TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Tri kávy na stole. Fico predstavil ďalšiu verziu, Kuciak mohol vraha poznať, píšu Česi

01.03.2018, 10:10
Situáciu tri dni po zverejnení prvých informácií o vražde novinára Jána Kuciaka zmapoval český denník MF DNES.

Slovenský premiér Robert Fico oznámil novinárom ďalšiu verziu, ktorá spochybňuje, že ich kolegu zabila mafia. Podľa nej smrť novinára s jeho prácou vôbec nemusela súvisieť. Dokazuje to napríklad káva na stole alebo nepoškodené dvere. Ján Kuciak posledný rok chystal články o prepojení mafie 'Ndrangheta a slovenských politikov.

Polícia prišla s verziou, že práve tieto články mohli byť dôvodom pre jeho zabitie. Následne sa však objavili detailné informácie z vyšetrovania, ktoré verziu o úkladnej mafiánskej vražde spochybňujú.

V kuchyni malého domčeka v slovenskom mestečku Veľká Mača stoja na stole tri hrnčeky s rozpitou kávou. Na stole je zapnutý počítač, na ňom leží telo dvadsaťsedemročnej Martiny Kušnírovej. Na schodoch do pivnice leží mŕtvy novinár Ján Kuciak.

V hrudi má guľku, ženu vrah strelil do hlavy. Nikde ani stopa po vlámaní, prepadnutí či zápase. Len vystrelené nábojnice a náboje, ktoré pri nabíjaní strelcovi vyleteli z komory zbrane. Vraha práve podľa týchto stôp a hrnčekov s kávou dvojica do domu najskôr vpustila dobrovoľne.

Ako zistili na Slovensku reportéri MF DNES, šéfredaktorom hlavných slovenských médií tieto informácie na schôdzke po utorňajšej tlačovej konferencii oznámil sám premiér Robert Fico.

Kuciak nebol investigatívnym reportérom, ktorý by odhaľoval škandály, ale analytikom, ktorý už popísané príbehy z verejných zdrojov spájal do zapadajúcej mozaiky. MF DNES to v rozhovore povedal Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval. "Je divné, že by niekto zavraždil práve jeho," povedal. "Nikdy nešiel do žiadneho nebezpečného stretu. Robil dátovú žurnalistiku," dodal.

Mafia z anonymu
Texty na rovnakú tému v minulosti písali aj ďalší slovenskí novinári. Jedným z nich bola napríklad v septembri 2016 Jana Šimíčková z týždenníka Plus 7 dní. "Môj text bol zverejnený a prebehol úplne bez povšimnutia. Žiadne reakcie, žiadne vyhrážky," opísala včera Šimíčková.

Rovnako ako Kuciak označovala v textoch za kľúčovú osobu Antonina Vadalu, muža pôvodom z dedinky Bova Marina na juhu Kalábrie, ktorý mal mať úzke väzby na taliansku mafiu 'Ndrangheta. Súdy mu však nikdy nič nepreukázali.

Vadala na novinárku Šimíčkovú podal trestné oznámenie. "Policajti ho odovzdali prokuratúre a povedali mi, že ak sa nikto neozve, bolo to odložené. Nikto už sa neozval," opisuje dnes Šimíčková.

Zaujímavé je, ako sa novinári už vo februári 2016 k informáciám o talianskej mafii a jej prepojeniu so slovenskými politikmi dostali.

Ktosi im ich poslal do e-mailu. "Kto to bol, sme nezisťovali. Prvotné pre nás bolo overiť informácie a tie sa ukázali ako pravdivé," dodala Šimíčková.

Médiá už skôr zverejnili, že Vadala - vtedy už podnikajúci v energetike na Slovensku - má blízko k k asistentke premiéra Roberta Fica Márii Troškovej (tá v stredu funkciu opustila, podrobnosti nájdete v tomto článku). Spoločne podnikali vo firme Gia Management. Zároveň upozorňovala aj na prepojenie s poslancom Smeru Viliamom Jasaňom, ktorému Trošková robila asistentku a s ktorou sa potom neskôr dostal čoby riaditeľ kancelárie a tajomník bezpečnostnej rady štátu na úrad vlády.

