Kriminalisti včera zasahovali na východe Slovenska kvôli Talianom Rodovi a Vadalovi. Na snímke je Kavarnianska ulica v Michalovciach.TASR
StoryEditor

Polícia prepustila všetkých Talianov, ktorých zadržala v súvislosti s vraždou Kuciaka

03.03.2018, 08:33
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Dôvodom prepustenia Talianov je uplynutie zákonnej lehoty na zadržanie.

Slovenská polícia v noci na dnes prepustila sedem Talianov, ktorých zadržala vo štvrtok v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom dnes portál tvnoviny.sk, ktorého správu neskôr potvrdila polícia.

Portál ráno napísal, že najmenej šesť zo siedmich zadržaných bolo prepustených medzi 23:00 a 01:00 v čase, keď bol jeden zo zadržaných na vyšetrení v nemocnici kvôli bolestiam na hrudi. Malo ísť o Sebastiana Vadalu, ktorý však hospitalizovaný nebol a je rovnako medzi prepustenými. Web pritom poznamenal, že je veľmi pravdepodobné prepustenie aj siedmeho zadržaného.

Zákonná lehota na vznesenie obvinenia je 48 hodín

Polícia v neskoršom vyjadrení dala najavo, že prepustení už boli všetci. Podľa webu denníka Denník N tento krok zdôvodnila uplynutím zákonnej lehoty na zadržanie.

"Vyšetrovateľ vo štvrtok zadržal sedem osôb ako podozrivých v zmysle trestného poriadku. V zákonnej lehote (48 hodín), ktoré má k dispozícii, preveroval a zisťoval skutočnosti potrebné na vznesenie obvinenia. Po lehote 48 hodín boli osoby zo zadržania prepustené," uviedla polícia vo vyhlásení s tým, že podrobnosti poskytovať nebude.

Bývalý šéf vyšetrovateľov a v súčasnosti advokát Peter Vačok tvrdí, že pokiaľ policajti nemali dôvody na obvinenie a väzbu, museli zadržaných prepustiť. Podľa jeho slov "dôvodné podozrenie nie je len možný motív a motív nestačí".

Zákonná lehota policajtov, aby vzniesli obvinenie, je 48 hodín. "Policajt môže zadržať človeka nie iba keď si zmyslí, alebo to chce, ale môže zadržať, pokiaľ sú dôvody väzby. To znamená, že osoba, osoby sú dôvodne podozrivé, že spáchali trestný čin taký a plus okrem toho, že by mohli byť obvinené. Okrem toho že sú tam aj dôvody väzby a pokiaľ to policajti nemajú, tak ich musia pustiť," dodal Vačok.

Našli dve strelné zbrane

Jedným z mužov, ktorí boli vo štvrtok zatknutí pri policajných raziách na východe Slovenska, je Antonino Vadala. O ňom médiá v súvislosti s vraždou Kuciaka písali, že má údajne blízko k obávanej talianskej mafii 'Ndrangheta.

​Tvnoviny.sk tiež napísali, že vyšetrovatelia pri domových prehliadkach našli dve krátke strelné zbrane, držané legálne, a poslali ich na expertízu. Odborníci by ich mali porovnať so všetkým materiálom, ktorý bol v súvislosti s dvojnásobnou vraždou zaistený.

Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelil minulý týždeň neznámy páchateľ v ich dome v obci Veľká Mača. Polícia za najpravdepodobnejší motív zločinu označila investigatívnu žurnalistiku obete.

Kuciak vo svojom poslednom, nedokončenom článku okrem iného opísal prácu talianskych podnikateľov spájaných s mafiou na východnom Slovensku a tiež údajné väzby na spolupracovníkov premiéra Roberta Fica.

01 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 02 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 04 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:17