StoryEditor

Politologička: Premiér sa zmenil. Teraz vidíme Roberta Fica, akým bol pred rokom 1989

12.03.2018, 16:25
Premiéra sme doteraz poznali len za slnečného počasia. Tvrdí pre HN politologička Viera Žúborová.

Nielen slovenské, ale aj zahraničné médiá si všimli kontroverzné vyjadrenia Roberta Fica. Čo si o tom myslíte?
V súčasnosti je to veľmi neštandardné. Situácia je taká napätá, že v spoločnosti lomcujú emócie. Vyjadrenia o tom, že kroky samotnej spoločnosti sú ovládané zo zahraničia, sú veľmi neštandardné až priam zavádzajúce. Spoločnosť je už frustrovaná tým, že sú takéto informácie prezentované premiérom, ktorý ešte nedávno hovoril o tom, že smerujeme k jadru Európskej únie, že sme posledný ostrovček liberálnej demokracie v strednej Európe. Momentálne je to jediná stratégia, aj keď tá krízová komunikácia, ktorá je momentálne predvádzaná vládnou stranou, je veľmi neštandardná.

Premiér Robert Fico týmto vlastne legitimizoval konšpirácie. Čo to môže spraviť so spoločnosťou?
Už viacerí analytici hovoria o tom, že spoločnosť je polarizovaná, že vlastne sú dva extrémy, ktoré proti sebe stoja. Teraz si vezmite, že príde politik, ktorý je prezentovaný ako politik stability, a začne rozprávať konšpiračné teórie typu, že tajní agenti ovládajú pochody, že opozícia sa snaží o štátny prevrat, že všetko je to organizované multimilionárom z USA, ktorý je maďarského a židovského pôvodu. Dáta z Eurobarometra dokazujú, že každý druhý Slovák verí konšpiráciám. Tak si vezmime, aké to musí byť, keď toto všetko je komunikované spoločnosti.

Myslíte si, že tým Robert Fico chce na svoju stranu prilákať možno voličov Mariana Kotlebu alebo je to len zastieranie vraždy?
Ja by som ešte rada dodala tretí pohľad, ktorý ešte nebol povedaný. Dotýka sa jednej publikácie, ktorá bola prezentovaná v USA, a laicky povedané, kamaráta poznáte podľa počasia. Roberta Fica sme doteraz poznali iba za slnečného počasia. To sa zmenilo na upršané, daždivé, a preto aj prezentácia Roberta Fica alebo jeho samotné ja sa zmenilo. Čiže on sa už začína prezentovať ako ten Robert Fico, ktorým bol pred rokom ´89. Ako ten, ktorý sa snaží udržať štát, ktorý pre neho vykazuje stabilitu. V tomto prípade nám premiér ukazuje tú druhú tvár, ktorá doteraz nebola vídaná. Nikdy sa na neho tak neútočilo, ako v súčasnosti.

Je to aj záchrana súčasnej vlády?
Samozrejme, momentálne sa hrá o všetko. Hrá sa o zotrvanie vo vládnych pozíciách a Robert Fico hrá o svoje vlastné meno. Meno premiéra, ktorý prinášal stabilitu a približoval nás k Európskej únii. Už nehrá o to, aby mal kariéru v Únii alebo na súdnictve, ale o to, aby odchádzal do politických dejín ako premiér, ktorý prinášal stabilitu.

Prezident Andrej Kiska rokoval s Robertom Ficom v nedeľu, potom si pozýval opozičné strany na rokovanie, pretože zistil, že s premiérom nemajú rovnaký názor. Čo na to hovoríte?
Na jednej strane môžeme hovoriť, že sa Andrej Kiska v druhej polovici tejto kauzy zhostil svojej funkcie a snaží sa upokojiť situáciu. Prvá časť tejto kauzy bola trochu neštandardná, vlastne to, čo mu vyčíta aj Smer, že bol na lyžovačke a nezasiahol skôr, nesnažil sa ponúknuť iné riešenie priamo vládnym stranám. V tomto urobil školácke chyby, ktoré mu budú ešte zo strany Smeru vyčítané.

Takže bola chyba, že prezident týždeň mlčal?
Na začiatku sme si mysleli, že je to vhodné, avšak teraz môžem povedať, že by bolo vhodnejšie, keby hneď vystúpil.

Premiér Robert Fico sa neštandardne vyjadroval aj na adresu spomienkového pochodu za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Bola to chyba?
Krízová komunikácia sama osebe sa neskúša, ide natvrdo. Každé jedno vyhlásenie, ktoré príde z vládnej strany alebo z koalície, nie je premyslené do detailov. Vždy môže inak vypáliť. V tomto prípade vyhlásenia, ktoré dal premiér, vypálili inak viaceré. Milión eur na stole, diskreditácia občianskej spoločnosti a organizátorov protestov, čiže nie je to štandardné.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:43