TASR/koláž HN
StoryEditor

Zastrelili investigatívneho novinára Jána Kuciaka s priateľkou, vražda môže súvisieť s jeho prácou

26.02.2018, 08:02
NAKA začína trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Vražda novinára Jána Kuciaka 23:21 Pamiatku si uctili aj v Česku Desiatky ľudí si v pondelok večer uctili v Prahe i Brne pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pietne zhromaždenia zorganizovali ľudia spontánne cez sociálne siete.
"Vec susedov je aj našou vecou. Dajme vedieť, že tieto zločiny nemajú v českej ani slovenskej spoločnosti žiadne miesto. Mladý pár zomrel za to, že sa Ján nebál postaviť mafiánskym štruktúram u našich susedov," písalo sa na Facebooku v pozvánkach na akcie.
22:02 Pozrite si zábery zo sviečkovej spomienky v Bratislave Spomienkovej akcie sa zúčastnili aj viacerí politici.

22:01 Novinár Ivan Mego dal Kuciakovi informácie o talianskej mafii Táto tradičná talianska mafiánska rodina, ktorá pôsobí v Kalábrii pod názvom Ndrangheta sa špecializuje na eurofondy a daňové podvody. "Narazili sme na slovenské väzby. Nemôžem špecifikovať, vonku ma čakajú policajti a mám ísť na výsluch," povedal novinár. 20:43 Francúzi sú zdesení K politikom, štátnikom i diplomatom, ktorí prejavili rozhorčenie nad úkladnou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, sa pridal i veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe Léonzi. "Sme zdesení ich násilnou smrťou," uviedol veľvyslanec v mene celého zastupiteľstva Francúzskej republiky v SR na twiterovom účte ambasády. 20:41 Gašpar si uvedomuje zodpovednosť "Je to zásadná vec pre túto krajinu, aby sme si mohli povedať, či došlo k vražde novinára pre jeho prácu," povedal šéf polície a dodal, že to, aké výsledky vyšetrovanie prinesie ovplyvní smerovanie Slovenska.  20:16 Marián Kočner o ničom nevedel "Ja som sa až dnes z tlačovej besedy policajného prezidenta dozvedel, že Ján Kuciak na mňa podal trestné oznámenie," povedal Kočner pre TA3. 20:14 Harmonogram trestného oznámenia na Mariána Kočnera Policajný prezident priblížil harmonogram toho, ako sa konalo v prípade trestného oznámenia, ktoré podal Ján Kuciak na Mariána Kočnera za vyhrážanie: 5.9. 2017 malo dôjsť k vyhrážaniu 7.9. 2017 podal Ján Kuciak trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre 6. 10. 2017 sa toto trestné oznámenie dostalo na príslušné oddelenie Policajného zboru 24. 10. 2017 polícia rozhodla, že nejde o trestný čin 20:11 K vražde došlo vo štvrtok alebo v piatok Policajný prezident Tibor Gašpar v relácii Téma dňa na TA3 uviedol, že k vražde novinára a jeho priateľky došlo pravdepodobne vo štvrtok, najneskôr v piatok. 19:41 Závery by boli predčasné Ako motív vraždy je najpravdepodobnejšia Kuciakova práca. Tvrdí to, bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov, vysokoškolský pedagóg a právnik, Jaroslav Ivor.
"Treba však povedať, že ide len o jednu z verzií. Bolo by veľmi predčasné robiť už záver v tom zmysle, že ide skutočne o súvislosť s jeho prácou. Treba si otvorene uvedomiť, že mnohé povolania v súčasnej spoločnosti sú viac-menej rizikové. Sú to napríklad rizikové povolania policajtov, prokurátorov, hasičov, sudcov, ale samozrejme aj novinárov, najmä investigatívnych novinárov a ony v sebe obsahujú určité riziko súvisiace s náplňou ich činnosti," povedal ďalej Ivor.
19:34 Ľudia kladú sviečky po celom Slovensku Záber z Trenčína:
Zdroj: Reuters
19:32 Zhromaždenie na Námestí SNP 19:10 Šéf ÚVO: Vražda investigatívneho novinára ma zasiahla “Ako bývalý advokát som vždy stál na strane zákona a ctil som si princípy právneho štátu. Je neprípustné, aby sloboda slova, ktorou sa vyznačuje poctivá práca novinárov, bola upretá akýmkoľvek spôsobom. Odsudzujem chladnokrvnú vraždu mladého človeka, ktorý si vybral povolanie dôležité pre budovanie demokratického a právneho štátu. Vyslovujem úprimnú sústrasť pozostalým mladého novinára a jeho priateľky.” upíše šéf Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. 19:04 Vraha do domu pustili Polícia nemala na mieste činu nájsť známky vlámania, čo by svedčilo o tom, že Ján Kuciak a jeho priateľka vraha do svojho domu pustili. Informovala o tom televízia Markíza vo svojom večernom spravodajstve. 