Lucia ŽitňanskáTASR
StoryEditor

Koaličná kríza sa stupňuje, SNS bude zrejme žiadať odchod Žitňanskej

10.03.2018, 18:20
Definitívne o požiadavke odchodu Lucie Žitňanskej rozhodne predsedníctvo SNS, ktoré bude v pondelok.

Vyriešenie politickej krízy, ktorá vznikla na Slovensku po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa poriadne zamotáva.

Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého odchod žiada vládny Most-Híd, nemusí byť jediným ministrom, pod ktorým sa trasie stolička. Je veľmi pravdepodobné, že Slovenská národná strana bude po pondelkovom predsedníctve žiadať výmenu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Pre HNonline to potvrdil podpredseda SNS Anton Hrnko. "Ja mám veľmi vážne signály z vnútra strany, aby v pondelok na predsedníctve zaznela táto požiadavka," hovorí Hrnko.

Čo prekáža národniarom na Žitňanskej

Dodal, že ak už má prísť k rekonštrukcii vlády, tak by sa mali odstrániť všetky trecie plochy. Práve rezort spravodlivosti nespĺňa podľa SNS to, čo by si národniari predstavovali.

"Naša členská základňa bola veľmi rozladená pokusmi o dekriminalizáciu drog, o presadzovanie Istanbulského dohovoru napriek tomu, že sme niekoľkokrát povedali, že ho nechceme." Hrnkovi sa tiež nepáči, ako na Slovensku vyzerá súdnictvo. "Človek sa nemôže dovolať súdneho rozhodnutia v primeranom čase," dodáva Hrnko s tým, že nevidí dostatočný pokrok.

Hrnko nevylučuje, že si odchodom Žitňanskej bude SNS podmieňovať svoje zotrvanie v koalícii. "Rozhodujúce bude stanovisko, ktoré bude prijaté v pondelok na predsedníctve," odpovedal podpredseda národniarov.

Rokovania v hoteli Bôrik

V sobotu popoludní sa v budove parlamentu zišlo aj užšie vedenie koaličného Mostu-Híd, a to krátko potom, ako sa predseda strany Béla Bugár vrátil z dovolenky. Na Hrnkove slová o Žitňanskej však zatiaľ nikto z oslovených predstaviteľov Mostu-Híd nereagoval.

Rokovania mali následne už aj s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD) pokračovať vo vládnom hoteli Bôrik, kde niekoľko hodín parkovalo premiérovo služobné auto. To už z areálu odišlo, ale len so šoférom.

V súčasnosti je ťažké predpovedať, aký bude osud vlády vedenej premiérom Robertom Ficom. Podľa zákulisných informácií by mal už v pondelok odstúpiť Robert Kaliňák. Ani to však nezaručuje, že Most-Híd ostane v koalícii. 

Odísť by mohli aj niektorí poslanci strany. František Šebej tento týždeň povedal, že premiér Fico prekročil vyjadreniami o finančníkovi Georgeovi Sorosovi všetky hranice a môže to ovplyvniť jeho postoj, či ostane koaličným poslancom.

Aktuálna kríza by tak mohla vyvrcholiť aj predčasnými voľbami. Tie sú jednou z možností, ktoré presadzuje prezident Andrej Kiska.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:24