HN/Peter Mayer
StoryEditor

Prečítajte si prvé reakcie politikov na včerajšie masové protesty

10.03.2018, 11:20
Autor:
tbatba
Včera sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatnosti Slovenska.

V centre Bratislavy sa v piatok podvečer uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí.

Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a nenarušili ho incidenty.

​Okrem metropoly vyšli do ulíc ľudia v desiatkach miest na Slovensku i v zahraničí. Taktiež bez vážnejších incidentov.

Reakcia členov Smeru

Na piatkové protesty prvý reagoval vrcholný predstaviteľ Smeru Richard Raši, informuje DenníkN. Raši povedal, že „pochody sú súčasťou života v demokratickej spoločnosti“ a že „riešenie je na dohode lídrov koaličných strán“.  

Podpredseda Smeru Peter Pellegriny v relácii Sobotné dialógy ocenil pokojný priebeh včerajších pochodov. 

„Ja som takisto chcel vyjadriť svoj postoj, ale určite v tejto atmosfére by to bolo asi komplikované,“ povedal Pellegrini. 

Jeho stranícky kolega a štátny tajomník Viktor Stromček chce prostredníctvom rokovania riešiť aktuálnu situáciu. „Cez víkend prebehnú rokovania na najvyššej úrovni, o ktorých výsledku budeme informovať,“ povedal.

Na masových protestoch, ktoré sa konali v desiatkach slovenských miest ocenil, že boli dôstojné a bez násilností, píše DenníkN

„Účasť ľudí na zhromaždeniach jasne ukazuje, že pre verejnosť je rovnako ako aj pre stranu Smer neprijateľný zločin voči novinárovi a jeho priateľke, a ľudia vyjadrili obrovskú podporu rodinám zavraždených mladých ľudí, ako aj odhodlanie stáť za slobodou slova a tento svoj postoj vyjadrili pokojným a dôstojným spôsobom. Verím, že najväčšie vyšetrovanie vraždy v dejinách Slovenska pomôže objasniť tento zločin a vrahovia budú potrestaní,“ dodal. 

Poslanec strany Most- Híd chce počkať do pondelka

Peter Kresák z Mostu-Híd nepovedal ani po masových protestoch, ako budú vládnu krízu riešiť, informuje DenníkN. 

„Počkáme si na pondelok, budeme rokovať a uvidíme, či sa to podarí vyriešiť alebo nie. Nie som prorok.“

Protesty vníma pozitívne. „Žijeme v demokratickej spoločnosti a ľudia vedia prejaviť svoj názor. Ja to vnímam veľmi pozitívne.“

Strana SAS vydala vyhlásenie

Strana SAS vo svojom vyhlásení hovorí o nevídanej občianskej vzbure proti "arogancii moci a neprávosti". 

"Ľudia chcú dnes dve prosté veci – spravodlivý štát a vládu, ktorá bude spravodlivosť v štáte pestovať, nie ju ničiť. Včera na slovenských námestiach bolo všetkým jasné, že spravodlivý štát je možný len bez vlády Roberta Fica," píše sa vo vyhlásení strany.

Podľa SAS existuje len jediná "správna a legálna" cesta ako túto požiadavku splniť. Sú ňou predčasné parlamentné voľby.

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:53