe týchto informácií opustili svoje funkcie až do vyšetrenia vraždy.

V rozhovore pre denník Korzár Vadala priateľstvo s Jasaňom priznal. Čo sa týka vzťahu k Troškovej, poprel medializovanú informáciu, že by boli milenci, podľa jeho slov sú ako brat so sestrou. Okrem toho poprel, že by mal kontakty s mafiou.

Vadalu a ďalších šiestich Talianov zadržala slovenská polícia už 1. marca. Keďže do uplynutia 48-hodinovej lehoty neboli vznesené obvinenia, musela ich pustiť na slobodu.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:39