19:00 Zločiny musia byť potrestané "Skutočná demokracia nemôže existovať bez slobodných médií. Zločiny musia byť potrestané," píše bulharská vicerpremiérka a ministerka zahraničných vecí Ekaterina Zaharieva. 18:57 Transparency International vyzýva na vyšetrenie vraždy "Transparency International vyzýva orgány na Slovensku, aby dodržiavali záväzok vlády rýchlo postaviť páchateľov tohto hrozného zločinu pred spravodlivosť a zabezpečiť bezpečnosť všetkých novinárov, ktorí idú vpred. Protikorupční aktivisti sa spoliehajú na dôležitú prácu invesigatívnych novinárov, aby osvetlila korupciu," píše v stanovisku Sekretariát Transparency International.  18:55 Sústrasť vyjadrujú aj českí novinári "Vyjadrujeme touto cestou úprimnú sústrasť rodinám a všetkým blízkym zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka aj jeho priateľky Martiny Kušnírovej," píše sa v spoločnom stanovisku českých novinárov. "Útoky na novinárov a ich slovné napádanie kvôli ich prácu sú útoky proti slobode slova. Ich vraždy kvôli práci sú potom holým barbarstvom, ktoré nesmú byť v demokraciách chápané ako ticho prijímanej riziko povolania," pokračuje prehlásenie, pod ktorým postupne pribúdajú mená viacerých českých novinárov. 18:42 Sviečky prišli zapáliť aj ľudia v Žiline
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
18:30 Sviečkové zhromaždenie pred redakciou Aktualít Pred redkaciou, v ktorej Ján Kuciak pracoval sa zhromažďujú ľudia a ukladajú sviečky.  18:15 Otrasená ombudsmanka "Som otrasená zo správy o smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ján bol novinárom, ktorý sa zameriaval na rozkrývanie korupcie a organizovaného zločinu, ale rovnako písal aj o zisteniach verejného ochrancu práv o porušeniach základných práv a slobôd," píše v statuse verejná ochrankyňa práv Mária Patyková. 18:07 Reakcia Amerického veľvyslanectva "V otvorených demokratických spoločnostiach musia mať novinári pre svoju prácu zaručenú slobodu a bezpečnosť," vyhlásil v pondelok americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.
"Tento strašný zločin vyžaduje dôkladné vyšetrenie a rýchle stíhanie zodpovedných osôb," dodal. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, priateľom, blízkym a kolegom mladého páru.
18:01 Opatrný Bugár "Bol som ticho, lebo mnohí boli príliš hluční. Nevynášajme ortieľ bez relevantných informácií," napísal na sociálnej sieti šéf vládneho Mosta-Híd. 17:30 Radičová: Spoločnosť a štátne orgány sa musia spamätať 17:13 Európska asociácia novinárov vyzýva slovenské orgány "Tento zločin sa udial na pozadí investigatívnej činnosti pri odhaľovaní trestnej činnosti osôb napojených nielen na podsvetie, ale aj politické špičky tejto krajiny. AEJ, slovenská sekcia, vyzýva policajné orgány SR, aby túto vraždu dôkladne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd,“ skonštatovala v stanovisku slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov . 16:59 "Ján Kuciak mohol byť zachránený" Po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka adresoval v pondelok syn zavraždenej maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej zásadnú výčitku Európskej komisii, informovala agentúra DPA.
"Moja rodina varovala Európsku komisiu, že Malta vraždou mojej matky nastolila nový štandard prípustnosti správania na území Európskej únie a že čoskoro zomrú ďalší, pokiaľ nebudú prijaté rozhodné opatrenia," napísal v pondelok Andrew Caruana Galizia na Twitteri. "Ján Kuciak mohol byť zachránený," dodal.
Celý článok nájdete TU.
16:51 Za vraždou môže byť talianska mafia Za vraždou investigatívca Jána Kuciaka by mohla byť talianska mafia s väzbami na slovenských politikov. V rozhovore pre Denník N to povedal novinár Tom Nicholson. Nicholson si s Kuciakom ešte minulý týždeň vymieňal informácie o o prítomnosti pravdepodobne talianskej mafie na východe Slovenska. "Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy a posielajú ich naspäť do Talianska," popísal. Viac čítajte tu. 16:25 Morálny imperatív Sloboda slova musí zostať nedotknuteľná. Uviedol to pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v súvislosti s vraždou slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

