StoryEditor

Pamiatku Jána Kuciaka si v Bratislave uctilo okolo 20-tisíc ľudí. Pred Úradom vlády znelo mohutné "odstúpiť"

02.03.2018, 14:28
Spomienkové akcie prebehli nielen po celom Slovensku, ale aj vo viacerých zahraničných metropolách.

V Bratislave si dnes uctilo pamiatku zosnulého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martin Kušnírovej vyše 20-tisíc ľudí. Taký je odhad organizátorov. Pochod sa začínal na Hviezdoslavovom námestí.

Masy ľudí pochodovali centrom Bratislavy a presunuli na na Námestie Slobody, ktoré je pred Úradom vlády. Na pódiu vystúpilo viacero novinárskych osobností, ale aj prezident Andrej Kiska. "Dnes to nemá byť o politike, dnes to má byť o spomienke. Uctime si obete minútou ticha," vyhlásil Kiska.

Hoci nepoznáme meno vraha, poznáme páchateľa. Je ním korupcia. Ešte do minulého týždňa sme si mohli myslieť, že korupcia je odporný parazit demokracie. Teraz už vieme, že korupcia môže aj zabíjať," hovorí na pódiu spisovateľ a novinár Martin M. Šimečka.

Na pódiu sa objavila aj známa slovenská herečka Táňa Pauhofová, ktorá prečítala list českej investigatívnej novinárky Pauly Holzovej.

„Jána Kuciaka som poznala päť rokov. Riešili sme spolu množsto komplikovaných káuz. Na poslednej kauze sme spolupracovali osemnásť mesiacov," napísala Holzová.

Spomienkové akcie sa konali v desiatkach slovenských miest, ale aj vo viacerých zahraničných metropolách.

Ľudia vyšli do ulíc. Uctievajú si pamiatku Jána Kuciaka 22:27 Spomienka prebehla aj v Bruseli

