Gabriela MatečnáTASR/Marko Erd
StoryEditor

Matečná: Ministerstvo aj platobná agentúra sú pri vyšetrovaní vraždy novinára mimoriadne súčinné

28.02.2018, 12:09
Autor:
TASRTASR
Pôdohospodárska platobná agentúra je zodpovedná za prerozdeľovanie eurofondov poľnohospodárstve.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a s Národnou kriminálnou agentúrou.

Uviedla to v stredu šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru, v reakcii na medializované informácie súvisiace so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, ktorý sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR, aj v odvetví čerpania agrodotácií.

"V každom prípade ide asi o bezprecedentný prípad (vraždy) a je potrebné, aby sa vyšetril. Čo sa týka MPRV, a hlavne PPA, tá je k dnešnému dňu mimoriadne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní a takisto s Národnou kriminálnou agentúrou. Akékoľvek iné informácie v tejto chvíli nepodávame," povedala šéfka MPRV SR.

"Ak premiér tejto krajiny býva v budove, byte, ktorý je majetkom daňového podvodníka a minister vnútra vyšetruje sám seba a teraz prídu informácie, že môžu mať kontakty k talianskej mafii, tak je to v tejto krajine veľmi zlé s demokraciou. Myslím si, že takýto premiér by nemal byť na svojom mieste," podčiarkol nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon.

Portál Aktuality.sk informoval v poslednom článku zavraždeného novinára Kuciaka, v ktorom sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR, že na východe Slovenska, vo vzájomnej koordinácii a spolupráci, fungujú zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov.

Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. "Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií," informoval portál.

Len za roky 2015 a 2016 sa podľa portálu firmám okolo týchto rodín podarilo získať od PPA na priamych platbách viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií. Aj oprávnenosť týchto platieb je sporná. Aktuality.sk s partnermi zdokumentovali viacero prípadov, keď boli porušené predpisy.

"V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo," uviedol Kuciak s tým, že v ďalšom prípade dokonca štatutár jednej z firiem – týchto Talianov – sfalšoval rozhodnutie PPA, aby presvedčil banku, že čoskoro dostane peniaze.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-03 11:59:11 - Feat.: - Title: Opozícia bude pre omeškanie priamych platieb žiadať poslanecký prieskum v Pôdohospodárskej platobnej agentúre
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:21