Európsky parlament
StoryEditor

Český europoslanec: O problémoch s eurofondami na východe Slovenska vieme dlho. Komisia to riešila s vašou vládou

07.03.2018, 12:20
Autor:
klkl
Na Slovensko príde kontrolná komisia z Európskeho parlamentu.

Európska únia vedela o „systematických nezrovnalostiach“ pri niektorých žiadostiach o eurofondy na východe Slovenska. V rozhovore pre Euracitv to povedal český europoslanec Tomáš Zdechovský.

Člen KDÚ-ČSL je v Európskom parlamente (EP) súčasťou frakcie Európskej ľudovej strany (ESĽ). Zároveň sedí vo výbore na kontrolu rozpočtu a dôkladne pozná pomery na Slovensku. Z tohto titulu pripravuje kontrolnú misiu EP na Slovensku.

Budú skúmať eurofondy

Jej cieľom bude v prvom rade prešetriť pochybenia a možné tunelovanie poľnohospodárskych eurofondov na východnom Slovensku ľuďmi spriaznenými s mafiou. O tomto probléme písal vo svojom nedokončenom článku zavraždený novinár Ján Kuciak. Zdechovský v rozhovore uvádza, že sa budú pýtať aj na jeho vraždu.

„Nie je to nová informácia. Ale nikdy nebola tak silná,“ hovorí pre Euratciv Zdechovský o Kuciakových zisteniach. Europoslanec ďalej vysvetľuje, že EP vedel o pochybeniach pri viacerých projektoch na Slovensku. Nové podľa neho však je to, že nikdy „nečelili takej silnej informácii, že je to spojené s mafiou.“

Nedávne články podľa neho „vyjasnili kontúry prepojenia medzi chybami (v čerpaní eurofondov, pozn. red.) a činnosťou organizovanej skupiny.“

Ako uvádza Zdechovský, tento problém riešia už dlhšie, zo Slovenska dostávali anonymy. „Išlo o systematické upozornenia na problematické čerpanie európskych dotácií zo strany niektorých skupín,“ dodal.

Konfrontovali našu vládu

Na problémy s prideľovaním eurofondov na východnom Slovensku poslanci upozorňovali aj Európsku komisiu. „Európska komisia sa podľa našich zistení snažila vysvetliť si celú situáciu najskôr so slovenskou vládou. Dúfajme, že vláda uplatňovala všetky kontrolné mechanizmy. Európske inštitúcie musia teraz zistiť, či to naozaj tak bolo,“ uzavrel Zdechovský.

Kontrolná skupina EP by mala na Slovensko pricestovať dnes (7. 3., pozn. red.) vo večerných hodinách. V rámci svojho skúmania sa bude stretávať s rôznymi osobami, od úradníkov, cez novinárov až po funkcionárov. Podľa informácií TASR by sa chceli rozprávať s generálnym prokurátorom, zástupcami ministerstva pôdohospodárstva, ale aj s premiérom a viacerými ministrami vrátane Kaliňáka.

Návrh na zriadenie kontroly na Slovensku dal predseda ESĽ Manfred Weber, uviedol minulý týždeň predseda EP Antonio Tajani. Svojho delegáta mohla menovať každá poslanecká frakcia EP. Medzi nominovanými sa ocitol aj predseda SaS Richard Sulík. Ten sa však svojho členstva v kontrolnej skupine vzdal, aby nevnášal pochybnosti do nezávislosti kontrolnej skupiny.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:48