TASR
StoryEditor

Nemci nechceli Troškovú na stretnutí Merkelovej s Ficom, Úrad vlády si to presadil

07.03.2018, 11:40
Autor:
chocho
O tri hodiny po schôdzke s nemeckou kancelárkou sa Trošková zúčastnila aj stretnutia s nemeckým prezidentom.

Minuloročného stretnutia slovenského premiéra Roberta Fica s nemeckou kancelárou Angelou Merkelovou sa zúčastnila aj Mária Trošková. A to aj napriek tomu, že si to Nemci neželali. V článku na portáli Denníka N to tvrdí Ondrej Gažovič, ktorý päť rokov pracoval ako diplomat.

Jedna z posledných úloh Gažoviča v slovenskej diplomacii bola práve príprava stretnutia Fica s Merkelovou.

Nemecká diplomacia podľa neho stretnutiu prisudozvala primeranú váhu, čo dokazovalo aj to, že "nasadila najťažšie kalibre". Rovnako aj česká strana, za ktorú bol na schôdzke Bohuslav Sobotka. Vtedajšieho českého premiéra "mali sprevádzať samí seniorní diplomati".

Jedna z chvíľ, keď sa "nesmierne hanbil"
Zo slovenského Úradu vlády prišla požiadavka, aby sa rokovania zúčastnila, "popri dvoch rešpektovaných diplomatoch", aj Mária Trošková, ktorej nomináciu označil Gažovič za prekvapenie.

"Nedostatok expertízy v oblasti zahraničnej politiky táto osoba kompenzovala blízkym vzťahom k premiérovi," napísal bývalý diplomat.

Gažovič tvrdí, že Nemci naznačovali, že so zložením slovenskej delegácie majú problém, no Úrad vlády premiéra Fica na nominácii Troškovej trval. Situáciu okolo Troškovej účasti na rokovaní s Merkelovou označil za jednu z chvíľ, keď sa "nesmierne hanbil".

Fico, Sobotka a Merkelová sa stretli v Berlíne začiatkom apríla 2017. O tri hodiny po schôdzke s nemeckou kancelárkou sa Trošková zúčastnila aj stretnutia s nemeckým prezidentom Frank-Walterom Steinmeierom.

Nemci sa oficiálne nesťažovali, tvrdí veľvyslanec
"O zložení delegácie na rokovaniach s partnermi rozhoduje vedúci delegácie. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nevidí dôvod tieto rozhodnutia akokoľvek komentovať," vyjadril sa pre HNonline.sk hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Úrad vlády reagoval podobne vyhýbavo. "Mária Trošková bola zamestnankyňou kancelárie predsedu vlády SR. Na základe tejto pozície bola členkou delegácií na viacerých medzinárodných stretnutiach, tak ako je to štandardné aj pri iných predstaviteľoch štátu či vlády," píše sa v jeho odpovedi. Na otázku, či Troškovej účasť Nemcom prekážala, už tlačový odbor Úradu vlády neodpovedal.

Slovenský veľvyslanec v Berlíne Peter Lizák tvrdí, že nemecká strana oficiálne neprotestovala proti zloženiu delegácie s Troškovou. Zároveň zdôraznil, že zloženie delegácie je vždy vecou slovenskej strany. Stanovisko Lizáka prečítal vo štvrtok po skončení tlačovej konferencie poslancov Smeru šéf poslaneckého klubu strany Martin Glváč, uviedol Denník N.

Nedostala sa tak len k Ficovi, tvrdí
Trošková sa tak nedostala len k premiérovi, tvrdí Gažovič. "Po jeho boku chodila na rokovania s najvyššími predstaviteľmi iných krajín. Rokovania, na ktorých kľúčoví spojenci preberajú najcitlivejšie otázky našich národných záujmov, ktoré premiér tak rád verbálne chráni."

Na záver Gažovič parafrázoval otázku, ktorú v pondelok adresoval Fico prezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s jeho vlaňajším stretnutím s americkým finančníkom Georgeom Sorosom.

"Preto sa od srdca pýtam. A vážim každé jedno slovo. Tretí apríl 2017, Berlín. Willy-Brandt-Straße. Pýtam sa, prečo premiér Slovenskej republiky zobral na rokovanie a obed s kancelárkou Merkelovou a premiérom Sobotkom človeka, ktorý má veľmi pochybné meno. A ten človek sa volá Mária Trošková."

Kaliňák: Pracovala ako sekretárka
Trošková je jednou z osôb, o ktorej vo svojom poslednom článku písal zavraždený novinár Ján Kuciak. Poukázal na väzby Troškovej na ľudí podozrivých z napojenia na taliansku mafiu. Po prevalení týchto informácií sa Trošková rozhodla opustiť svoju funkciu na Úrade vlády až do vyšetrenia vraždy Kuciaka.

​Minister vnútra Robert Kaliňák na včerajšom zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorom podal informácie o vyšetrovaní vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vyhlásil, že Trošková bola na Úrade vlády sekretárkou. Hlavná štátna radkyňa podľa Kaliňáka nie je funkcia, ale platová trieda.

Na otázku, prečo Trošková ako hlavná štátna radkyňa pohybujúca sa v blízkosti premiéra nemala bezpečnostnú previerku, Kaliňák odpovedal, že na tento post ju zákon nevyžaduje.

01 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 03 - Modified: 2024-04-12 13:18:45 - Feat.: - Title: Ficovi vydrží ústretový postoj, kým sa mu bude hodiť, píše ukrajinský denník 04 - Modified: 2024-04-11 13:56:23 - Feat.: - Title: Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v EÚ. Nie sme krajina, ktorá chce klásť prekážky, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 17:32