Premiér Robert FicoTASR/D. Veselský
StoryEditor

Ak vražda Jána Kuciaka súvisela s jeho prácou, je to útok na demokraciu, vyhlásil Fico

26.02.2018, 10:27
Autor:
TASRTASR
Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa jeho slov potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich.

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku. Vo vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku," upozornil premiér s dôvetkom, že ani jeho strana Smer-SD počas jednofarebnej vlády neurobila napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.

Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa jeho slov potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. "Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia," dodal Fico.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

01 - Modified: 2023-11-05 14:05:41 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejšia krajina pre novinárov: Na Filipínach počas vysielania zastrelili rozhlasového moderátora 02 - Modified: 2023-05-22 13:37:58 - Feat.: - Title: Advokát Kubina: Hlavný problém rozsudku je už v prvej vete. Čakali, že Zsuzsová pošle Kočnerovi faktúru? 03 - Modified: 2023-05-19 16:07:41 - Feat.: - Title: Rodiny zavraždeného novinára a jeho snúbenice nerozumejú verdiktu súdu 04 - Modified: 2023-05-19 14:30:40 - Feat.: - Title: Rozsudok, na ktorý Slovensko roky čakalo. Zsuzsová je vinná v prípade vraždy Jána Kuciaka, Marian Kočner je oslobodený 05 - Modified: 2023-05-09 07:41:29 - Feat.: - Title: Na súde v Pezinku pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 09:09