Články vtedy zapadli, až teraz znovu vo svojich textoch začal na prepojenie upozorňovať Kuciak. Posledný už vydať nestihol.

Káva a dvere ako dôkazy

Vrah jeho aj partnerku zastrelil v dome, ktorý kúpili vlani v polovici roka vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Vrah podľa indícií z miesta činu zrejme Kuciaka poznal. Svedčí o tom napríklad rozpitá káva na stole, ale aj to, že na dverách neboli žiadne stopy po vlámaní. A z miesta sa nič nestratilo. Novinár ho musel vpustiť sám. Nepozorovane sa dovnútra nikto nemohol dostať, vráta aj drevené dvere podľa miestnych vždy silno vŕzgali.

A je tu ďalšia okolnosť - podľa policajných informácií Kuciak v jednej chvíli odišiel do garáže, aby skontroloval autobatériu, ktorú práve nabíjal. Vrah zostal v dome sám s jeho snúbenicou. "Tú strelil prvú, potom namieril na Kuciaka, ktorý sa vracal do domu. Na schodoch mu priložil pištoľ k hrudi a vystrelil," hovorí zdroj blízky vyšetrovaniu pod podmienkou anonymity. Streľbu z bezprostrednej blízkosti dokladajú stopy strelného prachu na tele zavraždeného.

Polícia našla na zemi niekoľko nábojov. Objavili sa špekulácie, že ide o odkaz mafie. To však vyšetrovatelia vylúčili - náboje neboli v okolí tiel naaranžované, ale vyleteli z pištole pri nabíjaní. "Na zemi ležali pravdepodobne preto, že mal vrah problém s dobíjaním pištole a náboje mu vypadávali, keď prebíjal. Nebol to odkaz v zmysle, zabijeme ďalších'," povedal šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy.

Polícia v stredu podvečer zverejnila ďalšie podrobnosti. Kriminalisti zistili, že vo Veľkej Mači sa mali v piatok večer stretnúť dvaja drogovo závislí ľudia. "Mali si vziať zbrane a ísť do obce. Išli cez ploty a cez súkromné ​​pozemky. Polícia vykonala tri domové prehliadky, pri ktorých zaistila 160 gramov pervitínu, zbraň a náboje. Jednu osobu obvinila," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovom brífingu. Polícia zatiaľ nemá výsledky expertízy, ktorá určí, či išlo o vražednú zbraň. Gašpar nespresnil, z čoho polícia podozrivého človeka obvinila.

Brány do domčeka, kde došlo k vražde, boli v stredu prelepené policajnou páskou a pred domom hliadkovala polícia. K domu sa dá dostať však práve zozadu cez záhrady. Tu je len starý hrdzavý plot, cez ktorý by sa páchateľ dostal priamo až na dvor a ku vchodovým dverám do domu.

Slušný, milý ... ideálna obeť

Pozadie vraždy môže byť ale aj iné, nech to znie akokoľvek šialene. "Vrah chcel destabilizovať štát. Vybrali si Kuciaka, pretože bol slušný, milý, sympatický, nikdy nikomu neublížil a zároveň sa vedelo, že pripravuje článok o prepojení mafie a politikov. Aj keď článok neprinášal nič nové, hodilo sa to, aby padla vláda," myslí si bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný.

O pokuse destabilizovať spoločnosť hovoril v stredu podvečer aj premiér Robert Fico a obvinil z toho opozíciu. "Smrť dvoch ľudí sa stala politickým nástrojom, ktorým chce opozícia vyhnať ľudí do ulíc," povedal Fico. Presne to sa stalo - na námestí SNP v Bratislave demonštrovali stovky ľudí.

Zároveň má kauza už aj prvé politické dôsledky - Ficova asistentka Trošková a tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň v stredu oznámili, že opustia svoje miesta na úrade vlády. Predtým oznámil demisiu minister kultúry Marek Maďarič z vládneho Smeru.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:56