StoryEditor

Ján Kuciak riešil prepojenia na taliansku mafiu. Spomína sa aj meno Ficovej štátnej radkyne

27.02.2018, 11:07
Jeden z ľudí, ktorých spájajú s talianskou skupinou 'Ndrangheta, zakladal biznis s Máriou Troškovou.

Zavraždený novinár Ján Kuciak sa v posledných mesiacoch zaoberal aj pôsobením ľudí blízkych talianskej mafii 'Ndrangheta na Slovensku a ich vzťahmi z minulosti s hlavnou štátnou radkyňou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. Informuje o tom denník Sme, ktorého reportér o prepojeniach vypovedal na polícii v súvislosti s vyšetrovaním Kuciakovej vraždy.

'Ndrangheta je podľa denníka najmocnejšou mafiánskou skupinou v Taliansku. Policajný európsky úrad Europol skupinu priradil k najbohatším a najmocnejším zločineckým organizáciám na celom svete vôbec.

Už v pondelok investigatívny novinár Tom Nicholson hovoril o tom, že si s Kuciakom písal o podozreniach ohľadom zneužívania peňazí z európskych fondov pravdepodobne talianskou mafiou na východnom Slovensku.

Antonio Vadala a jeho biznis

Trošková podnikala podľa týždenníka Plus 7 dní s Antoninom Vadalom, ktorý pôsobí na Slovensku. Hlavná štátna radkyňa bola od augusta 2011 do júna 2012 spoločníčkou a spolumajiteľkou firmy GIA Management, ktorú zakladala s Vadalom. Bývalý redaktor časopisu Ivan Mego teraz potvrdil, že tému skupiny 'Ndrangheta odovzdal Kuciakovi, pretože jemu samému vydavateľstvo neumožnilo získané informácie publikovať.

Neskôr sa majiteľom firmy stal Pietro Catroppa. Ten podľa denníka Sme od roku 2016 vlastní aj firmu Prodest, v ktorej bol minulosti spoločníkom aj bývalý poslanec Smeru Viliam Jasaň a terajší šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády. Firmu vlani monitorovala Slovenská informačná služba.

FOAF

​Denník Sme uvádza, že prepojenie Vadalu na mafiánsku skupinu z Kalábrie naznačujú telefonáty medzi ním a regionálnym bossom 'Ndranghety Francescom Zindatom, ktoré zachytila talianska polícia. Zindata zatkli ešte v roku 2010.

Kuciakov článok zverejnia

Trošková v minulosti pracovala ako Jasaňova poslanecká asistentka, zoznámiť ich mal Vadala. V súčasnosti je Trošková hlavná štátna radkyňa na Úrade vlády. Do pozornosti slovenských médií sa dostala hlavne kvôli fotografiám pre pánsky magazín, na ktorých pózovala sporo oblečená.

Portál aktuality.sk avizoval, že Kuciakov článok zverejní. "Chcem vám všetkým povedať, že článok, na ktorom Jano robil, vyjde. A vyjde v čo možno najkratšom čase," uviedol šéfredaktor portálu Peter Bárdy.

V súvislosti s vraždou hovoril v pondelok (26.2.) policajný prezident Tibor Gašpar, že mohla súvisieť s jeho prácou. V televízii TA3 povedal, že na mieste činu sa našli nevystrelené náboje.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:15