StoryEditor

Vyšetrovateľovi má byť jedno, kto je ministrom

Vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu je možný najmä v prípadoch organizovaného zločinu, ktorý pôsobí vo viacerých štátoch, hovorí pre HN bývalý elitný vyšetrovateľ Peter Vačok.

Slovenskej polícii pomáhajú s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zahraniční partneri vrátane amerického FBI či britského Scotland Yardu. Je takáto spolupráca na ťažkých prípadoch bežná a zažili ste ju vo svojej praxi aj vy?
To sa v čase, keď som bol vyšetrovateľom ja, skutočne nedalo. Zákonná úprava bola vtedy úplne iná. Dnes to už zákon umožňuje.

Kedy sa takáto spolupráca využíva?
Zákon hovorí, že by to malo byť najmä v prípadoch, keď vyšetrovanie presahuje územie Slovenska. Ide predovšetkým o organizovaný zločin, ktorý pôsobí vo viacerých štátoch. Takže áno, v súčasnosti je to možné, a to aj v tomto prípade. V minulosti to možné nebolo.

Prípad únosu Michala Kováča mladšieho do cudziny, ktorý ste vyšetrovali, mal presah do Rakúska...
To je síce pravda, ale vtedy nebolo možné zostaviť medzinárodný tím ani v prípadoch presahujúcich územie krajiny. Na základe určitých dohôd síce mohli spolupracovať bezpečnostné zbory, ale to bolo asi tak všetko. Teraz je možné vytvoriť aj spoločný tím. Avšak dosiaľ nepoznám žiadny prípad, keď by u nás takýto medzinárodný tím vyšetrovateľov vznikol.

Vyšetrovateľom vraždy pomáhajú aj informácie, ktoré získajú od partnerských krajín. Mohli ste sa na takúto pomoc spoľahnúť i vy?
Výmena informácií síce bola možná, ale bolo to dosť komplikované. Išlo to buď cez ministerstvá spravodlivosti, alebo cez generálne prokuratúry.

Čo sa týka získavania informácií, premiér Robert Fico vypísal odmenu jeden milión eur za oznámenia vedúce k dolapeniu páchateľov vraždy. Je to štandardný postup?
Na Slov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:50