"Som hlboko otrasený, že sme svedkami chladnokrvnej vraždy za výkon novinárskeho povolania. Zo srdca vyjadrujem úprimnú sústrasť blízkym týchto dvoch mladých, odvážnych ľudí, Jána aj Martiny. Ich smrť nesmie nikoho z nás nechať ľahostajným, pretože sloboda slova musí byť nedotknuteľná," uviedol Šefčovič.
Zároveň odkázal, že potrestanie tohto činu je "morálny imperatív" pre zdravie celej slovenskej spoločnosti.
16:04 Kočner spojenie vylučuje "Je to naozaj obrovská tragédia, myslím si, že Slovensko nie je na úrovni rovníkových štátov, aby sa u nás takéto veci stávali novinárom," povedal Marián Kočner pre RTVS. Práve jeho v súvislosti s vraždou novinára často spájajú. "To absolútne vylučujem, je to absolútna hlúposť," povedal podnikateľ. 15:59 Emotívny odkaz politológa 15:48 Reakcie zahraničných médií Svetové médiá, ktoré informujú o vražde slovenského novinára pripomínajú najmä jeho investigatívnu prácu a to, že písal o vplyvných podnikateľoch a ich napojení na vládne špičky. „Kuciak a jeho partnerka boli popravení v mafiánskom štýle.“Tak otvára svoj článok rumunský portál Digi24. 15:45 Novinári žiadajú vyšetrenie "Tento zločin sa udial na pozadí investigatívnej činnosti pri odhaľovaní trestnej činnosti osôb napojených nielen na podsvetie, ale aj politické špičky tejto krajiny. AEJ, slovenská sekcia, vyzýva policajné orgány SR, aby túto vraždu dôkladne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd,“ skonštatovala v stanovisku Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ). 15:43 Frans Timmermans o dôležitosti slobody tlače Prvý podpredseda Európskej komisie píše, že "je šokovaný vraždou novinára v EÚ. Žiadna demokracia nemôže prežiť bez slobody tlače, čo je dôvod pre ktorý si novinári zaslúžia náš rešpekt a ochranu." 15:38 Študenti sú zhrození Vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vnímajú slovenskí študenti s mimoriadnym zhrozením. Uviedla to Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá vyjadrila sústrasť pozostalým obetiam tohto činu.
 „Ako študenti si uvedomujeme dôležitosť slobodných médií ako jedného zo stavebných kameňov stabilnej a spravodlivej demokratickej spoločnosti. Z tohto dôvodu musíme chápať vraždu známeho novinára a jeho partnerky aj ako stav najvyššieho ohrozenia demokracie,“ uviedol v písomnom vyhlásení predseda ŠRVŠ Bálint Lovász.
15:36 Novinár má hľadať pravdu „Úlohou novinára je hľadanie pravdy a nie je akceptovateľné, aby tak pracoval v atmosfére strachu o svoj život. Veríme, že pravda o smrti novinára, ako aj pravda o kauzách, o ktorých písal, vyjde na svetlo a budeme tak vedieť vrátiť pocit slobody a demokracie všade tam, kde novinári pracujú,“ uviedla redakcia TA3 v písomnom vyhlásení, v ktorom vyjadrila sústrasť pozostalým, rodinným príslušníkom, ako aj všetkým blízkym osobám obetí. 15:31 Beštiálny spôsob "Priam beštiálnym spôsobom vyhasol život mladého človeka len preto, že poukazoval na nespravodlivosť, hľadal pravdu a nebál sa pomenovávať čierne ovce politického, hospodárskeho života," píše v stanovisku Karol Mitrík, šéf Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý zároveň vyjadril sústrasť rodinám. 15:09 Čižnár hovorí o rozpútaní pekla Čižnár sľúbil, že vyvinie maximálne úsilie, aby vyšetrili vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky. Generálny prokurátor doplnil, že ak sa preukáže, že ho zavraždili v súvislosti s prácou novinára, tak tu rozpúta peklo. 15:04 K vražde malo prísť štvrtok večer Podľa Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára malo dôjsť k vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky  ešte vo štvrtok večer. 