StoryEditor

Slovenský novinár bol popravený v mafiánskom štýle. Zahraničné médiá reagujú na vraždu Jána Kuciaka

26.02.2018, 14:28
Autor:
klkl
Vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa venujú aj zahraničné médiá.

Vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa venujú aj zahraničné médiá. Viaceré svetové portály vrátane The Washington Post prebrali správu agentúr AP a Reuters, ktoré o vražde informovali.

​Reuters vo svojom článku pripomína aj texty, ktoré Kuciak písal o podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi a o „nových podozrivých transakciách podnikov prepojených s podnikateľom Mariánom Kočnerom a prepojených s luxusným bytovým komplexom v Bratislave, ktorý sa minulý rok stal centrom politického škandálu.“

Kuciakove články o Kočnerovi spomína vo svojom článku aj AP a pripomína Kuciakovu minuloročné trestné oznámenie na Kočnera za to, že sa novinárovi vyhrážal.

Napojenia na politikov

„Slovenský novinár skúmajúci možné daňové podvody napojené na vládnu stranu bol zastrelený,“ píše v titulku svojho článku britský The Guardian. Vplyvný britský denník pripomína, že Kuciak pracoval na kauze komplexu Five Star Residence.

Autorsky tému spracoval aj web politico.eu, ktorý pripomína, že dôvod jeho vraždy bol „pravdepodobne spojený s jeho prácou.“ Politico pri tom cituje slovenského policajného šéfa Tibora Gašpara.

​O podobnom motíve píše aj poľský portál Gazeta Wyborcza, ktorý ďalej uvádza, že pri mŕtvolách Kuciaka a jeho priateľky nebola nájdená zbraň.

Daňové podvody

„27-ročný Kuciak sa špecializoval na veľké a citlivé prípady korupcie a daňových podvodov. Takisto informoval aj o zločinoch spáchaných podnikateľmi v blízkosti vedúcej vládnej strany Smer premiéra Roberta Fica,“ píše švajčiarsky portál Handelszeitung.

V podobnom duchu informuje aj nemecký Spiegel. „Sledoval predovšetkým významných podnikateľov, ktorí podľa jeho výskumu udržiavali obchodné vzťahy s vládnymi sociálnymi demokratmi, ako aj s organizovanými zločineckými skupinami.“

Poprava v mafiánskom štýle

O tom, že Kuciak písal o daňových podvodoch, na ktoré sú napojení aj predstavitelia vládnej strany píše aj fínsky portál Helsingin Sanomat. Ten zároveň pripomína aj to, že na základe Kuciakovych zistení vzišla požiadavka na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý všetky obvinenia poprel.

„Kuciak a jeho partnerka boli popravení v mafiánskom štýle.“ Tak otvára svoj článok rumunský portál Digi24. Aj autor tohto článku pripomína, že Kuciak pracoval na témach daňových únikov, do ktorých boli zapojení podnikatelia Ladislav Bašternák a Marián Kočner, „rovnako ako mnohí politici v hornej časti vládnuceho Smeru.“

01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:57