Podľa Vagoviča sú Kuciakove zistenia silnejšie ako Gorila.Archív HN
StoryEditor

Vagovič pre HN: Fico si robí krízový scenár

28.02.2018, 23:00
Šéf tímu investigatívnych novinárov portálu Aktuality.sk Marek Vagovič v rozhovore pre HN tvrdí, že vražda Jána Kuciaka otriasla aj obyčajnými ľuďmi.

Keď ste si čítali článok Jána Kuciaka, mali ste pocit, že niekto môže prísť o život?
Prvýkrát som ho čítal minulý týždeň v stredu, keď mi ho poslal vo finálnej podobe. Uvedomoval som si, že je to veľmi silná téma a sú tam nejaké riziká, ale vzhľadom na to, že podnikatelia s kontaktmi na taliansku mafiu, o ktorých tam píše, na Slovensku vystupovali ako ctihodní občania, ktorí tu boli etablovaní, mali rôzne kontakty, či už biznisové, politické a podobne, tak som nepredpokladal, že môže dôjsť k niečomu takému.


Do akej miery sa dá predpokladať, že práve tento článok bol dôvodom vraždy?
Ťažko mi je o tom špekulovať, nie som vyšetrovateľ, ale ak si ho prečítate pozorne a zistíte, čo všetko tam Jano Kuciak opísal, tak iný motív mi v tejto chvíli nenapadá.


Môžete teda vylúčiť, že by k tomu došlo na základe iných článkov z minulosti?
Samozrejme, veľa písal o Mariánovi Kočnerovi, ktorý sa mu aj vyhrážal, že bude hľadať špinu na neho a jeho rodinu, písal aj o vplyvnej nitrianskej podnikateľskej skupine bödörovcov. Z toho by sa mohlo javiť, že motívov mohlo byť viac, ale naozaj som nepredpokladal, že Slovensko je niekde v 90. rokoch, toto máme dávno za sebou. Sme členskou krajinou Európskej únie a niečo také bolo u nás naozaj nepredstaviteľné. A navyše tie kontakty. Aj rôzni slovenskí biznismeni a politici majú kontakty na ľudí z mafiánskych zoznamov, ale ten spôsob úkladnej vraždy, necítiť z toho rukopis slovenskej mafie. Ak tak, možno talianskej v kombinácii s ruskou, ukrajinskou, nejakí nájomní zabijaci.


V článku sa píše o prepojeniach lokálnych politikov s talianskymi podnikateľmi s väzbami na taliansku mafiu. Hovoríte, že článok má potenciál Gorily. Prečo?
Janovi som dokonca hovoril, že to môže byť silnejšie ako Gorila. Gorila opisuje väzby medzi politikmi a vplyvnými oligarcha...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:00