14:39 Hlina: Kam sme sa to vrátili? Predseda KDH Alojz Hlina je zhrozený z toho, čo sa stalo. "Kam sme sa to vrátili? Z toho, čo sme počuli, to bola poprava a z toho ide hrôza. KDH je pripravené sa zúčastniť akcií, činností, ktoré budú viesť k tomu, aby polícia bola políciou, spravodlivosť spravodlivosťou, právny štát právnym štátom," zdôraznil. 14:30 Pri Kuciakovom dome stoja policajti Cesta k domu zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka je stále uzavretá, pri dome stoja policajti, hovorí redaktorka  HN Olívia Lacenová.  14:17 Postup polície teraz preverí prokuratúra Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že vlaňajší prípad údajných vyhrážok podnikateľa Mariána Kočnera novinárovi Kuciakovi polícia uzavrela s tým, že nešlo o trestný čin a nemalo ísť ani o priestupok. Polícia mala k dispozícii aj audiozáznam. Postup polície teraz preverí prokuratúra. 14:06 K úkladnej vražde sa vyjadril aj šéf Európskeho parlamentu "Európska únia nemôže akceptovať, aby bol novinár zavraždený pre svoju prácu. Vyzývam slovenské orgány, aby vec dôkladne vyšetrili, ak treba aj s medzinárodnou pomocou. Tak ako v prípade Daphne Caruany Galizie, Európsky parlament nepoľaví, kým nebude spravodlivosti učinené zadosť," píše sa vo vyhlásení šéfa Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho. 14:00 Fico zriaďuje špeciálny tím Fico informoval, že zriaďuje špeciálny tím určený na rýchle vyšetrenie tohto prípadu. Budú v ňom predstavitelia Generálnej prokuratúry, Úradu špeciálnej prokuratúry, Ministerstva vnútra, Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby.
Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák
Zdroj: YouTube
13:56 Odkaz od vrahov Podľa policajných zdrojov, na ktoré sa odvoláva denník Pravda na svojom webe, boli okolo tiel poukladané nábojnice. Pri nájomných vraždách to je odkaz, aby sa téme už nikto ďalší nevenoval, popisuje denník. 13:54 Snažila sa utiecť Priateľka novinára sa snažila pred páchateľmi utiecť a skryť, píše Pravda.sk s odvolaním sa na vysokopostavený policajný zdroj. 13:41 Vznikla nonstop linka Polícia zriadila nonstop telefónnu linku, kam môžu ľudia aj anonymne nahlasovať informácie k vyšetrovaniu. Okrem čísla 158 môže verejnosť kontaktovať políciu na telefónnom čísle +421 915 967 793. 13:31 Fico vyhlásil odmenu milión eur „Vláda vyhlasuje odmenu milión eur pre poskytnutie informácie, ktorá pomôže k vyšetreniu tejto úkladnej vraždy," vyhlásil premiér Fico. 13:25 Matovič: Vyzývame Kaliňáka a Gašpara, aby odstúpili "Chceme vyzvať policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby okamžite opustili svoje funkcie a dovolili, aby polícia bola konečne nezávislá," povedal na brífingu Igor Matovič.  13:10 Predseda Európskeho parlamentu vyzýva na detailné vyšetrenie "Európska únia nemôže akceptovať, že je novinár zabitý za jeho prácu," píše Antonio Tajani. 13:08 Európski liberáli sú šokovaní "Štyri mesiace po vražde Daphne Caruana Galiziovej sme šokovaní ďalšou vraždou: slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak píšuci o daňových podvodoch bol počas víkendu zastrelený," píše na Twitteri skupina európskych liberálov ALDE. 13:04 Zeman sa odmietol vyjadriť Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček na žiadosť portálu iRozhlas.cz odmietol reagovať. "Žiadne vyjadrenie," odkázal novinárom Ovčáček. Zeman v minulosti vtipkoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o tom, že "novinárov treba likvidovať." 12:57 Vyjadrenie Progresívneho Slovenska: 12:55 Vyhlásenie šéfredaktorov "Vražda novinára je vážnym znamením, že sa zločin obracia proti jednému z najdôležitejších pilierov slobody: slobody slova a práva občanov kontrolovať mocných a tých, ktorí prekračujú zákon," píše sa v spoločnom vyhlásení 15 šéfredaktorov slovenských médií. 