StoryEditor

Šéfredaktor Aktuality.sk: Náboje na mieste činu neboli odkazom mafie

28.02.2018, 13:37
Zabili analytika, ktorý nešiel do stretu, popisuje Jána Kuciaka šéfredaktor Peter Bárdy sa od tragickej udalosti.

"Bol to analytik, nikdy nešiel do ničoho nebezpečného, ​​do žiadneho stretu," hovorí šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy. Hovorí o Jánovi Kuciakovi, novinárovi, ktorý bol minulý týždeň spolu so svojou snúbenicou Martinou zavraždený. Polícia je presvedčená, že motívom bola jeho práca. V posledných mesiacoch pracoval na vplyve talianskych mafiánskych klanov na východe Slovenska. Vyšetrovacích verzií je ale viac.

"Je to zvláštne, robil dátovú žurnalistiku. Mal pred sebou dva monitory a skladal zmluvy k sebe. Vychádzal z verejných otvorených zdrojov," hovorí Bárdy.

Až doteraz sa Aktuality.sk nechceli k tragédii vyjadrovať, teraz Bárdy poskytol reportérom MF DNES exkluzívny rozhovor.

Takže Ján Kuciak nebol klasickým investigatívnych novinárom?
On nemal tipy, on bol sám sebe zdrojom. Na prvý pohľad to, čo robil, nebolo prinášať nové fakty, on známe veci spájal. Ako ja hovorím, bol ako Steve Jobs, ktorý vzal 100 známych vecí, dal ich dohromady a vytvoril dokonalý smartphone. Ján bol taký neviditeľný, mohol tu byť a ani ste si ho nevšimli. Je divné, že by niekto zavraždil práve jeho.

Jednou z vyšetrovacích verzií je, že vrah ho zabil kvôli pripravovanému článku o talianskej mafii na Slovensku. Čo o tom viete vy?
O Talianoch na chudobnom východe už sa písalo, ale nikto nepovedal, kto konkrétne to je. Ján spolupracoval s talianskymi vyšetrovateľmi, bola to podrobná práca.

Pri nej kontaktoval aj novinárov v zahraničí, vrátane Pavly Holcovej z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku?
S ňou sme spolupracovali už skôr, napríklad na kauze Panama Papers (týkala sa firiem v daňových rajoch, pozn. red.). Takže to bola overená spolupráca. To je tiež ten český presah prípadu.

Kedy ste Jána Kuciaka videl naposledy?
Minulý týždeň v stredu. Práve priniesol text o talianskej mafii a ten sme redigovali. Hovoril som mu, čo s tým, nech to dá do kopy, všetko verifikuje a pôjde to von. Plánovali sme, že by sme túto tému vydávali celý týždeň a tento text mal byť hlavným príbehom. Ale presný harmonogram sme nemali.

Keď ste sa dozvedel, čo sa stalo, čo vás napadlo?
Ste prvý novinári, s ktorými sa o tom bavím. Pre mňa je to strašne ťažká vec, pri každej zmienke o ňom (o Kuciakovi) som sa rozplakal. Pre mňa je to strata na úrovni rodiny.

Vlani dostal ponuku za podstatne väčšie peniaze, povedal som mu, že môžeme pracovať tak, aby sme pomohli krajine, v ktorej žijeme. O to viac som si vážil, že neodišiel, a o to viac sa ma to dotklo.

Mne to zavolal o pol siedmej ráno kolega, ktorý mi bežne len píše. Hovoril som si, že to nie je dobrá správa, keď volá človek, ktorý vám bežne nevolá. A že zavraždili Jána Kuciaka. Totálne nepravdepodobná vec, že ​​zavraždia analytika. Prečo by zabíjali analytika, ktorý neodhaľuje prúsery, on pracoval s otvorenými zdrojmi. Takých chalanov by mali byť stovky na polícii, ktorí budú sedieť a hrabať sa v otvorených zdrojoch. To sú zmluvy so štátom, eurofondy. Nič skrytého, investigatívneho.

