Tibor GašparTASR/Marko Erd
StoryEditor

Diega Rodu polícia vyšetrovala v 45 prípadoch. 20 z nich ukončil účinnou ľútosťou

08.03.2018, 16:07
Autor:
ČTKČTK
Policajný prezident popísal, ako v minulosti fungovala spolupráca našej polície s talianskou stranou.

Slovenská polícia na základe informácií tajnej služby SIS obvinila z bližšie nešpecifikovaných deliktov dvoch pracovníkov daňových úradov a jedného z talianskych podnikateľov Diega Rodu, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

Novinárom to dnes povedal policajný prezident Tibor Gašpar v reakcii na stredajšie vyjadrenie hlavy štátu Andreja Kisku, že SIS dlhodobo upozorňovala členov vlády na pôsobenie mafiánskej skupiny na východe krajiny. Gašpar ale neuviedol, kedy spomínanú trojicu polícia obvinila.

Podľa Gašpara čelil Roda vyšetrovaniu v 45 prípadoch. Často išlo o podozrenie z daňových deliktov a v 20 takýchto prípadoch si Roda uplatnil účinnú ľútosť a dodatočne doplatil dane, čím sa vyhol súdu.

Polícia spolu s prokuratúrou preveruje vyše 70 prípadov, ktorými sa predtým úrady zaoberali ohľadom spomínaných podnikateľov na východnom Slovensku, ktoré médiá spájajú s mafiou.

O ich aktivitách a o podnikateľských väzbách iného talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na riaditeľa Bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa a na asistentku premiéra Roberta Fica Máriu Troškovú písal v nedokončenom článku Ján Kuciak.

Prezident Kiska nedávno uviedol, že riaditeľ SIS ho informoval o tom, že dlhodobo upozorňoval príslušných členov vlády na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku.

Portál Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval, v tomto týždni uviedol, že Slovensko už v roku 2013 dostalo od talianskych úradov informácie o kontaktoch mafie s Vadalom.

Podnikateľ Vadala spojenie s mafiou poprel a odmietol špekulácie, že vďaka politickým kontaktom získal značnú sumu peňazí vo forme dotácií a z európskych fondov. Gašpar povedal, že polícia zatiaľ nenašla v archíve spomínané dokumenty, ktoré podľa portálu dostala od talianskych úradov pred piatimi rokmi.

Policajný prezident Gašpar s odvolaním na nariadenie prokuratúry tiež dnes neuviedol bližšie informácie o vyšetrovaní vraždy reportéra a jeho priateľka. Povedal len, že boli preverené dve alebo tri vyšetrovacie verzie.

O prípade vraždy Jána Kuciaka hovorí Tibor Gašpar približne od 43. minúty

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:15