22:20 Fotografia z Mníchova 22:10 Dav v Košiciach
Zdroj: TASR - Milan Kapusta
22:08 Aj takýto transparent sa objavil na dnešnom pochode 22:07 Šéf Reportérov bez hraníc reaguje na Fica "Vyzerá to, že slovenský premiér Robert Fico popiera, že som ho vyzval, aby sa ospravedlnil. Ďalšie zdroje potvrdia, že som tak spravil dvakrát počas stretnutia bez akejkoľvek nejednoznačnosti. Bol by som rád, keby neklamal," napísal na Twitter Christophe Deloire. 22:05 Zatkli člena 'Ndranghety Nemecká polícia dnes zatkla hľadaného člena 'Ndranghety. Súdy budú teraz rozhodovať o jeho vydaní do Talianska.  Viac o téme TU. 21:50 Odchádza Ficov najbližší spolupracovník Riaditeľ kancelárie predsedu vlády Roman Šipoš dal výpoveď. Viac o téme TU. 21:31 Množstvo ľudí sa zišlo aj v Poprade 20:55 Polícia ďakuje za pokojný priebeh pochodu 20:54 Spomienka v Prievidzi:
Zdroj: HN/Lucia Kišová
Zdroj: HN/Lucia Kišová
20:50 Rozhovor s Arpádom Šoltészom
20:39 SMK vyzýva vládu na odstúpenie Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva vládu, aby odstúpila. A to nielen pre zavraždenie novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj preto, že vládne strany nedokážu čeliť základným požiadavkám systému slovenskej národnej bezpečnosti.
"Ak sa potvrdia takmer jednoznačné signály, podľa ktorých sa zrejme stali mladí ľudia obeťami organizovaného zločinu, súčasná vláda nemôže zostať na svojom mieste," uvádza sa vo vyhlásení SMK. 
Objavené súvislosti medzi zločineckými skupinami podsvetia a predstaviteľmi politického života a taktiež pravdepodobné prepojenia niektorých funkcionárov Úradu vlády SR s týmito skupinami, to podľa SMK spochybňuje vnútorný bezpečnostný systém. "A vychádzajúc z tohto stavu žiadajú triezvo rozmýšľajúci ľudia vyvodiť vážne konzekvencie," dodáva SMK.
20:29 Gašpar poprel informácie z talianskej prokuratúry "Z našich policajných databáz a z policajnej medzinárodnej spolupráce máme niekoľko súčinností s talianskymi zložkami, ale všetky sme iniciovali my," povedal Gašpar. Viac o tejto téme TU. 20:27 Video zo zhromaždenia v Londýne 20:26 Sviečky v Košiciach 20:26 Na vraždu slovenského novinára upozorňujú aj v Londýne 19:52 Sviečky zapálili v Dolnom Kubíne 19:46 Výzva rakúskych novinárov Zväz rakúskych novinárov (ÖJC) vyzval v piatok slovenskú políciu a prokuratúru, aby potrestali nielen vrahov, ale aj objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Zároveň vyjadril solidaritu so slovenskými novinármi, ktorí v piatok v Bratislave zorganizovali smútočný pochod za svojho bývalého kolegu, uviedla agentúra APA.
Slovenská vláda robí podľa vyhlásenia ÖJC zverejneného na jeho stránke všetko pre to, aby ochránila osoby stojace za dvojnásobnou úkladnou vraždou. Verejnosti je ponúknutá "talianska stopa" a rýchle zatknutie údajných mafiánov. Najvyšší vládni činitelia sú však prinajmenšom spoluzodpovední za vraždu, tvrdí ÖJC. Situácia pripomína prípad zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, keď bol verejnosti takisto rýchlo ukázaný "páchateľ", ale ďalej sa nič nestalo.
19:45 Tisíc ľudí v Košiciach "Úkladnú vraždu investigatívneho novinára s jeho priateľkou považujeme za útok na samotné princípy demokracie a slobody a myslíme, že je priam povinnosť každého občana vyjadriť svoj postoj k tomu, čo sa v našej krajine deje," uviedol pre TASR k cieľom podujatia jeden z jeho organizátorov Ján Gálik.  Na pietne podujatie prišlo viac ako tisíc ľudí.  19:43 Pohľad na zaplnené Námestie slobody v Bratislave 19:35 Na Jána Kuciaka spomínali aj v Paríži 19:10 Plagát s Troškovou
Na plot Úradu vlády nastokli transparent na ktorom je premiérova asistentka Mária Trošková
19:02 "Ešte prídeme" Na prosbu organizátorov veľa ľudí odchádza. Skandujú: Ešte prídeme. 19:01 Ľudia stále kričia a skandujú Ľudia stále kričia a skandujú. Organizátori prosia, aby sa v pokoji rozišli: Poprosím vás pomaly sa rozíďte. Akcia je ukončená. 18:52 Organizátori vyzvali ľudí, aby sa rozišli Organizátori vyzvali cez megafón ľudí pred Úradom vlády, aby sa rozišli. 18:52 Polícia sa presúva k davu pri Úrade vlády Polícia sa presúva k bráne Úradu vlády, pri ktorej sa stále zdržuje dav ľudí. Skandujú "demisia". 18:49 Organizátori odhadujú v Bratislave účasť okolo 20-tisíc ľudí Organizátori odhadujú účasť na bratislavskom pochode na 20- až 25-tisíc ľudí. 18:48 Pred Úradom vlády ľudia zapaľujú sviečky Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Niektorí ľudia po skončení pochodu v Bratislave zapaľujú sviečky pred Úradom vlády. Iní pískajú, skandujú mafia a odstúpiť.
18:46 Ľudia sa zišli aj v Prešove 18:42 Video z úvodu pochodu v Bratislave
18:41 Ľudia pred Úradom vlády skandujú "odstúpiť" Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Niektorí ľudia sa aj po oficiálnom skončení pochodu presunuli pred bránu Úradu vlády. Skandujú: "Odstúpiť". Policajti situáciu monitorujú.
