StoryEditor

Bratislavou pochodovali stovky ľudí, uctili si zavraždeného novinára a jeho snúbenicu

28.02.2018, 19:38
Autor:
TASRTASR
Z Námestia SNP pochodovali ľudia s kahancami, transparentmi či fotografiami novinára a jeho priateľky až k Úradu vlády.

Stovky ľudí sa v stredu podvečer zúčastnili v centre Bratislavy smútočného pochodu za investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorí boli zavraždení. Ľudia sa stretli o 17.00 na Námestí SNP, odkiaľ neskôr kráčali s kahancami so sviečkami, transparentmi či fotografiami novinára a jeho priateľky až k Úradu vlády SR.

​Pred hlavnú bránu Úradu vlády SR ukladali ľudia kahance a zapaľovali ďalšie sviečky. Pochod sa niesol v pokojnej atmosfére. Iniciátorom podujatia bolo opozičné hnutie OĽaNO. Zúčastnilo sa ho aj viacero ďalších opozičných politikov.

Tí spoločne žiadajú predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka a jeho priateľky najneskôr do utorka (6.3.) zabezpečil odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Premiéra zároveň vyzvali, aby prestal koordinovať vyšetrovanie tejto vraždy a ponechal ho v rukách orgánov činných v trestnom konaní.

Fico vo svojej reakcii uviedol, že smrť dvoch ľudí sa pre opozíciu stala obyčajným politickým nástrojom, ktorým chce vyhnať ľudí do ulíc a získať moc. Ako podotkol, nie je totiž schopná to dosiahnuť v slobodných demokratických parlamentných voľbách. Premiér uistil, že jeho samotného a jeho vládu na rozdiel od opozície zaujíma objasnenie trestného činu vraždy.

Smútočný pochod za Kuciaka a jeho priateľku bude aj v piatok (2.3.). Organizujú ho občania, medzi ktorými sú novinári i aktivisti. Pochod začína o 17.00 h na Hviezdoslavovom námestí a povedie na Námestie slobody. Očakáva sa ňom účasť niekoľko tisíc ľudí.

Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 05 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:12