StoryEditor

Radičová po vražde novinára: Niečo veľmi vážne tu zlyháva

01.03.2018, 13:55
S bývalou premiérkou Ivetou Radičovou sme sa v HNtelevízii rozprávali aj o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ako sa pozeráte na vystúpenia či už Roberta Fica alebo opozície k tejto vražde?
Keď sa otvorene zamyslíme nad príčinami, určite je ich niekoľko, ale je tu minimálne otázka, že ako je to možné, že investigatívna žurnalistika prináša, odhaľuje hlbšie, zásadnejšie témy ako to robí polícia, prokuratúra a iné orgány, ktoré by to mali sledovať. A nielen sledovať, ale aj vyšetriť a následne trestať. Ako je možné, že prichádza k raziám u podozrivých napriek tomu, že boli roky v hľadáčiku, až po tom, čo je zverejnený článok novinára. Inými slovami, saturujú, nahrádzajú prácu orgánov, ktoré sú na to školené a ktoré by mali v prvom rade takúto prácu robiť. Takže tu niečo zlyháva, niečo veľmi vážne. Nehovoriac o tom, že zlyhávajú aj inštitúty demokracie.

Objavujú sa výzvy na prevzatie politickej zodpovednosti za tento čin, ktorý sa stal. Mal by podľa vás skončiť napríklad minister vnútra, premiér alebo ďalší vrcholní predstavitelia?
K zvýšeniu dôveryhodnosti by bolo určite racionálne a rozumné pristúpiť k výmenám na týchto postoch. To nič nemení na fakte, že máme špičkových vyšetrovateľov a policajtov, ktorí si vedia robiť špičkovo svoju prácu. Ale veľmi záleží na tom aký majú priestor na realizáciu svojej práce. Zoberte si skúsenosť z minulosti keď vyšetrovateľ vyšetril vraždu Remiáša a obvinil. Vzápätí bol odvolaný a prepustený. Vyšetrovateľ Vačok bol rovnako odvolaný a prepustený.

Viete si predstaviť, že takáto situácia by nastala aj v súčasnosti?
Myslím si, že momentálne je tak vypätá situácia, že určite nie. Je tu tlak zo všetkých strán, aby to vyšetrovanie malo všetku podporu, aby k takejto situácii momentálne neprišlo. Ja len hovorím, že tá obava a pochybnosť vzniká a je na mieste z dôvodu toho, čo sa tu dialo v minulosti.

Svoju demisiu už podal Marek Maďarič. Ako vnímate tento krok?
Viem ho plne pochopiť, veď pod rezort kultúry patria médiá, tlačový zákon. My sme sa v minulosti nezhodli na dikcii zákona a mali sme kvôli tomu veľký spor a dodnes by sme ho vecne mali. Ale viem pochopiť, že ak zavraždia novinára, minister kultúry má problém zostať na svojom kresle.

Častokrát sa objavuje, že sa nám vracajú 90. roky kedy novinári boli atakovaní, žili v takej atmosfére hrozby. Podľa vás je to reálne, že sa nám vracajú také praktiky?
Som presvedčená, že vysoká miera korupcie a nebudem sa tu oháňať rebríčkami, ona je vysoká, k tomu nevyšetrenie korupcie, oslobodzovanie prípadov, politika nenávisti, atmosféra nedôvery, naozaj zhoršuje a ohrozuje demokratické základy spoločnosti. 

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:53