StoryEditor

Keď som bol ministrom, dotácie nedostali, tvrdí Simon

06.03.2018, 23:00
Poslanec Zsolt Simon pre HN vysvetľuje, že s talianskym podnikateľom podnikal náhodou.

V pondelok na svojej tlačovej konferencii ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná spomenula vaše meno. Podľa nej sa ona síce s podnikateľom Antoninom Vadalom nepozná, ale vy áno a stretli ste sa s ním. Chcete sa k tomu vyjadriť?
Pána Vadalu a jeho meno poznám len odvtedy, čo sa objavilo v slovenských médiách. Moji kolegovia mi pripomenuli, že ja ako ešte nie člen vlády, ale ako podnikateľ v roku 2002 som sa stretol s druhým Talianom menom Diego Roda. Chcel som vtedy kúpiť ovce a jedna rožňavská spoločnosť ma vtedy zobrala na východ Slovenska, že sú tam ovce na predaj. Oni mali celý obchod sprostredkovať, ja som sa však išiel na to stádo pozrieť. Pri tej príležitosti som sa stretol s Diegom Rodom a nadobudol som taký zlý pocit z toho človeka. Bol povýšenecký, arogantný, ale ja som tomu rád, lebo som si toto meno zapamätal raz a navždy. Pomyslel som si na to, že tohto človeka treba mať od tela. Neskôr už ako minister som bol na výjazde na východe Slovenska a on prišiel na jedno stretnutie na poli, kde sme kontrolovali sucho. A aby som bol stručný a jasný, poslal som ho do teplých krajín.

Takže vy ste obchodovali s podnikateľom Rodom?
Bola to zhoda náhod, ten obchod sa ani neuskutočnil. A ja som si z toho len zapamätal, že od tohto človeka treba mať ruky preč. A ja som sa podľa toho aj správal. Ale to neznamená, že ja ako minister som ho mohol za to hneď odsúdiť, ale to, že všetky veci, ktoré sa týkali jeho, som si nechal dvakrát skontrolovať. Neviem o tom, že by sme mu boli nápomocní. Dokonca, keď som si teraz kontroloval tie papiere, tak sa tam spomína jedna zo spoločností, Agrokomplex Humenné, ktorá žiadala na ministerstve podporu na bioplynovú stanicu. Výzvu vypisoval ešte môj predchodca za prvej Ficovej vlády, keď som nastúpil, tak Pôdohospodárska platobná agentúra túto žiadosť odmietla a zmluvu s nimi nepodpísali.

Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová v utorok zverejnila list regionálneho riaditeľa pozemkového fondu z Michaloviec, ktorý Matečnú v roku 2012, keď fond riadila, upozornil, že firma Co.be.r obhospodarovala pôdu, pričom nájomnú zmluvu podpísal niekto iný. Teda firma nájomcov vytlačila.
Keď niekto neoprávnene obhospodaruje pozemok, to znamená, že nemá k nemu žiadny vzťah, je to trestný čin neoprávneného užívania a prospechu, a preto polícia v tejto veci mala konať.

Mala konať aj Gabriela Matečná, ktorá bola vtedy generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu?
Gabriela Matečná mala skontrolovať všetky veci týkajúce sa Slovenského pozemkového fondu a tejto spoločnosti.


01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:34