StoryEditor

SMK: Hedviga chce ísť na detektor lži

13.09.2006, 00:00
Podľa predsedu SMK Bélu Bugára vyšetrovanie útoku na Hedvigu vyvoláva hneď niekoľko otázok. "Keď existuje opis páchateľov, prečo neurobili ani jednu konfrontáciu? Prečo študentku nevzali na miesto činu? Prečo ju vyšetril súdny znalec z odboru lekárstva až po desiatich dňoch, keď každá modrina po šiestich dňoch zmizne?"

Podľa predsedu SMK Bélu Bugára vyšetrovanie útoku na Hedvigu vyvoláva hneď niekoľko otázok. "Keď existuje opis páchateľov, prečo neurobili ani jednu konfrontáciu? Prečo študentku nevzali na miesto činu? Prečo ju vyšetril súdny znalec z odboru lekárstva až po desiatich dňoch, keď každá modrina po šiestich dňoch zmizne?" Poslanec SMK László Nagy, ktorý Hedvigu navštívil v nemocnici v deň útoku, pripomína, že bola zranená. "Nechcem nijako protirečiť polícii. Videl som ju niekoľko hodín po predpokladanom útoku, videl som jej opuchnutú tvár, modriny na vnútornej strane stehna a jej psychické rozpoloženie." Bugár tiež informoval o telefonáte Hedviginej matky, podľa ktorej bol na jej dcéru robený nátlak, aby sa priznala.
Mladá žena podľa neho trvá na tom, že útok sa stal a je ochotná ísť aj na detektor lži. "Nevieme, či si táto študentka vymýšľa alebo nie, ale ak je ochotná sa podrobiť takejto skúške, asi si myslí, že má pravdu ona, a nie polícia." Podľa Bugára stojí za pokus Hedvige výpoveď na detektore lži umožniť. Rovnaký názor má aj László Bodecs z maďarského hnutia 64 žúp. "Musia urobiť takýto krok, aby sa to vyjasnilo." Tvrdí, že hnutiu sa podarilo podľa fantómových obrázkov identifikovať páchateľov. "Sme si istí, že to boli oni, pretože aj polícia nám po tom, čo sme jej to oznámili, potvrdila, že na deväťdesiat percent sú naše predpoklady správne. Neviem, podľa čoho teraz tvrdí pán Kaliňák takéto veci."
Zastavením trestného stíhania sa prípad nekončí. Polícia bude pokračovať vo vyšetrovaní. "Ak bude študentka chcieť ísť na detektor lži, my ju tam ľahko posadíme. Ale detektor nie je prípustný ako dôkaz pred súdom." Ako dodal, DNA má väčšiu výpovednú hodnotu.
Hovorca maďarského rezortu diplomacie Viktor Polgár upozornil, že Maďarská republika nemá oficiálne stanovisko k rozuzleniu vyšetrovania nitrianskeho incidentu. V rozhovore pre agentúru SITA zdôraznil, že negatívne reakcie maďarskej politickej scény neodštartoval nitriansky incident, ale udalosti, ktoré mu predchádzali. Výroky predsedu SNS Jána Slotu nie sú podľa neho zlučiteľné s európskymi normami ani s demokratickými princípmi krajiny, ktorá je členom Európskej únie a NATO.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 19:14