Dal ste si to do súvislosti s jeho prácou okamžite?
Jeho súkromný život som nepoznal, napriek tomu, že sme si boli blízki a bol to môj kamarát, tak reálne tým, že nežili v Bratislave, som nevedel žiadne podrobnosti o ich živote. Nemyslím si, že by dôvod vraždy mohol byť gambling, drogy alebo čokoľvek iného. Myslím, že jedine práca.

Vieme od polície, že tam nebol žiadny odkaz od mafie, nejako rozmiestnené náboje. Boli tam vystrieľané nábojnice aj nevystrelené náboje, ale najpravdepodobnejšie preto, že mal problém s dobíjaním pištole a náboje mu vypadávali, keď prebíjal. Nebol to odkaz v zmysle "zabijeme ďalších".

Český investigatívny novinár Josef Klíma hodnotí situáciu na Slovensku

V posledných mesiacoch podal však trestné oznámenie, že sa mu vyhrážal kontroverzný slovenský podnikateľ. Údajne máte nahrávku tohto rozhovoru. Máte ju skutočne?
On ju mal v telefóne. Až nám polícia telefón vráti a dá nám možnosť skopírovať si nejaké veci z neho, budeme ju mať.

Počuli ste tú nahrávku?
Áno.

Čo tam teda ten podnikateľ hovorí?
Že bude hľadať špinu, zisťovať informácie o rodine a všetko zverejní.

Takže o smrti ani slovo?
Nie. Nevravel nič také, žiadnu zmienku o tom, že by mu malo ísť o život.

Vyhrážal sa niekto vašim kolegom?
Nie. Nikdy.

Spájate si to teda tiež s talianskou mafiou?
V kontexte toho, čomu sa teraz venoval, tak mi to príde najpravdepodobnejšie. Hovorím to ale opatrne, nechcem na nikoho ukazovať prstom a hovoriť, že je vrah. Možno si mohli myslieť (Taliani), že Ján zistil niečo, čo ich mohlo ohroziť. Nič také však nie je.

Neprekvapil vás krok premiéra, ktorý na tlačovú konferenciu priniesol milión eur v hotovosti?
Pre mňa je to nepochopiteľné. Úplne nepochopiteľné. Mali sme ako šéfredaktori následne po tlačovej konferencii stretnutie s predsedom vlády, nikto to nechápal, prečo to urobil. On to berie ako prejav svojej zainteresovanosti.

Obáva sa o svoju politickú budúcnosť...
Je veľmi nervózny na to, aký býva suverén. A to aj ľudia okolo neho. On by to mohol ustáť, ale okolo jeho vlády a jeho najbližších spolupracovníkov je taká toxická atmosféra, že on sa fakt bojí verejnej mienky, že to vyženie ľudí do ulíc.

Z nášho pohľadu to vyzeralo ako divoký východ...
Pre mňa tiež. Toto je čistý Balkán.

01 - Modified: 2023-11-05 14:05:41 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejšia krajina pre novinárov: Na Filipínach počas vysielania zastrelili rozhlasového moderátora 02 - Modified: 2023-05-22 13:37:58 - Feat.: - Title: Advokát Kubina: Hlavný problém rozsudku je už v prvej vete. Čakali, že Zsuzsová pošle Kočnerovi faktúru? 03 - Modified: 2023-05-19 16:07:41 - Feat.: - Title: Rodiny zavraždeného novinára a jeho snúbenice nerozumejú verdiktu súdu 04 - Modified: 2023-05-19 14:30:40 - Feat.: - Title: Rozsudok, na ktorý Slovensko roky čakalo. Zsuzsová je vinná v prípade vraždy Jána Kuciaka, Marian Kočner je oslobodený 05 - Modified: 2023-05-09 07:41:29 - Feat.: - Title: Na súde v Pezinku pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:25