TASR/koláž HN
StoryEditor

Prehľadne: Čo vieme o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej?

03.03.2018, 23:00
Autor:
chochoertert
Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v uplynulom týždni otriasla Slovenskom.

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v uplynulom týždni otriasla Slovenskom. V priebehu vyšetrovania sa objavilo viacero teórií o možnom motíve. Hovorí sa o dotačných podvodoch talianskej mafie aj možných podvodoch v spojení s Najvyšším súdom.

Kto bol zavraždený Ján Kuciak?
Ján Kuciak bol 27-ročný novinár. Novinárčinu vyštudoval na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Prvé skúsenosti zbieral v denníku SME. Spolupracoval napríklad na analýze spisu Gorila, ktorý popisoval podrobnosti rozhovorov medzi spolumajiteľom Penta Investments Jaroslavom Haščákom a čelnými politikmi v rokoch 2005 a 2006. Upozorňoval na podozrenia z korupcie, úplatkov a neštandardné provízie.

Neskôr začal písať pre Hospodárske noviny, najprv pôsobil v analytickom oddelení, potom prešiel do spravodajstva. Špecializoval sa na tému konkurzov firiem. V októbri 2015 publikoval prvý text na portáli Aktuality.sk. Za dva roky pre tento portál napísal takmer 150 článkov. Venoval sa napríklad aj kauze Panama Papers, ktorá hýbala spravodajstvom v roku 2016.

Vrah zastrelil aj Kuciakovu dvadsaťsedemročnú snúbenicu Martinu Kušnírovú, ktorá vyštudovala archeológiu a v posledných mesiacoch sa venovala výskumu. S Kuciakom plánovali na 5. mája tohto roku svadbu.

Kedy a kde sa vražda stala?
Presný čas dvojnásobnej vraždy vyšetrovatelia doteraz neoznámili. Matka zavraždenej Martiny uviedla, že so svojou dcérou naposledy hovorila v stredu 21. februára dopoludnia. A ešte desať minút pred ôsmou hodinou večer s ňou telefonovala sestra. O pol hodinu neskôr už jej telefón nikto nedvíhal. Vo štvrtok a piatok ich telefóny ešte prijímali "nejakú komunikáciu", ako uviedla polícia, ale dvojica už nereagovala.

V nedeľu sa spojili rodiny oboch zavraždených a zalarmovali políciu. Tá dorazila do domu Kuciaka a jeho snúbenice v obci Veľká Mača v nedeľu 25. februára okolo pol jedenástej večer. V dome policajti našli telá zastreleného novinára a jeho priateľky.

Čo vieme o priebehu vraždy?
Polícia doteraz príliš informácií o priebehu vraždy nezverejnila. Isté je, že vrah strieľal z jednej pištole. Novinára zabil na schodoch z bezprostrednej blízkosti výstrelom do hrude. Podľa policajných zdrojov sa Kuciak práve vracal z pivnice, kde kontroloval nabíjanie batérie do auta. Sused, ktorý v stredu v podvečer medzi piatou a šiestou priniesol Kuciakovi nabíjačku, bol tak zrejme posledný, kto ich videl nažive.

Kušnírová zomrela po jednom výstrele do čela, údajne vo chvíli, keď sedela pri počítači.

Polícia doteraz neuviedla, ako sa vrah dostal na miesto činu a nepopísala ani jeho následný útek. Dvere neboli rozbité. Vnútri polícia našla tri hrnčeky a okamžite vznikla hypotéza, že vrah sa s obeťami poznal. Matka zavraždeného dievčaťa však tvrdí, že išlo o dva hrnčeky, z ktorých dvojica pila kávu, a jeden hrnček, v ktorom mala jej dcéra čaj.

Niektoré médiá po vražde písali, že okolo tiel obetí boli poskladané náboje, čo malo ukazovať na prácu profesionálneho nájomného vraha, ktorý sa takto snažil vyslať varovanie. Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy v rozhovore pre MF DNES však túto teóriu odmietol. Uviedol, že na mieste činu boli iba pohádzané náboje, ktoré vrahovi zrejme popadali na zem pri neúspešnom dobíjaní zbrane.

Výstrely nepočul nikto zo susedov. Vyšetrovatelia analyzujú zábery z pouličných kamier, ktorých je v obci Veľká Mača asi tridsať.

V súvislosti s vyšetrovaním dvojnásobnej vraždy polícia zadržala sedem ľudí, asi dvadsať ďalších vypočula. Zadržaných však po uplynutí 48-hodinovej zákonnej lehoty prepustila.

Aké vyšetrovacie verzie sa v súvislosti s vraždou objavili?
Motívov vraždy sa objavilo viacero. O tom, že polícia preveruje úplne nový motív, informoval v piatok večer sám policajný prezident Tibor Gašpar na Facebooku. Ale neposkytol žiadne informácie.

Každopádne vražda podľa polície pravdepodobne súvisí s Kuciakov prácou investigatívneho novinára. V poslednom článku, ktorý už nestihol dokončiť, písal o prepojení talianskej mafie 'Ndrangheta na niektorých podnikateľov pôsobiacich na Slovensku a ich väzbách na ľudí z Úradu vlády. Jedným z nich je Talian Antonino Vadala, ktorého 'Ndrangheta mala využívať na prepravu tovaru.

