Richard Sulík a Lucia NicholsonováYouTube
StoryEditor

Máme dôkazy, že Matečná umožnila dotácie pre talianskych podnikateľov, tvrdia sulíkovci

02.03.2018, 10:12
Sulíkovci hovoria o aktuálnej politickej situácii.

Strana SaS má dôkazy o tom, že ministerka Matečná klame, keď tvrdí, že ona ani agentúra nevedeli o aktivitách. Vyhlásila to poslankyňa Lucia Nicholsonová.

"Máme dôkazy, že ona sama umožnila, aby Taliani dostali dotácie z Poľnohospodárskej platobnej agentúry ešte ako šéfka pozemkového fondu," vyhlásila Nicholsonová.

Žiadam Matečnú o vysvetlenie, prečo firma TRA.CE.R export-import, v ktorej je spoločníkom Antonio Roda, brat Diega Rodu, mala ultra mega rýchly postup pri žiadostiach podávaných na Slovenský pozemkový fond v čase, kedy Matečná bola generálnou riaditeľkou SPF," doplnila poslankyňa.

Podľa Nicholsonovej, nejde len o to, že im Slovenský pozemkový fond pod vedením ministerky Matečnej prenajal obrovské plochy, či už zastavané alebo ornú pôdu. "Ale ide práve o to, že čo jej v rámci tejto ornej pôdy SPF prenajal. Okrem ornej pôdy im prenajala aj nádvoria, konkrétne Námestie SNP v Michalovciach. Námestie malo slúžiť na poľnohospodársky účel s cieľom čerpania dotácií."

Dodala, že je to jednoznačný dôkaz, že ministerka klamala, keď tvrdila, že ona o ničom takom o tomto klane nevedela, ktorý vo veľkom podniká s ornou pôdou. "Teraz sa dokázalo, že ona sama im to umožnila. Pani ministerka už po prepuknutí kauzy mala odstúpiť."

Sulík dodal, že Fico vytláča našu krajinu nielen z jadra únie, ale aj z Európskej únie.

"Je dôležité, aby pochopil, že mu odzvonilo. V stávke je veľa, apelujem na koaličných poslancov, aby pochopili, že nemajú v takejto vláde čo hľadať. Som presvedčený, že aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to pochopí," povedal Sulík.

Šéf liberálov informoval o krokoch, ktoré v súvislosti s vraždou novinára a kauzou talianskej mafie podnikol v Bruseli. Ako europoslanec inicioval po dohode so šéfom frakcie európskych konzervatívcov a reformistov prijatie uznesenia Európskeho parlamentu.

To má odsúdiť vraždu Jána Kuciaka a vyzvať slovenskú vládu, aby využila všetky zdroje na postavenie vrahov pred súd. Uznesenie má žiadať zapojenie Europolu do vyšetrovania prípadu a vyzvať Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), aby sa venoval podozrivým dotáciám Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Sulík tiež odošle list eurokomisárovi Güntherovi Oettingerovi, ktorého upozorňuje na prešľapy Slovenska pri čerpaní eurofondov. Komisár, ktorý ma na starosti rozpočet Únie, vyhlásil, že vykoná kontrolu využitia prostriedkov EÚ na Slovensku. V súvislosti s tým, že v Európskom parlamente vznikol v štvrtok (1.3.) nový osobitný výbor pre finančnú kriminalitu, chce Sulík požiadať, aby tento výbor ako prvé riešil udalosti na východe Slovenska.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko kritizoval policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý vo štvrtok opäť informoval o vyšetrovaní vraždy novinára Kuciaka a jeho partnerky, a to aj napriek zákazu prokurátora ÚŠP dozorujúceho prípad.

Podľa Galka si Gašpar asi "stojí na kábli". "Tento človek si musí uvedomiť, že každé jeho vystúpenie na každej ďalšej tlačovej besede znižuje už dnes výrazne nízku dôveryhodnosť policajného zboru. Ak bude takto pokračovať, dostane ju až na bod mrazu," obáva sa Galko.

Ministerka uviedla v stredu (28.2.) v RTVS, že „ak by sme o tom vedeli, určite by platobná agentúra konala už veľmi dávno“. V súvislosti s preverovaním možných podvodov s európskymi agrodotáciami v stredu pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru vyhlásila, že jej ministerstvo aj PPA sú mimoriadne súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a komunikujú v tejto veci aj s Európskou komisiou.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) odmieta obvinenia podpredsedníčky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej v súvislosti s talianskym klanom na východe Slovenska. Považuje ich za scestné, čisté špekulácie a nesprávne vyvodené závery, ktoré nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami. Uvádza sa to v písomnom stanovisku ministerstva pôdohospodárstva.
Štatutári Slovenského pozemkového fondu (SPF) podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré reaguje na piatkové vyjadrenia Nicholsonovej.

Podľa opozičnej političky šéfka agrorezortu ako riaditeľka SPF schválila v roku 2015 prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.

S firmami prepojenými na Antonia Rodu boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko,“ vysvetľuje rezort, ktorý zdôraznil, že za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo SPF stala „vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu“.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:13