TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Gašpar: My sme dnes v bojovej pohotovosti. Spravíme maximum, aby sme si nemohli nič vyčítať

26.02.2018, 19:38
Autor:
klkl
Policajný prezident Tibor Gašpar dnes v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky vystúpil v relácii Téma dňa na televízii TA3.

Policajný prezident Tibor Gašpar dnes v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky vystúpil v relácii Téma dňa na televízii TA3.

Gašpar povedal, že najpravdepodobnejšie došlo k vražde buď vo štvrtok, najneskôr v piatok. Presný čas však ešte nebol určený.

Nábojnice našli

Vyjadroval sa aj k viacerým medializovaným informáciám. Okrem iného potvrdil, že sa v blízkosti zavraždených osôb našli nábojnice, o čom informovala Pravda. Gašpar však povedal, že neboli nijako špecificky rozložené, ako naznačovali médiá.

Nábojnice sú podľa policajného prezidenta bežné na miestach, kde sa strieľalo. Gašpar dodal, že okrem nábojníc boli na mieste činu nájdené aj nevystrelené náboje. "Rozhodne to nie je v štýle mafiánskych odkazov," poznamenal Gašpar.

Zisťujú, na čom pracoval

Policajný prezident sa snažil priblížiť aj motív vraždy. "To na čom pracoval, môže byť základ toho, ktorým smerom sa uberať," priznal Gašpar, nechcel však nič bližšie konkretizovať.

Ohľadne vyjadrení Toma Nicholsona, ktorý povedal, že Kuciak pripravoval článok o talianskej mafii a jej tunelovaniu eurofondov na východnom Slovensku, nechcel Gašpar prezradiť detaily. "Pracujeme s rôznymi verziami, jednou z nich je aj to, že sú za tým cudzinci. Viac k tomu nemôžem povedať," povedal policajný prezident.

​Policajný prezident priniesol aj viac informácií k trestnému oznámeniu, ktoré podal Kuciak na podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý sa mu mal vyhrážať. Trestné oznámenie Kuciak doručil na Generálnu prokuratúru 7. 9. 2017. 

Do 6. 10. 2017 trvalo, kým sa toto trestné oznámenie dostalo na príslušné oddelenie policajného zboru. 24. 10. 2017 mali podľa Gašpara policajti rozhodnúť, že k trestnému činu neprišlo. 

Samotný Marián Kočner popiera, že by sa novinárovi vyhrážal. "Ja som sa až dnes z tlačovej besedy policajného prezidenta dozvedel, že Ján Kuciak na mňa podal trestné oznámenie," povedal Kočner pre TA3.

Pomoc zo zahraničia

Gašpar uviedol, že polícia získava aj ponuky na spoluprácu zo zahraničia. "Dostali sme ponuku na vykonanie expertíz mobilných zariadení a počítačov," priblížil policajný prezident s tým, že ide o ponuku od Europolu. 

Zábery z miesta činu:

Polícia si chce dať záležať na tom, aby bola táto vražda dôkladne vyšetrená. "My sme dnes v stave bojovej pohotovosti. Aj mne osobne záleží na tom, aby polícia spravila maximum, aby sme si nemohli vyčítať, že sme niečo zanedbali," povedal Gašpar.

Ten si uvedomuje aj spoločenský dopad takéhoto činu. "Je to zásadná vec pre túto krajinu, aby sme si mohli povedať, či došlo k vražde novinára pre jeho prácu," povedal šéf polície a dodal, že to, aké výsledky vyšetrovanie prinesie ovplyvní smerovanie Slovenska. 

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:56