TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Novinár Ivan Mego posunul Kuciakovi tému talianskej mafie. Už to mal skoro hotové, tvrdí

26.02.2018, 20:55
Autor:
klkl
Novinár Ivan Mego, priznal, že tému pôsobenia talianskej mafie na Slovensku posunul zavraždenému Jánovi Kuciakovi práve on.

Novinár Ivan Mego, ktorý pracoval v týždenníku Plus 7 dní a prevažne sa venoval témam mafie a organizovaného zločinu v Téme dňa na TA3 priznal, že tému pôsobenia talianskej mafie na Slovensku posunul zavraždenému Jánovi Kuciakovi práve on.

O tom, že za vraždou mladého novinára by mohol byť práve jeho pripravovaný článok o tom, ako má talianska mafia Ndrangheta z Kalábrie kradnúť eurofondy na východe Slovenska, informoval už pred tým Tom Nicholson pre Denník N.

Posunul informáciu

"To čo spomínal Tom Nicholson je presne tá téma. Ja som na nej robil tri týždne, Janko niekoľko mesiacov," priblížil slovenský novinár, ktorý vyhrážky zažil niekoľkokrát na vlastnej koži.

Mego teraz tieto slová potvrdil. Dodal zároveň, že práve on posunul Kuciakovi informácie o tejto téme. "Ja som informácie o tejto talianskej mafii zistil, mne to však vo vydavateľstve stopli, nikdy som to nemohol dať von," priznal Mego s tým, že hľadal cesty, ako zistenia zverejniť.

Bolo to takmer hotové

"Janko to mal už skoro hotové. Podľa mojich informácií to bolo tesne pred publikovaním," priznal Mego. 

Priznal, že v takejto fáze, kedy novinár konfrontuje ľudí, o ktorých píše, že je zastrašovanie bežné. "To čo sa stalo teraz, s tým sme nikdy nerátali," povedal zdesene. 

Spomienka v Bratislave:

Čakali ho policajti

O tom, čo Kuciak konkrétne zistil však nechcel hovoriť do detailov. Ako uviedol, je to aj jedna z hlavných policajných línií vyšetrovania. "Je to niekoľko storočná talianska rodina, ktorá má na Slovensku zriadenú bunku. Také boli naše zistenia, ale Janko sa isto dostal ďalej," povedal Mego.

Táto tradičná talianska mafiánska rodina, ktorá pôsobí v Kalábrii pod názvom Ndrangheta sa špecializuje na eurofondy a daňové podvody. "Narazili sme na slovenské väzby. Nemôžem špecifikovať, vonku ma čakajú policajti a mám ísť na výsluch," uzavrel novinár.

Redaktorka Aktuality.sk Iva Mrvová zdieľala na sociálnej sieti odkaz šéfredaktora Petra Bárdyho: "Chcem vám všetkým povedať, že článok, na ktorom Jano robil, vyjde. A vyjde v čo možno najkratšom čase."

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:28