12:53 Sme svedkami najbeštiálnejšieho zastrašovania "Sme svedkami toho najhrubšieho, najbeštiálnejšieho zastrašovania a to nie len novinárov, ale všetkých občanov Slovenska, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu,“ povedal šéf strany SaS Richard Sulík. 12:43 Útok na nás všetkých Za útok na nás všetkých označil vraždu novinára poslanec Miroslav Beblavý.  12:41 Ministerka spravodlivosti: Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov "Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov. Každú vraždu považujem za obrovskú tragédiu, ľudskú aj spoločenskú," uviedla Lucia Žitňanská. Ministerka nevie nájsť slová, ktorými sa dá dostatočne odsúdiť tento čin. "Už len to, že vôbec mohlo vzniknúť podozrenie, že vražda novinára súvisí s jeho prácou, je zlé," uviedla.
Za potrebné považuje venovať vyšetrovaniu mimoriadnu pozornosť. "Ak by závery vyšetrovania naozaj potvrdili spojitosť smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to bezprecedentný útok proti slobode slova a prejavu, ktorý musí odsúdiť celá spoločnosť," doplnila
12:41 RTVS: Je to absolútne neprijateľné "Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska vyjadruje v mene celej RTVS hlbokú sústrasť rodine a priateľom zavraždeného reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky, ako aj spolupatričnosť kolegom z portálu Aktuality.sk, kde pracoval. Vraždu investigatívneho novinára považuje za absolútne neprijateľný, v modernej histórii Slovenska doposiaľ nevyskytujúci sa skutok, ktorý sa viac nesmie opakovať. V demokratickej spoločnosti je neprípustné, aby prichádzalo k popravám novinárov, ich príbuzných a priateľov pre ich prácu, čo RTVS vníma ako útok na slobodnú žurnalistiku a takéto konanie ostro odsudzuje," píše sa vo vyhlásení RTVS.  12:39 Reuters: Slovenský investigatívny novinár bol zavražený O tragickej udalosti píše už aj ďalšia svetová agentúra - Reuters. 12:38 Reakcie z Malty "Keď sa investigatívni novinári stávajú cieľom, vieme, že je tam hlbší problém," píše o vražde Jána Kuciaka maltská europoslankyňa Roberta Mestola. Na Malte majú podobnú skúsenosť. V októbri 2017 bola zavraždená miestna investigatívna novinárka Daphne Caruana Galizia. 12:31 Hnutie Sme Rodina vyjadruje úprimnú sústrasť "Vyjadrujeme ľútosť a znepokojenie nad tým, čo sa stalo, a o čom informoval policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede k vražde novinára Jána Kuciaka s družkou - že ide o úkladnú vraždu, a že najpravdepodobnejším motívom je novinárska investigatívna činnosť zavraždeného. Dúfame, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, kedy budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom," uviedol predseda hnutia Boris Kollár. 12:30 Smer ruší oslavy V Detve sa dnes mali uskutočniť tradičné oslavy MDŽ organizované vládnym Smerom. V súvislosti s tragickým úmrtím novinára Jána Kuciaka však dnešné oslavy zrušili. 12:25 Kaliňák má odstúpiť Na odstúpenie ministra vnútra vyzvala europoslankyňa za KDH Anna Záborská. 12:13 Záujem americkej agentúry O vražde slovenského novinára informuje aj agentúra Associated Press (AP). Agentúra so sídlom v New Yorku má celosvetový dosah. 12:11 Musíme zaistiť bezpečnosť novinárov "Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť všetkých novinárov," píše v stanovisku prezident Andrej Kiska s tým, že túto vraždu treba čo najrýchlejšie vyšetriť. 12:09 Medzinárodná novinárska obec je šokovaná "Neakceptovateľný útok na médiá v demokratickom národe," píše v statuse na Twitteri International Press Institute. 12:06 Reagujú Reportéri bez hraníc "Reportéri bez hraníc rozhodne odsudzujú vraždu slovenského investigatívneho novinára," píše organizácia na Twitteri. 12:03 Útok na slobodu prejavu "Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť," uvádza vo svojom stanovisku Most-Híd. 12:02 Polícia zaisťuje miesto činu
