StoryEditor

Boj o STV ide do finále

18.09.2006, 00:00
Zástupca významného hráča slovenského šoubiznisu, manažér lokálneho rádia, bývalý blízky spolupracovník šéfa Českej televízie, expolitik, či predseda Rady STV. Aj to sú kandidáti na generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie.

Zástupca významného hráča slovenského šoubiznisu, manažér lokálneho rádia, bývalý blízky spolupracovník šéfa Českej televízie, expolitik, či predseda Rady STV. Aj to sú kandidáti na generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie.
Na adresu Rady STV prišli zatiaľ obálky s menami 26 kandidátov. Tento počet nemusí byť konečný, podľa šéfa rady Miroslava Kollára je rozhodujúca pečiatka pošty. Najneskorší možný termín na podanie prihlášky bol 14. septembra. Prvé vypočutie kandidátov by sa malo konať začiatkom októbra.

Dvaja tajní favoriti
Horúcim kandidátom je podľa zistení HN šéf Produkčného domu Forza Markíza Roman Lipták, ktorý sa o post generálneho riaditeľa STV uchádzal už v roku 2002 ako protikandidát Richarda Rybníčka.
Reálnu šancu zasadnúť do riaditeľského kresla má údajne aj mediálny analytik Radim Hreha, ktorého "preslávil" odchod z Českej televízie na nátlak herca a moderátora známej talk šou Jana Krausa. Dôvod nevraživosti? Hreha tvrdí, že to môže jeho dávnejšie nelichotivé slová o Krausovom režisérskom debute Mestečko. O profesionálnej Hrehovej dráhe sa zopár členov rady dozvedelo ešte pred otvorením obálok. "Niektorým prišiel na mail jeho životopis," upozornil člen rady Peter Malec. Samotný Hreha sa od tejto iniciatívy dištancuje. Pre časť zamestnancov televízie by bol ako šéf prijateľný Kollár, ktorý sa tak musí vzdať predsedníctva v rade.
Pedagóg z Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského Samuel Brečka netají z mien kandidátov sklamanie. "Pripadá mi, akoby vymreli osobnosti." Od nového šéfa verejnoprávnej televízie očakáva schopnosť riadiť podnik s dvojmiliardovým rozpočtom i znalosť televízneho prostredia.

Pat sa neočakáva
Po prvý raz v histórii televízie bude o novom generálnom riaditeľovi rozhodovať 15-členná Rada STV - na zvolenie je potrebný súhlas desiatich členov. Podobne už volila Rozhlasová rada nového riaditeľa SRo. Keďže sa členovia rady nevedeli dohodnúť na jednom kandidátovi, rozhlas bol približne pol roka bez riaditeľa. Člen televíznej rady Bohumír Bobocký sa podobnej "never ending story" neobáva.
Podľa Maleca by šéfa televízie mohli zvoliť v druhom kole. Môže k tomu prispieť dovolenie piatich členov rady - nominantov vládnej koalície. Tá by mala mať v rade sedem hlasov. Zablokovaniu voľby riaditeľa by mohlo zabrániť aj zníženie kvóra z desať na osem hlasov v druhom kole, ktoré vstúpi do platnosti najskôr v novembri.
Brečka potvrdzuje - politici si presadzujú vlastné záujmy. Práve zníženie politického vplyvu na verejnoprávne médiá bolo príčinou presunu voľby ich šéfov z parlamentu na rady. Minister kultúry Marek Maďarič už pripustil návrat tejto kompetencie do parlamentu. Zmena legislatívy prichádza podľa hovorcu rezortu Jozefa Bednára do úvahy až po voľbe riaditeľa.

Kandidáti očami analytika
Roman Lipták
, exriaditeľ Centra umeleckej tvorby pre TV Markíza, šéf Produkčného domu Forza
Brečka: Môže mať za sebou ekonomickú loby.
Miroslav Kollár, predseda Rady STV
Brečka: Má síce bohaté vedomosti o riadení STV, nepomôže mu však nálepka Rybníčkovho obhajcu.
Jozef Heriban, exposlanec NR SR
Brečka: Môže mať skúsenosti z mediálnej oblasti, je to však bývalý politik.
Jaroslav Dóczy, manažér nitrianskeho N-RADIA
Brečka: Nedostatočné manažérske pozadie.
Radim Hreha, bývalý riaditeľ sekretariátu riaditeľa ČT, zakladateľ portálu ceskamedia.cz
Brečka: Na Slovensku neznáma persona bez dostatočných riadiacich skúseností.
Peter Mrva, bývalý zamestnanec STV
Brečka: Pozitívom je, že pochádza z prostredia televízie. Otázkou ostáva jeho politické krytie.

Nášľapné míny v STV
- nebol prijatý účinný model výberu koncesionárskych poplatkov - miliónové výpadky na koncesionárskych poplatkoch kvôli bezzubej legislatíve
- aktivity dcérskych spoločností, ktoré preverí audit
- nevyriešila sa otázka nového sídla STV - začalo sa s predajom pozemkov a objektov patriacich do areálu STV, vysoké prevádzkové náklady objektu
- aféra Richarda Rybníčka pokiaľ ide o odmeny
- digitalizácia televízie

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:56