StoryEditor

Bugár chce, aby predčasné voľby mala v rukách koalícia. Čo presne žiada od partnerov

12.03.2018, 22:20
Autor:
redredTASRTASR
Predseda Mosta-Híd oznámil rozhodnutie svojej strany po rokovaní Republikovej rady.

Strana Most-Híd chce rokovať o predčasných parlamentných voľbách so SNS. Premiér Robert Fico takúto možnosť odmieta. Oznámil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár po zasadnutí Republikovej rady strany a stretnutí s Ficom.

"Jedno je isté, Slovensko zažíva veľmi ťažké obdobie," povedal Bugár. Podľa jeho slov Most-Híd celý týždeň rokuje na úrovni zástupcov z okresov a od soboty aj s koaličnými partnermi. 

"Kým niektorí zneužívajú emócie, strana Most-Híd sa k tomu postavila veľmi zodpovedne," vyhlásil šéf strany. 

Vyriešia to len voľby

"Myslím, že túto situáciu vyriešia len predčasné voľby," povedal Bugár. "Robert Fico sa odmietol dohodnúť na predčasných voľbách," dodal Bugár. "Budeme mať vôľu rokovať ešte so SNS," hovorí Bugár.

Predseda Mosta chce, aby situáciu mala v rukách koalícia. "Chceme, aby partneri súhlasili s tým, že vládna koalícia to má v rukách, to znamená, že my sa rozhodneme, že budú predčasné voľby a kedy budú," dodal Bugár.

V prípade dohody o predčasných voľbách zostanú všetci ministri za Most-Híd na svojich pozíciach. 

Most-Híd pritom chce, aby boli voľby skôr ako na jeseň, kedy by sa mohli spojiť s komunálnymi. Zároveň požaduje vládnu jednotu tak, aby voľby vzišli z parlamentu a nie od prezidenta. 

Bugár počas svojho prejavu pochválil Roberta Fica za rýchlu akciu v prípade ľudí, ktorí boli na úrade vlády a majú byť napojení na taliansku mafiu. 

Rokovania celý deň

Predseda Mosta-Híd popísal novinárom, ako prebiehali rokovania počas dneška. "Republiková rada od druhej do desiatej rokovala s jednou malou prestávkou o tom, ako bude riešiť túto situáciu."

Strana prijala uznesenie. Jeho obsah potom Béla Bugár tlmočil koaličným partnerom. "Potom, ako sa koaliční partneri zachovali k tomuto uzneseniu, sme informovali znovu republikovú radu," vysvetlil. 

Ako vznikla kríza

Vládna kríza a napätie prišli po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a po zverejnení Kuciakovho nedokončeného článku. Ten hovorí o prepojení politikov na kalábrijskú mafiu.

Most-Híd žiadal odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie, ktorý napokon odstúpil. Viacerí predstavitelia strany však pred rokovaním Republikovej rady hovorili, že to už asi nestačí na upokojenie situácie a pripúšťali svoj odchod.

01 - Modified: 2023-05-07 15:44:57 - Feat.: - Title: Kam nemôže čert, pošle Čaputovú (komentár Kataríny Šelestiakovej) 02 - Modified: 2023-05-07 10:16:57 - Feat.: - Title: Úradnícka vláda: Prezidentka potrebuje podporu strán v parlamente (otázky a odpovede) 03 - Modified: 2023-05-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Koniec Milanovej aj Gyimesiho. Z Remišovej urobí úradnícka vláda jedinú poslankyňu Za ľudí 04 - Modified: 2023-05-05 13:32:40 - Feat.: - Title: Vládna kríza: Káčer končí na ministerskom poste, má opustiť aj Hegerových Demokratov 05 - Modified: 2023-05-08 15:15:46 - Feat.: - Title: Nový kabinet nepotrebuje dôveru parlamentu. Vládnuť môže aj tak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:48