​Vadala na Slovensku založil niekoľko firiem, jednu z nich spoločne s Máriou Troškovou, asistentkou premiéra Roberta Fica, ktorej oficiálna funkcia na Úrade vlády bola hlavná štátna radkyňa.Tá bola v minulosti poslaneckou asistentkou Viliama Jasaňa, ktorý sa s Vadalom pozná a donedávna bol šéfom krízového manažmentu na Úrade vlády a tajomníkom bezpečnostnej rady štátu.

Zavraždený novinár vo svojom nedokončenom texte uviedol, že talianske mafiánske klany vďaka rôznym podvodom a machináciám čerpajú na Slovensku z dotácií milióny eur. Vadala bol jedným zo siedmich zadržaných, ktorých polícia vo štvrtok zadržala a po uplynutí 48-hodinovej zákonnej lehoty prepustila.

Chvíľu sa hovorilo aj o tom, že prípad môže súvisieť s dianím na Najvyššom súde. Kuciak mal mať údajne informácie o prepojení podnikateľov a úplatných sudcov, ktorí následne manipulovali s rozsudkami. S touto informáciou prišiel publicista a analytik Radovan Braník v rozhovore pre český portál Aktuálně.cz.

Slovenská polícia sa tým zaoberá, pretože vo veci bolo podané trestné oznámenie. Túto verziu však úplne poprel šéfredaktor portálu Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak písal. Uviedol, že nevie nič o tom, že by na podobnej téme Kuciak pracoval. A ohradilo sa aj vedenie Najvyššieho súdu s tým, že keby o nejakej manipulácii vedelo, okamžite by zasiahlo.

V utorok v rámci razie jednu osobu polícia zadržala po tom, ako vystopovala dvojicu osôb, ktorá sa v piatok dohadovala na tom, že so zbraňami pôjde na konkrétnu ulicu vo Veľkej Mači. O deň neskôr však vyšlo najavo, že tento prípad s vraždou nesúvisí.

Zo začiatku bolo s vraždou Kuciaka spájané aj meno kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý je známy viacerými pochybnými finančnými transakciami. Kuciak vo svojich textoch na jeho údajné podvody niekoľkokrát upozornil. Kočner sa mu pred časom vyhrážal.

Podľa Bárdyho Kočner Kuciakovi povedal, že "sa začne zaujímať o jeho rodičov a rodinu. A že ak zistí „akúkoľvek špinu", tak ju zverejní."

Ako scestná sa javí teória o obyčajnom lúpežnom prepadnutí. Z domu Kuciaka po vražde nič nezmizlo, vstupné dvere neboli poškodené.

Prípad má podľa Gašpara aj určitý presah do Českej republiky. Podľa českého portálu Respekt.cz je spomínaným presahom novinárka a zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavla Holcová. S Kuciakom totiž v poslednej dobe spolupracovala práve na článku o väzbách Ficovho okolia na osoby blízke mafii a teraz je preto pod policajnou ochranou.

Ako vražda Kuciaka ovplyvnila politickú scénu?
Vražda Kuciaka výrazne ovplyvnila aj dianie na politickej scéne. Postupne kvôli incidentu opustili svoju funkciu minister kultúry Marek Maďarič, tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň a Ficova asistentka Trošková. V piatok oznámil odchod z poslaneckého klubu strany Most-Híd a z koalície poslanec Igor Janckulík.

Svoj odchod oznámil v sobotu aj šéf premiérovej kancelárie Roman Šipoš.

Fico vo štvrtok vyhlásil že opozícia tému vraždy Kuciaka a jeho partnerky zneužíva v politickom boji s cieľom prevziať moc. "Smrť dvoch mladých ľudí sa pre opozíciu stala obyčajným politickým nástrojom, ktorým chce vyhnať ľudí do ulíc a takým spôsobom získať moc. Nie je to totiž schopná dosiahnuť v slobodných demokratických parlamentných voľbách," povedal Fico.

Aktuálne je ohniskom boja post ministra vnútra, ktorý zastáva podpredseda Smeru Robert Kaliňák. Vo štvrtok tlmočil médiám šéf koaličného Mosta Béla Bugár postoj strany, že Kaliňák by mal odstúpiť, no zároveň dodal, že na ťahu je Smer.

V relácii RTVS Sobotné dialógy však Kaliňák deklaroval, že zatiaľ nič také neplánuje. Na to Most reagoval zvolaním Republikovej rady strany, ktorá sa bude konať v pondelok 12. marca a bude riešiť aj to, či strana vôbec zotrvá vo vládnej koalícii. Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta Lucia Žitňanská, ktorá je považovaná za akýsi lakmusový papierik pri zásadných rozhodnutiach strany, sa vyjadrila, že ju už slová Roberta Kaliňáka nezaujímajú.

V nedeľu na Jednotke po večerných správach RTVS vyhradil čas na mimoriadne vystúpenia troch najvyšších ústavných činiteľov. Ako prvý vystúpi prezident Andrej Kiska, po ňom bude nasledovať príhovor predsedu parlamentu Andreja Danka a napokon vystúpi premiér Robert Fico.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 03 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 04 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 13:59