StoryEditor

Fico ostro vystúpil voči Kiskovi. Jeho konšpiračné teórie ohrozujú Slovensko, reaguje Sulík s Remišovou

04.03.2018, 18:43
Tak ako Andrej Danko a Andrej Kiska, aj premiér Robert Fico zmenil plán.

Tak ako prezident Andrej Kiska, aj premiér Robert Fico svoj prejav vo verejnoprávnej televízii zrušil. Svoj nedeľný prejav v budove Úradu vlády namieril proti vyhláseniu prezidenta.

Svoje prejavy v RTVS zrušili všetci štátnici. „Pán prezident dnes prečítal vyhlásenie, ktoré zrejme nebolo napísané na Slovensku,“ reagoval premiér Robert Fico.

Kde sa písal prejav

„Toto jeho vyhlásenie má rukopis ľudí, ktorí nepoznajú ústavnoprávne tradície na Slovensku,“ doplnil. Podľa neho tým sledujú úplne iné ciele, ako je stabilita na Slovensku.

"Prejav vznikol v Tatranskej Javorine, to je stále na Slovensku. Ak treba, ukážeme aj miestnosť, prípadne stôl, kde sa tvoril," reagoval na Facebooku Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Reakcia opozície

Na Ficove slová ostro reagovali aj lídri dvoch najsilnejších opozičných strán. "Robert Fico sa sám zahnal do slepej uličky a na jej konci prepadol konšpiračným teóriám. Slovensko a jeho štátnosť nie sú ohrozené niekým zvonka, ale zvnútra. Doslova z centra výkonnej moci, ktorá sa pretvorila na základe chamtivosti a korupcie na kriminálnu štruktúru a nachádza sa na Úrade vlády," napísal predseda SaS Richard Sulík.

Konšpiračné teórie spomenula vo svojej reakcii aj poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Podľa nej sa nemôžu pre Slovensko dobre skončiť. "Robert Fico sa rozhodol ísť na hranu, za sebou necháva spálenú zem a polarizovanú spoločnosť. My predsa nežiadame nič iné, ako riadne vyšetrenie chladnokrvnej vraždy a riešenie vládnej krízy ústavnou cestou."

Neúcta k voľbám

Predseda strany Smer sa ostro vyhradil voči prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Ten vo svojom prejave žiadal rekonštrukciu vlády a to, aby parlament vyjadril dôveru Ficovi. Podľa premiéra je to však neúcta k výsledkom parlamentných volieb v roku 2016.

Premiér sa v prejave ďalej vyjadril, že ho zarazilo Kiskove vyhlásenie. „Šokovalo ma to. Mne naozaj nie je jedno, kto zabil týchto dvoch mladých ľudí,“ povedal. Reagoval pritom na Kiskovo vyhlásenie, že aj keby bola vražda len náhoda, odráža to stav našej spoločnosti.

Prezident Kiska sa tým podľa premiéra Roberta Fica hlási k opozícii a jej vyjadreniam na adresu súčasnej vlády. Tá hovorí o potrebnej zmene na Slovensku. „Ak má dôjsť k zmenám vo vláde, bude to výsledkom koaličných partnerov,“ reagoval Fico na vyhlásenie prezidenta, ktorý chce s vládnymi stranami viesť dialóg k aktuálnej situácii na Slovensku.

Ústava nevidí prezidenta

„Ústava Slovenskej republiky v tomto nevidí žiadnu úlohu prezidenta Slovenskej republiky,“ adresoval premiér Kiskovi. Podľa neho budú predčasné voľby len vtedy, ak sa za ne rozhodne hlasovať minimálne 90 poslancov Národnej rady.

„Naším cieľom je vyšetrenie tohto brutálneho činu,“ reagoval Fico. Podľa neho vláda nechce „tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí“. Podľa neho to však robí opozícia, médiá a aj prezident Andrej Kiska. Po tomto ostrom prejave na adresu prezidenta premiér odišiel. Novinári nedostali priestor na svoje otázky.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:31