StoryEditor

Maďarič rezignoval. Končí kvôli vražde novinára Jána Kuciaka

28.02.2018, 11:24
Autor:
lmlmTASRTASR
Dlhoročný člen Smeru a minister kultúry Marek Maďarič podáva demisiu.

Marek Maďarič na brífingu oznámil, že končí ako minister kultúry. Dôvodom je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

"Neviem si po vražde novinára, či sa už potvrdí alebo nie, že to súviselo s jeho prácou, predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu. Z vlády má k médiám najbližšie priamo ministerstvo kultúry. Po tom, čo sa stalo, si neviem predstaviť, že budem len tak pokojne sedieť v kresle ministra," povedal Maďarič.

"Ako minister kultúry sa s tým neviem vyrovnať"

Dodal, že svoju demisiu doručí prezidentovi v pondelok.

"Ja som už povedal, toto je moje osobné rozhodnutie. Nijakým spôsobom nechcem smerovať na niekoho iného. Svojím rozhodnutím nikoho nevyzývam na nič, berte to ľudsky, ako minister kultúry sa s tým neviem vyrovnať," dodal Maďarič s tým, že stranu Smer neopúšťa. "Budem pôsobiť ako člen Smeru, uvidíme čo do budúcnosti."

"Robil som na ministerstve 10 rokov. Máme za sebou veľa vecí, ale aj chyby. V tejto chvíli som urobil veľmi vážne rozhodnutie a vôbec sa mi nechce zabŕdať do iných tém a kolegov," reagoval Maďarič na to, či by mal odstúpiť minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa Maďariča sú podozrenia o pôsobení talianskej mafie na východe Slovenska veľmi vážne. "Dnes je rovnako dôležité ako odhalenie vrahov Jána Kuciaka a jeho priateľky to, či tu operuje nejaká mafia," tvrdí Maďarič.

Jasaň prišiel z SDĽ

Maďarič nechce interpretovať rozhovor s Ficom. "Nebudem interpretovať náš rozhovor. Na konci tohto rozhovoru povedal, že to berie na vedomie. Pýtal sa má na dôvody, ale čo poviem je, že výsledkom je, že to zobral na vedomie."

Maďarič nedokáže posúdiť, ako sa k tejto téme stavajú moji kolegovia. "Moje rozhodnutie nesúvisí s inými politikmi. Nerobím to preto, že kalkulujem, alebo že očakávam, že ma bude niekto nasledovať," hovorí Maďarič.

Tvrdí, že s Viliamom Jasaňom sa veľmi dobre pozná a komunikujú spolu pravidelne. "Jasaň prišiel do Smeru z SDĽ. Bol v tej vlne, keď sa strany zlučovali. Prečo sa ale stal tajomníkom bezpečnostnej rady, to neviem," vysvetlil Maďarič.

Maďarič sa na brífingu vyjadril aj k tomu, čo hovorí na to, že Fico priniesol na brífing milión eur v hotovosti. "Takúto mediálnu radu by som mu nikdy nedal."

Marek Maďarič zastával funkciu šéfa ministerstva kultúry po tretí raz. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a Smer-SD ho nominoval do vlády na post ministra kultúry, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010.

V parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, Smer-SD bol v tom období v opozícii. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastáva post ministra kultúry. Do parlamentu ho zvolili aj v roku 2016, opäť sa stal ministrom. Po odchode z rezortu by sa mal vrátiť do poslaneckých lavíc.

Maďarič pôsobí v Smere-SD od roku 2000, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom jeho volebného tímu. Do minulého roku bol jedným z podpredsedov strany.

01 - Modified: 2024-02-06 16:42:14 - Feat.: - Title: Maďarič v HNtelevízii: Fico povedal na obhajobu Šimkovičovej málo. Danko je mocensky rozpínavý a chce viac 02 - Modified: 2024-01-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Kultúra a umelci dopadli najhoršie – majú ministerku Martinu Šimkovičovú 03 - Modified: 2023-07-21 05:12:49 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzval na triezve míňanie štátnych peňazí, minister kultúry obhajoval výdavky v čase vojny 04 - Modified: 2022-11-24 10:20:16 - Feat.: - Title: Ikonickú bratislavskú budovu pre zlý stav zatvorili. Inšpekcia zakázala už aj jej prenajímanie 05 - Modified: 2022-10-27 07:08:43 - Feat.: - Title: Ministerka urážala Rómov a hovorila o pálení bulváru. Podľa Maďariča sa Drličku mala zastať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:14