StoryEditor

Vražda Kuciaka bola výstraha, nie je to trend, tvrdí český novinár

27.02.2018, 15:35
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Český investigatívny novinár Josef Klíma odhaľoval korupčné väzby medzi políciou a mafiou.

Vraždu, ktorá otriasla Slovenskom, sledujú aj českí novinári. Odmena milión eur, ktorú Ficova vláda ponúka za informácie vedúce k dolapeniu vraha, by mohla viesť k tomu, že sa zločinci začnú udávať navzájom, vyhlásil to v relácii Rozstřel portálu iDnes.cz reportér Josef Klíma, ktorý niekoľko rokov písal o korupcii v českej polícii a politike.

Mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu niekto zastrelil minulý týždeň. Telá našla polícia v nedeľu večer v ich dome vo Veľkej Mači. O deň neskôr policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii potvrdil, že to bola úkladná vražda, ktorá zrejme súvisela s Kuciakovu prácou.

"U nás sa nikdy nič tak hraničného nestalo, vždy to bolo v štádiu roztržiek. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby niekoho z nás takto popravili," reagoval Klíma na riziko podobnej situácie v českom prostredí.

"Naši lumpi postupne pochopili, že nech zverejníme čokoľvek, tak sa im nič nestane. Tak prečo by vyhadzovali peniaze na to, že si budú platiť niekoho, aby nám ublížil," dodal novinár, ktorý odkrýval korupčné väzby medzi českou políciou a mafiou zvanou Berdychov gang.

V Česku podľa Klímu k zastrašovaniu dochádza skôr okľukou. "Tým, že si kúpite noviny a rôznym spôsobom novinárovi znepríjemníte život ekonomicky. Keď ide ale do tuhého, musíte počítať s tým, že sa vám niekto bude vyhrážať," uviedol Klíma.

Sú však podľa neho krajiny, kde je násilie na novinároch veľmi časté, napríklad Bulharsko či Rusko. "Aj v Taliansku, predovšetkým potom v Kalábrii, je to zvykom," povedal v relácii.

Smrť slovenského novinára podľa neho práve takémuto scenáru napovedá. "Myslím si, že je to skôr znamenie výstrahy, ako zabrániť tomu novinárovi v činnosti," vysvetlil.

Odmena milión eur, ktorú Ficova vláda ponúka za informácie vedúce k dolapeniu vraha, by podľa Klímu mohla viesť k tomu, že sa zločinci začnú udávať navzájom. "Naozaj je tu záujem dopadnúť páchateľa," domnieva sa.

Doplnil, že jemu už tak často vyhrážky nechodia. "Priamo smrťou mi nevyhrážali, ale pred mobilnými telefónmi chodili treba korešpondenčné lístky. Ale keďže sme mali rozpracovaných niekoľko káuz, tak sme s tým aj tak nič nerobili. Potom sa objavili informácie z podsvetia, že po nás niekto ide. To bol prípad, kedy som mal jediný raz v živote podnikovú ochranku," opísal Klíma.

Josef Klíma je český investigatívny novinár, televízny reportér a publicista. Spoluzakladal televízne investigatívne relácie Na vlastní oči, Soukromá dramata nebo Očima Josefa Klímy. Natočil viac než 400 televíznych reportáží. Podieľal sa tiež na tvorbe scenárov k niekoľkým seriálom, napríklad Expozitura.

01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:34