Béla BugárTASR/Marko Erd
StoryEditor

Fico zvolil nebezpečnú cestu, odkazuje Most. Strana varuje pred vyjadreniami, ktoré znemožnia opravu vlády

05.03.2018, 16:28
Autor:
TASRTASR
Strana Bélu Bugára má pre premiéra ostrý odkaz.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zvolil nebezpečnú cestu, z ktorej už nemusí byť návratu. Vyhlásil to Most-Híd, ktorý vyzýva Fica, aby svojimi slovami neznemožnil ďalšie rokovania o rekonštrukcii vlády. Strana Bélu Bugára reagovala na premiérove vyjadrenia na adresu prezidenta SR Andreja Kisku.

"Slová, ktoré odzneli na tlačovej besede premiéra Roberta Fica, sú pre stranu Most-Híd nepochopiteľné a neakceptovateľné. Namiesto hľadania riešení na vzniknutú politickú situáciu hľadal premiér vinníka v zahraničí. Premiér zvolil nebezpečnú cestu, z ktorej už nemusí byť návratu. Preto vyzývame premiéra Fica, aby svojimi slovami neznemožnil ďalšie rokovania o rekonštrukcii vlády," píše Most-Híd vo svojom stanovisku, ktoré médiám poskytla hovorkyňa Klára Debnár.

Pozrite si celý prejav premiéra Roberta Fica.

Predseda vlády hovoril, že sa na Slovensku deje pokus o destabilizáciu krajiny, k čomu svojimi vyjadreniami prispieva aj prezident SR Andrej Kiska. Fico naznačil, že za prejavom, s ktorým vystúpil Kiska v nedeľu, môže byť americký miliardár George Soros.

Kisku preto Fico vyzval, aby verejnosti vysvetlil, čo robil 20. septembra 2017 v New Yorku, "kde prebehlo stretnutie, na ktorom nemal Kiska so sebou žiadneho zástupcu slovenského ministerstva zahraničných vecí".

"Žiadam odpoveď, o čom bolo toto stretnutie s istým človekom, čo má pochybné meno," uviedol Fico. Kiska vlaňajšie stretnutie so Sorosom netajil, vlani o ňom informoval na Facebooku s tým, že riešili rómsku otázku.

Fico je z Kiskovho nedeľňajšieho prejavu sklamaný. Podľa neho sa tým prezident ideovo zaradil k opozícii, "ktorá chce na Slovensku prevrat".

"Očakával by som, že bude situáciu upokojovať," uviedol premiér. Odkázal, že prezident nemá diktovať, ako majú vládni predstavitelia vyriešiť politickú situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Riešime si ju sami, nepotrebujeme na to pána prezidenta," uviedol Fico s tým, že prezident "zrejme poriadne nevie, čo sa píše v Ústave SR".

"Politické súvislosti budeme riešiť v krátkom čase, koaličným partnerom odkazujem, že v Smere-SD sme na takéto diskusie pripravení," povedal premiér. Ten opäť zopakoval, že policajti dávajú do vyšetrovania vraždy všetko a pracujú na ňom nepretržite.

"Ak bol útok na novinára spojený s jeho prácou, je to útok na demokraciu," dodal. Ak však bol dôvod iný, ja o tom treba podľa Fica hovoriť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 10:18