StoryEditor

Kľúčový svedok korupcie na ministerstve vnútra, ktorý informoval Špirka, je na slobode

09.03.2018, 12:03
Autor:
tbatba
Ľuboš Varga, ktorý bol odsúdený za daňové podvody, bol pred Vianocami prepustený.

Kľúčový svedok, ktorý informoval prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka o možných korupčných praktikách na ministerstve vnútra, je na slobode. Senát Okresného súdu Bratislava I ho prepustil vlani 21. decembra. Pôvodne mal byť vo väzení viac ako štyri roky. Konkrétne 56 mesiacov. Súd ho prepustil po 38 mesiacoch, keď mal odsedené dve tretiny trestu, informuje Denník N.

Od rozsudku Špecializovného trestného súdu v júni 2016 si odsedel len rok a pol, predtým však strávil od októbra 2014 takmer dva roky vo väzbe.

Dôvody prepustenia nie sú zrejmé

Senát sudcu Jána Goliana vydal len skrátené rozhodnutie, pretože prokurátor aj odsúdený sa vzdali práva na odvolanie. Varga dostal ešte dvojročnú podmienku od prepustenia.

Špecializovaný trestný súd koncom júna 2016 odobril dohodu o vine a treste, ktorú Varga pôvodne uzavrel s prokurátorom Špirkom. Varga sa dopustil karuselového podvodu, o ktorom písal v minulosti pre aktuality.sk Ján Kuciak. 

Podvody s DPH a výpoveď Špirkovi

Varga fiktívne nakupoval tovar od troch slovenských firiem. Deklaroval, že pri obchodoch zaplatil cenu aj DPH. Nákupy tovarov sa vykonávali cez spoločnosť Va CheMont. Následne tovar putoval ďalej do Česka. Varga žiadal spätné preplatenie DPH, pričom pri cezhraničnom predaji sa DPH neplatí. Štátu tak vznikla podľa rozsudku špecializovaného súdu škoda za viac ako osem miliónov eur. 

Vargov prípad dozoroval Špirko, ktorému následne zveril informácie o podozreniach z korupcie na ministerstve vnútra. Špirko ich vo verejnom vyhlásení vo štvrtok verejne popísal a polícia tvrdí, že ich vyšetruje.​

Špirko podal trestné oznámenie za sabotáž

Špirko podá trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysoko postavených policajných funkcionárov. Oznámil to vo štvrtok.

​Podľa jeho slov mu bola totiž poskytnutá informácia, že bola nariadená jeho diskreditácia ako "diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, bola nariadená autoritatívne v zmysle vlastného postavenia, v zmysle vlastnej kompetencie, bola adresovaná podriadeným, na splnenie podriadeným."

Konkrétnou osobou, ktorá mala nariadiť diskreditáciu prokurátora je minister vnútra SR Robert Kaliňák, vysvetlil Špirko.

Jeho diskreditácia mohla podľa neho spočívať v tom, že došlo k vzneseniu obvinenia voči prokurátorovi, aby sa predišlo vyšetreniu závažných skutočností, ktoré boli "smerované priamo aj na tohto ministra podozrivého".

Špirka sa zastali ďalší prokurátori

Prokurátori Jozef Kandera z generálnej prokuratúry a Ján Hrivnák zo špeciálnej prokuratúry sa zastali Vasiľa Špirka. 

„Je to odvážny chlap,“ povedal o verejnom vyhlásení Vasila Špirka prokurátor z generálnej prokuratúry Jozef Kandera. Prekvapilo ho Špirkove včerajšie verejné vyhlásenie, pretože „takto sa to nerobí, ale už asi nevedel ako inak.“

Špirka verejne podporil aj prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák. 

„Odsudzujem brutálny čin vraha, ktorý pripravil o život dvoch mladých ľudí. Kauzu, o ktorej hovoril kolega Špirko, bližšie nepoznám a  preto ju nemôžem hodnotiť. Som však zhrozený z toho, že v našej krajine niekto zastrašuje prokurátora za to, že si plní svoje povinnosti a má záujem preukázať závažnú trestnú činnosť,“ hovorí Hrivnák.

„Zo zákona má prokurátor povinnosť stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvie bez ohľadu na to, kto trestný čin spáchal. Pri presadzovaní princípu rovnosti pred zákonom má kolega moju podporu, rovnako ako on aj ja som na strane spravodlivosti a pravdy,“ povedal Hrivnák.

Jeho vystúpenie vníma Hrivnák ako vystúpenie občana. Ďalej dodáva, že prokurátor by mal byť vo vyjadreniach o živých veciach, ktoré dozoruje, zdržanlivý.

01 - Modified: 2022-02-01 08:10:32 - Feat.: - Title: Spoznajte ekonomické aspekty vlastnenia nehnuteľnosti 02 - Modified: 2021-02-03 16:38:16 - Feat.: - Title: Známy prokurátor a šéf NAKA sa do seba pustili: Jeden hovorí o svojvôli, druhý o nepostačujúcich úkonoch 03 - Modified: 2021-02-02 14:50:21 - Feat.: - Title: Poslanci odobrili všetkých kandidátov na špeciálneho prokurátora, šéf výboru má dvoch favoritov 04 - Modified: 2021-02-01 17:03:09 - Feat.: - Title: Lipšic čelil aj osobným otázkam. Blaha mal počas vypočúvania konšpirovať 05 - Modified: 2020-07-08 09:04:15 - Feat.: - Title: Akcia Jastrab: Prebieha celoslovenský zásah, ide o podvody za 1,3 milióna eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:36