18:36 "Odstúpiť, odstúpiť" V samom závere po zaznení slovenskej hymny sa ozýva hromadné "Odstúpiť, odstúpiť." Dav ľudí štrngá kľúčami. 18:33 Stovky ľudí v Košiciach
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
18:33 Benetin spieva slovenskú hymnu Spevák kapely Korben Dallas Juraj Benetin spieva na konci pochodu slovenskú hymnu. 18:31 „Sme mu dlžní" „Sme mu dlžní. A tento dlh môžeme splatiť len tým, že budeme brániť demokraciu s takým odhodlaním, ako to robil on," hovorí Šimečka o odkaze Jána Kuciaka. 18:30 "Dosť bolo Fica" Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Počas prejavu spisovateľa a novinára Martina M. Šimečku sa z davu ozýva: "Dosť bolo Fica".
18:26 „Teraz už vieme, že korupcia môže aj zabíjať" „Hoci nepoznáme meno vraha, poznáme páchateľa. Je ním korupcia. Ešte do minulého týždňa sme si mohli myslieť, že korupcia je odporný parazit demokracie. Teraz už vieme, že korupcia môže aj zabíjať," hovorí na pódiu spisovateľ a novinár Martin M. Šimečka.  18:23 Táňa Pauhofová číta list novinárky Holzovej „Jána Kuciaka som poznala päť rokov. Riešili sme spolu množsto komplikovaných káuz. Na poslednej kauze sme spolupracovali osemnásť mesiacov," píše v liste česká investigatívna novinárka Pavla Holzová, ktorý prečítala známa slovenská herečka Táňa Pauhofová. 18:23 "Príbeh ani myšlienku nezabiješ" "Príbeh ani myšlienku nezabiješ, aj keď by si veľmi chcel," píše Holzová v liste. 18:20 "Janko Kuciak chcel urobiť túto krajinu lepšou" "Vražda Janka Kuciaka poukázala na to, že demokracia na Slovensku je ohrozená. Zmyslom práce Janka Kuciaka bolo urobiť túto krajinu lepšou. Teraz je na nás, aby sme jeho prácu dokončili," hovorí komentátor noviny.sk Arpád Soltész.  18:16 Na pochode je aj francúzska agentúra AFP
Zdroj: HN/Lucia Kišová
18:16 "Aká to sme vlastne krajina?" „Stalo sa niečo strašné, kladie to otázku, aká krajina vlastne sme a čo sa môže ešte stať. Teraz si kladieme otázku, čo s tým možeme spraviť my," hovorí šéf vydavateľstva N Lukáš Fila. 18:14 "Dnes sme všetci slovenskí novinári" „Európa zostáva stále najlepším kontinentom pre slobodu tlače. Dnes sme všetci slovenskí novinári," povedal na pochode generálny tajomník Reportérov bez hraníc Christophe Deloire. 18:09 "Budeme pokračovať vo všetkých Kuciakových príbehoch "Napĺňa má nádej, že táto spoločnosť má svoju tvár. Napĺňa má nadejou, že toľko ľudí si uvedomuje, že to bol útok na nás všetkých. Budeme pokračovať vo všetkých príbehoch, ktoré rozpracoval Ján Kuciak," hovorí šéfredaktorka SME Beáta Baloghová. 18:07 Kiska na pódiu Na pódium vystupuje Andrej Kiska. "Dnes to nemá byť o politike, dnes to má byť o spomienke. Uctime si obete minútou ticha," vyhlásil Kiska. 18:05 Prejavy pred Úradom vlády sa začali "Stoja tu s nami osobnosti, ktoré sa vedia za nich postaviť. Stojíme tu dnes s vami a s nimi na Námestí slobody. Stojíme tu ako občania, rodičia a deti," hovoria organizátori na Námestí slobody pred úradom vlády. 18:04 Začali sa prejavy Na pódiu majú prejav organizátori pochodu Peter Nagy a Katarína Nagy Pázmány. 17:57 Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú si pripomenuli aj v Zürichu 17:53 Video z Banskej Bystrice 17:51 Časozberné video Reportér nemeckého denníka Welt Tim Röhn zverejnil na Twitteri časozberné video z bratislavského pochodu. 17:49 Ľudia sa v tichosti presunuli až pred Úrad vlády Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Ľudia sa v tichosti presunuli až pred Úrad vlády. V dave vidieť vlajky Slovenska, Českej republiky a Európskej únie.
17:45 V Trenčíne sa zhromaždili stovky ľudí Pochod prebieha aj v Trenčíne. Na Mierovom námestí sa zhromaždili stovky ľudí. 17:39 Stanovisko Roberta Fica „Predseda vlády SR Robert Fico oceňuje konšt​ruktívny dialóg s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií. Je mu ľúto dezinterpretácie obsahu dnešného stretnutia. Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov," píše sa v stanovisku Úradu vlády. 17:37 Ľudia nezapreli svoju kreativitu
Zdroj: HN/Lucia Kišová
17:34 V Brne sa zišli stovky ľudí 17:33 Na čele sprievodu ľudia nesú fotografie Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdroj: HN/Pavol Funtál
17:32 "Mali by odísť z vlády ľudia, ktorí sú spätí s bývalým režimom" "Mali by odísť z vlády ľudia, ktorí sú spätí s bývalým režimom," hovorí účastník pochodu za Jána Kuciaka a jeho priateľky. 17:30 Na Obchodnej ulici sú už tisícky ľudí Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Niekoľko tisíc ľudí je už na Obchodnej ulici. Sú tu všetky vekové kategórie.
17:29 Ľudia sa na spomienke za zavraždený pár schádzajú aj v Trnave 17:21 Počet účastníkov pochodu je vysoký Editorka HNonline.sk Lucia Kišová, ktorá je na mieste, odhaduje vysoký počet účastníkov: "Päť minút stojím na jednom mieste a nevidím ani jeden koniec."
Zdroj: HN/Lucia Kišová
17:12 Sprievod sa už pohol Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Na pochode sú aj herci z SND, v dave je aj Táňa Pauhofová. Sprievod sa už pohol smerom na Námestie SNP.
