Tibor GašparTASR
StoryEditor

Súdni lekári kritizujú Gašpara, polícia podľa nich profesionálne zlyhala

10.03.2018, 13:04
Autor:
tbatba
Vo svojom stanovisku kritizujú dve tvrdenia policajného prezidenta.

Policajný prezident Tibor Gašpar čelí kritike súdnych lekárov za jeho výroky, že nebolo potrebné, aby bol súdny lekár pri obhliadke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, informuje DenníkN. 

Vo svojom stanovisku napísali: „Generál Gašpar takisto povedal, že niekedy je na prospech veci, ak súdny lekár v procesnom postavení súdneho znalca nie je dotknutý miestom činu. S uvedenými tvrdeniami prezidenta policajného zboru kategoricky nesúhlasíme.“

„Považujeme ich za účelové ospravedlňovanie profesionálneho zlyhania polície a dehonestáciu súdneho lekárstva ako medicínskeho odboru,“ napísali súdni lekári.

Slovenská súdnolekárska spoločnosť taktiež kritizuje, že miesto činu obhliadal patológ, ktorý na rozdiel od súdnych lekárov nie je kvalifikovaný.

Súdni lekári sú špecialisti na určenie času smrti a ďalších detailov o vražde. „Odborná príprava súdnych lekárov je mimoriadne dlhá a náročná,“ približujú súdni lekári.

Nesúhlasia s tvrdením T. Gašpara, že „na prehliadku tiel obetí trestného činu postačuje lekár, ktorý absolvoval niekoľkohodinové školenie“.

Policajný prezident už v súvislosti z vraždou Jána Kuciaka a Martini Kušnírovej v minulosti zavádzal, keď povedal, že šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer nebol na mieste činu.

Matovič na tlačovej konferencii pustil video so zábermi televízie Joj, na ktorom je vidieť, ako Krajmer vchádza do dvora rodinného domu, kde našli telá zavraždených.

"Samotní členovia vyšetrovacieho tímu sú zhrození z Gašparových slov, že nebol ani len vo dvore. Jeden z nich mi poslal link s komentárom, že Krajmer priamo na mieste činu zasahoval do vyšetrovania a že boli zhrození, čo tam vôbec robí, lebo podľa nich Krajmer nikdy nechodí k vraždám. To je v príkrom rozpore s tým, čo hovoril Gašpar," povedal Matovič.

Policajné prezídium už spresnilo skoršie Gašparovo tvrdenie s tým, že Krajmer bol na mieste činu v plnom rozsahu a plnil úlohy súvisiace s objasňovaním tohto trestného činu. 

   

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 21:35