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj
12:01 Fico ruší účasť na oslavách MDŽ Tlačové oddelenie strany Smer-SD informovalo, že premiér Fico a minister vnútra Robert Kaliňák kvôli mimoriadnym udalostiam rušia účasť na dnešných oslavách MDŽ v Detve. 12:00 Spoločnosť potrebuje uistenie "Okrem vyšetrenia vraždy investigatívneho novinára J. Kuciaka a jeho priateľky potrebuje spoločnosť aj uistenie, že polícia a prokuratúra budú venovať osobitnú pozornosť všetkým kauzám, o ktorých zavraždený novinár písal," povedal v reakcii minister kultúry Marek Maďarič. "Je to totiž jediný spôsob, ako presvedčiť verejnosť, že žijeme v štáte, kde sú vážne podozrenia dôsledne vyšetrované a kde nie sú ohrození novinári, ktorí o týchto podozreniach píšu," uviedol, pričom zdôraznil, že slobodné médiá a slobodní novinári sú jedným zo základov demokratickej spoločnosti. 11:58 Bol profesionál "S veľkým zármutkom a hnevom som sa dozvedela správu, že zavraždili mladého a šikovného novinára Jána Kuciaka," napísala v statuse Veronika Remišová.  "Vždy keď som s ním prišla do kontaktu, bol to vysoko profesionálny novinár, ktorý sa snažil hľadať pravdu," dodala líderka OĽaNO. 11:52 Danko verí v rýchle vyšetrenie "Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi," povedal predseda NR SR Andrej Danko. 11:48 Vyjadril sa aj Andrej Babiš "Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Ak sa potvrdí, že to súvisí s prácou, je to šialené," píše na sociálnej sieti český premiér v demisii.
Zdroj: Facebook/Andrej Babiš
11:45 Stretnutie na generálnej prokuratúre Kvôli vražde Jána Kuciaka sa dnes na Generálnej prokuratúre mimoriadne stretne predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik. 11:40 Bezprecedentný útok "Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku," píše v stanovisku premiér Robert Fico. 11:34 Kaliňák ruší program "Som nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica," napísal na sociálnej sieti minister vnútra s tým, že ruší pracovný program a vracia sa na Slovensko. 11:05 Dôvodom bola pravdepodobne práca novinára
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
​O prípade na brífingu informoval policajný prezident Tibor Gašpar. Podľa neho je najpravdepodobnejším motívom Kuciakova práca.
10:45 Vyjadrenie vydavateľstva "Sme šokovaní a zhrození správou, že Ján Kuciak a jeho partnerka sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy," píše Ringier Axel Springer Slovakia, pod ktoré portál Aktuality.sk patrí. 10:30 Generálna prokuratúra venuje prípadu zvýšenú pozornosť Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyslal na miesto obhliadky miesta činu krajského prokurátora. O krvavom incidente sa GP SR dozvedela až z médií. Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová.  09:28 Písal o daňových podvodoch Kuciak sa vo svojich textoch venoval podozreniam z daňových podvodov. Vo svojom poslednom článku sa venoval Marianovi Kočnerovi. V minulosti pracoval v redakcii Hospodárskych novín. 09:15 Políciu upozornila rodina Políciu zalarmovala rodina, ktorej sa mladý pár už týždeň neozval. Keď policajti prišli na miesto, videli cez okno ležať niekoho na zemi. 09:00 Novinára zastrelili V rodinnom dome vo Veľkej Mači zastrelili investigatívneho novinára Jána Kuciaka spolu s priateľkou. Ako prvý o prípade informoval Denník N. 
Zdroj: HN/Peter Mayer