Zdroj: HN/Romana Gogová
17:08 "Už nejde iba o peniaze a dôstojnosť, ale aj životy občanov" "Táto krajina bola počas poslednej dekády obeťou neviazaného oligarchického rozkrádania, korupcie a klientelizmu. Po vražde dvoch mladých nevinných ľudí však už nejde iba o peniaze a dôstojnosť, ale aj životy občanov tejto krajiny. Vnímame to ako bezprecedentné ohrozenie demokracie a bezpečnosti slovenskej občianskej spoločnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení nezávislých kultúrnych centier, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií, občianskych kolektívov, komunít a jednotlivcov. Vyhlásenie doteraz podpísalo viac ako 20 inštitúcií. 17:06 Fotografie z pochodu
Zdroj: HN/Romana Gogová
Zdroj: HN/Romana Gogová
Zdroj: HN/Lucia Kišová
17:06 "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie" Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok  uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas. Ďalej uviedol, že 'Ndrangheta mohla zabiť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku, pretože "neexistoval iný spôsob, ako ho umlčať". 16:57 Pred Operou sú už stovky ľudí Od redaktorky HN Romany Gogovej:
Pred budovou Opery sú už stovky ľudí. Organizátori ich zhromažďujú za transparentom, na ktorom je napísané: Útok na novinárov = útok na nás všetkých.
Zdroj: HN/Pavol Funtál
16:56 Na mieste je aj polícia a televízne štáby
Zdroj: HN/Romana Gogová
16:44 Rodinu Kuciaka bude zastupovať Lipšic Rodinu Jána Kuciaka bude zastupovať v trestnom konaní Daniel Lipšic, tvrdí Denník N. 16:40 Dnes sa koná pohreb Martiny Kušnírovej v obci Gregorovce
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
16:37 Stanovisko SIS Slovenská informačná služba (SIS) si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s tragickou udalosťou, to je so spáchaným trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.
TASR o tom v piatok informoval hovorca SIS Branislav Zvara. "SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a ktoré majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," zdôraznil ďalej Zvara.
16:37 Ľudia nesú transparenty a na bundách majú odznaky Od redaktorky HN Romany Gogovej:
V širšom okolí starého mesta sú už ľudia, ktorí mieria na pochod, ktorý sa začína na Hviezdoslavovom námestí. Nesú transparenty a na bundách majú odznaky s fotkou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Zdroj: HN/Romana Gogová
16:28 Smer ruší oslavy MDŽ Smer ruší oslavy MDŽ v Trnave a Námestove. Dôvodom je, že dnes a zajtra sa konajú pohreby Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Podujatia budú pokračovať od nedele 4. marca 2018. 16:22 Poslankyne odhalili v parlamente symbolický pamätník Opozičné poslankyne odhalili v parlamente symbolický pamätník pre zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. 16:05 Od Bugára odchádza ekonomický poradca Meravý Ekonomický poradca strany Most-Híd Tomáš Meravý ukončil spoluprácu s touto stranou. Dôvodom je "neadekvátna reakcia strany na aktuálnu situáciu v krajine". O svojom rozhodnutí pred niekoľkými hodina písomne informoval šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára.  Tvrdí, že "snažiť sa za každú cenu udržať túto vládnu koalíciu je pre mňa nepochopiteľné a nestráviteľné", zároveň podľa neho musí premiér Robert Fico podať demisiu. Viac sa o téme dočítate TU. 15:48 Dopravné obmedzenia v Bratislave Bratislavskí policajti v súvislosti so zabezpečením nerušeného priebehu piatkového verejného zhromaždenia v Bratislave upozorňujú vodičov na krátkodobé obmedzenia dopravy. TASR o tom informovala hovorkyňa krajskej polície v Bratislave Lucia Mihalíková.
„Dnes 2. marca v čase od 17.00 h do 18.00 h bude obmedzená osobná doprava a doprava prostriedkami MHD v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí, Jesenského, Štúrovej ulici, Kamennom námestí, Námestí SNP, Obchodnej ulici, Kollárovom námestí, Nám. 1. mája a v okolí Námestia slobody,“ povedala Mihalíková.
15:33 Stretnutie v Dubaji
Zdroj: Facebook/Romana Pury
15:30 Spomienka v Pekingu Formou spoločného posedenia si pamiatku zavraždeného novinára uctili aj v Pekingu.
Zdroj: Facebook/ Jozef Jesko
15:29 Maeger: Dovolenku v Taliansku som si v roku 2014 zaplatila sama Štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Maeger (nominantka SNS) absolvovala v roku 2014 dovolenku v Taliansku. Uviedla to v reakcii na informáciu Lucie Nicholsonovej z SaS. Šlo však podľa nej o rodinnú dovolenku bez účasti kolegýň z práce, ktorú si zaplatila sama. Maeger vyhlásila, že nikdy nežila v spoločnej domácnosti s Antoninom Vadalom. 15:20 Fotogafia z Hong Kongu Svoj názor vyjadrili ľudia aj v Hong Kongu:
Zdroj: Facebook/ Peter Jendrichovský
15:15 Pietne spomienky po celom svete Ľudia sa dnes na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky zídu v mnohých slovenských ale aj zahraničných mestách. Kompletný zoznam nájdete tu. 

01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:14