Andrej KiskaTASR/Marko Erd
StoryEditor

Protesty sa nesmú nazývať prevratmi. Kiska chce, aby sa pod to podpísal aj Fico

08.03.2018, 10:38
Prezident pripraví znenie deklarácie, ktoré majú na stretnutí spoločne podpísal všetci traja najvyšší ústavní činitelia.

Prezident Andrej Kiska chce, aby traja najvyšší ústavní činitelia vyslali jednoznačný a jasný signál smerom k občanom. Tým má byť vyhlásenie, pod ktoré sa spoločne podpíšu na zajtrajšom stretnutí, ktoré zorganizoval predseda parlamentu Andrej Danko.

Spoločná deklarácia má znamenať nevyhnutné kroky, aby bola ukončená kríza. "Vyšetrenie vraždy je dôležité pre celú Európsku úniu," vyhlásil Kiska po stretnutí s delegáciou europoslancov.

Spoločná deklarácia

"Na avizované zajtrajšie stretnutie s predsedom parlamentu a predsedom vlády navrhujem, aby sme prijali spoločnú deklaráciu," povedal Kiska.

Prezident povedal, prečo spustil stretnutia s opozičnými stranami. "Viete že s predsedom vlády som rokoval v nedeľu a keď sa ukázalo, že máme opačné názory, začal som rokovania s opozičnými stranami."

"Aktuálna kríza dôvery ľudí v štát si vyžaduje jednoznačný a jasný signál smerom k občanom. Je nevyhnutné, aby sme spoločne vyjadrili podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní," vyhlásil Kiska.

Útoky na protesty

"Spoločne by sme mali vyjadriť hlboký rešpekt a zaviazať sa, že nebudeme pokojné protesty občanov v demokratickej krajine nazývať pokusmi o prevrat riadený zo zahraničia ani nijak inak ich dehonestovať," povedal prezident.

"Navrhnem preto, aby sme spolu podnikli všetky potrebné kroky a zásadné zmeny, ktoré pomôžu tieto podozrenie vyšetriť," vyhlásil.

Presný návrh pošle Kiska premiérovi a predsedovi parlamentu ešte dnes. Stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov bude mať podľa prezidenta zmyslel iba v prípade, že bude prijaté konkrétne a zrozumiteľným výsledkom.

01 - Modified: 2020-12-11 14:03:20 - Feat.: - Title: Kiska o spore s Ficom: O všetkom vedel. Je len otázka, či Bödörovu skupinu riadil, alebo ju len kryl 02 - Modified: 2020-08-26 13:21:33 - Feat.: - Title: Kiska neuspel na Ústavnom súde. Ten zastavil konanie v prípade voľby šéfa ÚRSO 03 - Modified: 2020-07-11 14:22:24 - Feat.: - Title: Kto bude šéfom Za ľudí? Kiska chce na čele strany Remišovú 04 - Modified: 2020-06-23 09:12:19 - Feat.: - Title: „Všetky varianty sú otvorené.“ Je možnosť, že Kiska ostane na čele Za ľudí 05 - Modified: 2020-05-05 21:15:50 - Feat.: - Title: Kiska už čoskoro povie, či končí v politike. Nahradí ho Remišová či Šeliga?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:32