​Vo Veľkej Mači zastrelili investigatívneho reportéra spravodajského portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerku. Informáciu pre Denník N, potvrdilo ministerstvo vnútra.

"Národná kriminálna agentúra začína trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy," povedal pre sme.sk šéf NAKA Peter Hraško.

Venoval sa podozreniam z daňových podvodov

Políciu zalarmovala rodina, ktorej sa mladý pár už týždeň neozval. Keď policajti prišli na miesto, videli cez okno ležať niekoho na zemi.

Kuciak mal 27 rokov a venoval sa hlavne podozreniam z daňových podvodov. V minulosti pracoval ako redaktor Hospodárskych novín.

Šéf polície Tibor Gašpar potvrdil vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. "Nasadíme maximálne počty síl a pokúsime sa zodpovedať na otázky, kto spáchal restný čin. Chcem zdôrazniť, že polícia nasadí všetky možné kapacity na objasnenie. Slovensko nečelilo takému bezprecedentnému útoku na novinára," povedal na brífingu Gašpar.

Kaliňák zrušil program a vracia sa na Slovensko. "Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko preto, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení," píše na svojom Facebooku.

Vyjadrenie vydavateľstva

K prípadu sa vyjadrilo aj vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia, pod ktoré portál Aktuality.sk patrí. "Sme šokovaní a zhrození správou, že Ján Kuciak a jeho partnerka sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy. Napriek tomu, že celkové pozadie ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu," píše v stanovisku zaslanému HN vydavateľstvo.

"Ján Kuciak pracoval pre Ringier Axel Springer Slovakia tri roky. Smútime s jeho rodinou, priateľmi a kolegami. Budeme robiť všetko čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov. V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," dodáva Ringier.

"V mene všetkých kolegov by sme chceli touto cestou vyjadriť rodine aj blízkym úprimnú sústrasť," uzavrel svoje stanovisko vydavateľ Aktualít.

Prípad prevezme NAKA

Krajské policajné riaditeľstvo sa k vražde nevyjadruje, podľa informácií tvnoviny.sk by prípad mala prevziať NAKA.

Zabezpečil som všetky potrebné zložky tak, aby boli prítomné na mieste, aby boli urobené prvotné úkony, dôsledná obhliadka miesta činu,“ povedal Denníku N riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Ján Kuciak písal pre portál Aktuality, venoval sa najmä podozreniam z daňových podvodov. V septembri minulého roka  napríklad písal o aktivitách Mariána Kočnera v súvislosti s nehnuteľnosťami v bytovom komplexe Bonaparte.

Kočner vtedy na Kuciaka slovne zaútočil. Šéf Aktualít Peter Bárdy sa novinára zastal: "podobné formy zastrašovania považujeme za hrubý zásah do slobody prejavu a o snahu o cenzúru"

Zvýšená pozornosť prokuratúry

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) venuje prípadu mimoriadnu pozornosť. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Ako dodala, generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyslal na miesto obhliadky miesta činu krajského prokurátora. O krvavom incidente sa GP SR dozvedela až z médií. K prípadu sa vyjadrí, keď budú známe bližšie skutočnosti.

01 - Modified: 2024-04-06 13:11:44 - Feat.: - Title: Iránsky novinár, ktorého v Londýne pobodali, sa vracia do práce 02 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 03 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 04 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-03-21 21:11:56 - Feat.: - Title: Novinár Gershkovich zostáva aj po takmer roku vo väzbe v Rusku "nezlomným"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:46