CTVNews.ca
StoryEditor

'Ndrangheta má na Slovensku základňu. V minulosti cez vás pašovali zbrane, tvrdí taliansky expert na mafiu

01.03.2018, 16:00
Antonio Nicaso v súčasnosti žije a pôsobí v kanadskom Toronte – jedným z dôvodov, prečo je v exile, je aj obava z talianskych mafiánov.

Talianska kriminálna skupina ´Ndrangheta má na slovenskom území vlastnú logistickú základňu. V rozhovore pre HN to potvrdil Antonio Nicaso, taliansky profesor, novinár a spisovateľ, ktorý sa roky zaoberá činnosťou tejto mafie.

V súčasnosti žije a pôsobí v kanadskom Toronte – jedným z dôvodov, prečo je v exile, je aj obava z talianskych mafiánov.

„Existujú minimálne dve talianske policajné akcie, Azimuth a Mediterano, ktoré odhalili aktivity ´Ndranghety u vás v posledných rokoch. Je nepochybné, že majú na Slovensku logistickú základňu. Využili ju v minulosti na nákup zbraní. Obe operácie odhalili prepojenie ´Ndranghety na vašu krajinu v súvislosti s pašovaním zbraní,“ uviedol Nicaso.

O slovenskej základni podľa jeho slov „niet pochýb“. „Aby ste rozumeli správne, báza si vyžaduje aj ľudí, ktorí tieto aktivity kryjú. Niekedy ich je veľmi ťažké odhaliť, ale je možné, že sú priamo členmi gangu či ich príbuznými,“ dodal.

Podľa Nicasa je ´Ndrangheta najsilnejšou a najbohatšou kriminálnou organizáciou sveta v súčasnosti. Od u nás známejšej Cosa Nostry sa líši, lebo má inú štruktúru – založenú prevažne na pokrvnosti, respektíve náboženskej príbuznosti. „Mám na mysli napríklad krstných rodičov a podobne.“

Rozrastajú sa aj vďaka manželstvám. V kriminálnom svete má veľmi silnú reputáciu, expert poukazuje napríklad na to, že si dokázala vybudovať „partnerstvo“ s hlavnými producentmi kokaínu na svete. Lebo ´Ndranghete dôverujú.

​Do krajín východnej Európy vrátane Slovenska sa talianska mafia podľa Nicasa tlačí aj kvôli eurofondom.

„Kalábria je jedným z regiónov, ktorý ešte stále má právo získavať európske peniaze. ´Ndrangheta využíva tieto zdroje, buduje napríklad veterné elektrárne. Avšak, už sa obzerá po iných krajinách, pretože Kalábria o niekoľko rokov nebude môcť využívať únijné fondy. Hľadajú miesta, kde to stále pôjde. Slovensko je takou krajinou, lebo stále je a dlho bude na zozname štátov, ktoré eurofondy čerpajú. Je teda možné, že ´Ndrangheta sa u vás pozerá po možnostiach ako peniaze investovať, prepierať a získavať z EÚ. Takže sa môžu pokúšať budovať sieť kontaktov a dostať sa do blízkosti politikov. To isté robia aj v Bulharsku, Rumunsku, ale aj inde.“

Celý rozhovor s Antoniom Nicasom si prečítajte zajtra (piatok 2. marca) v Hospodárskych novinách. Okrem iného odpovedal na to, či:

– mohla ´Ndrangheta stáť za vraždou novinára Jána Kuciaka

– v čom sa ´Ndrangheta líši od Cosa Nostry

– či bol aj on terčom vyhrážok

– čo vie o rodinách Vadalovcov a Rodovcov

Kto je Antonio Nicaso

Antonio Nicaso (1964) je taliansky autor, univerzitný profesor, vedec a spíker. Pôvodom je z Kalábrie, aktuálne pôsobí v kanadskom Toronte. Je expertom na kalábrijskú mafiu ´Ndrangheta. Vyučuje na Queen's University v Kingstone, St. Jerome's University vo Waterloo a na Italian School of Middlebury College v americkom Oaklande.

Na konte má 30 kníh, väčšina z nich skúma práve pozadie a fungovanie mafie. Kariéru začínal ako novinár.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-12 16:42:36 - Feat.: - Title: Vydieranie, obchod s drogami aj zbrane. Talianska polícia zadržala 55 ľudí podozrivých z členstva v mafii 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:06