Béla BugárPavol Funtál
StoryEditor

Vládny Most bude rokovať s Kiskom. Strana žiada rekonštrukciu vlády

04.03.2018, 19:29
Autor:
TASRTASR
Koaličná strana reagovala na prezidentove dnešné vyhlásenie.

Vládna strana Most-Híd sa zúčastní na rokovaniach, ktoré inicioval prezident SR Andrej Kiska. Žiada rekonštrukciu vlády. Túto požiadavku smerom ku koaličným partnerom strana formulovala už cez týždeň. Most-Híd to oznámil vo svojom nedeľnom stanovisku.

Strana reagovala na nedeľné vyhlásenie prezidenta Kisku, ktorý chce s politickými stranami rokovať o ďalšom vývoji na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Riešenie vidí v rozsiahlej rekonštrukcii vládneho kabinetu alebo predčasných parlamentných voľbách.

Treba zmeny

"Strana Most-Híd sa zúčastní na rokovaniach, ktoré inicioval pán prezident. K riešeniam, ktoré navrhol je však potrebné nájsť väčšinovú alebo ústavnú podporu v parlamente, a tá zatiaľ na stole nie je," uviedol Most-Híd v stanovisku.

Podľa strany je na mieste pomenovať aj možnosť, pri ktorej novú väčšinu nie je potrebné hľadať a tou možnosťou je rekonštrukcia súčasnej vlády.

Kaliňák musí skončiť

"Túto našu požiadavku smerom k našim partnerom sme jasne naformulovali už cez týždeň. Zároveň sme spustili aj vnútrostranícky proces na úrovni okresov, ktorý uzavrieme na rokovaní Republikovej rady v pondelok 12. marca," doplnila strana.

Most-Híd už cez týždeň hovoril, že Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal odísť z funkcie ministra vnútra, konať ale musí Smer-SD. Keďže Kaliňák sa nateraz nechystá odstúpiť, Most-Híd zvolal Republikovú radu, na ktorej by sa mala riešiť aj otázka zotrvania strany v koalícii. 

Situáciu treba upokojiť

Bugárovci vnímajú obrovské napätie v spoločnosti a sú presvedčení, že je nutné naň reagovať. "Prezident Andrej Kiska vo svojom prejave vyzýval politické strany k rokovaniam ohľadom budúcnosti nielen tejto vlády, ale aj krajiny. Paradoxne takúto možnosť hneď odmietla väčšina politických strán," reagoval Most-Híd na vystúpenie hlavy štátu a následné reakcie politikov.

Strana si myslí, že niektoré dnešné prejavy a vyhlásenia čelných predstaviteľov politických strán "určite nepomohli k vyriešeniu vzniknutej situácie". Most-Híd preto vyzýva všetky politické strany, aby neeskalovali ďalej napätie a hľadali kroky k upokojeniu.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:18