StoryEditor

Polmiliarda v ohrození

04.10.2006, 00:00
Už len necelých tridsať dní zostáva Slovensku na vyčerpanie takmer pol miliardy korún zo štrukturálnych fondov. Pre HN to potvrdil šéf Najvyššieho kontrolného úradu Ján Jasovský.

Už len necelých 30 dní zostáva Slovensku na vyčerpanie takmer pol miliardy korún zo štrukturálnych fondov. Pre HN to potvrdil šéf Najvyššieho kontrolného úradu Ján Jasovský. Ide o peniaze, ktoré boli z únie vyčlenené ešte na prvý rok pomoci - teda rok 2004. "Určite sa nepodarí vyčerpať všetky," tvrdí Jasovský.
Výkričník z Bruselu
Hlavný dozor nad čerpaním eurofondov má ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. "Nové vedenie rezortu avizovalo zlý priebežný stav čerpania prostriedkov európskej pomoci. Toto "dedičstvo" po bývalej vláde sa však snažíme čo najviac korigovať," vyhlásil hovorca ministerstva Miroslav Bátovský.
V ohrození sú najmä dva rozvojové programy pre Bratislavu a projekt cezhraničnej spolupráce s Rakúskom. Na vine je eurobyrokracia, nízky objem dohodnutých projektov a nedostatok kvalifikovaných úradníkov na slovenskej strane. "Projektov je dosť, ale z koncepčnej a administratívnej stránky tu došlo k zlyhaniu," pripomína europoslanec Sergej Kozlík (ĽS- HZDS). Varuje - ak sa peniaze nepodarí vyčerpať, jednoducho prepadnú.
(Ne)čerpanie peňazí
Exminister výstavby László Gyurovsky (SMK) neskrýva problémy. "V Bratislavskom kraji nebol veľký záujem zo strany podnikateľov, kvôli výške štátnej pomoci, projekty sa však presunuli do komunálnej sféry, kde ten záujem je." Zo štrukturálnych fondov EÚ na roky 2004- 2006 sme doteraz vyčerpali iba necelú štvrtinu - 11 miliárd korún.

Projekty v ohrození:
- SPD Cieľ 3 (program pre Bratislavský kraj, ktorý pokrýva rekvalifikačné kurzy, ďalšie vzdelávanie, rozvoj ľudských zdrojov)
- SPD Cieľ 2 (program pre Bratislavský kraj, ktorý pokrýva cestovný ruch, infraštruktúru, či ochranu životného prostredia)
- Interreg IIIA RA-SR ( program cezhraničnej spolupráce s Rakúskom)

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FUTBAL 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec historickej šnúry Ružomberka 03 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal -- II. liga
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:07